Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från TkJ Blogg

 
 

Övervakning år 2032?

Jag har blivit tillfrågad om att skriva ett inlägg till Framtidsstafetten, som är en bloggstafett initierad av Framtidskommissionen och projektledd av Twingly. Tanken är att fånga upp röster om framtidens utmaningar för Sverige. Vi blickar mot år 2020 och framåt, för att försöka se hur samhället ser ut då.

Efter att ha läst de övriga publicerade posterna, som tar upp intressanta områden som utvecklingen inom kultur, jämställdhet och annat, tänker jag skriva om något mörkare. Nämligen det ständigt aktuella övervakningssamhället.

Jag tycker inte det är dystopiskt att tro att vi om 20 år är mer bevakade. Dagens kameror har ersatts med chip – något som faktiskt finns redan idag. Det är ingen science fiction, hur integritetskränkande obehagligt det än känns.

Övervakning och registrering är vardag även idag. Oftast tänker vi på FRA och andra metoder för att spåra vårt beteende på Internet, men övervakning finns på mycket fler ställen än online. Det här är något som har exploderat de senaste åren. Det kryllar av företag inom området och man kommer hela tiden med nya tekniska lösning.

Det finns faktiskt företag som opererar in chip i människor, och det är något man tror kommer att bli allt vanligare. I jakten på det supersäkra högteknologiska samhället skyr man inga medel när det handlar om att övervaka medborgarna. "Om du inte gjort något fel, behöver du inte vara rädd", säger man, med undertonerna att om du kritiserar övervakningen så är du misstänkt kriminell.

Vill du läsa hela min bloggpost till Framtidsstafetten, gör du det här.

Trevlig läsning!

Tommy k Johansson
blogg.tkj.se - Sveriges ledande IT-blogg
www.pconline.se - Din datortidning på webben
www.appreview.nu - Tester av appar för iPhone och iPad 


Säkerhetspaket Pris Licens  
Panda Rea! 399 kr (133 kr/PC) 1 år/3 PC
Norton Bäst i test 449 kr (150 kr/PC) 1 år/3 PC
McAfee Rea! 324 kr (108 kr/PC) 1 år/3 PC
F-Secure 645 kr (215 kr/PC) 1 år/3 PC
Kaspersky 589 kr 1 år/1 PC
ESET Nod32 594 kr 1 år/1 PC
Trend Micro 649 kr 1 år/1 PC


 

Smart gratisprogram trimmar Chrome, Firefox och Thunderbird

Speedyfox är ett litet enkelt verktyg som hjälper dig att trimma programmen Chrome, Firefox, Thunderbird och Skype genom att optimera den databas som de använder. Allt eftersom du kör de här programmen blir nämligen databasen allt stökigare, vilket drar ner hastigheten.

Ladda ner gratis e-bok om din iPad

Tidningen The Telegraph har givit ut en gratis e-bok som handlar om iPad. Boken finns att ladda ner via iBooks i iPad, och den ger en hel del nyttig läsning för dig som har skaffat en iPad. Förutom intressant läsning om surfplattan får du även tips och tricks, och recensioner av 40 olika applikationer.

Google vill sluta att bara länka till andra

Ett av Googles största problem har alltid varit att behålla besökare. Inte på det sättet att besökarna inte återkommer, för det gör de, men att de stannar kvar på sajten.

Rörigt om surfplattor med Windows 8 – både x86 och ARM

I oktober är det dags för Windows 8, och i samband med att Microsoft släpper operativsystemet beräknas även flera datortillverkare att lansera surfplattor som kör Windows 8. På många plan är Windows 8 alla möjligheter att bli ett riktigt intressant system för surfplattor, men det kan också bli rätt rörigt...

iPad 2 marginellt billigare efter nya iPad

Vid midnatt i torsdags lanserades den nya generationen av iPad i svenska butiker, och det var ett par som höll nattöppet just för detta. Själv var jag och kände lite på surfplattan under fredagen. Det som sticker ut mest är naturligtvis den nya Retina-skärmen.

iPhone 5: Nya rykten om Apples nästa generation

Förra gången vi läste och skrev om rykten om iPhone 5 slutade det med ett slags antiklimax där Apple lanserade en iPhone 4S. Därför fortsätter ryktena att komma. En iPhone 5 lär vara på gång, även om den kanske bara döps till iPhone precis som med den nya iPad.

Här kan du prova Adobe Photoshop CS6 gratis

Adobe beräknas lansera den nya versionen av Photoshop under första halvan av 2012, men redan nu kan du testa bildredigeringsprogrammet gratis genom att ladda ner den betan som tillverkaren nu gjort tillgänglig för Windows och OS X.

Skriv dina bloggposter med känslor

Hos John Chow läste jag för några dagar sedan en intressant bloggpost om två regler för att skriva inlägg som genererar trafik. Ett av tipsen tyckte jag var tillräckligt viktigt för att snappa upp och påminna om; nämligen om att skriva med känslor, även om jag inte tycker trafik är rätt skäl.

4G/LTE breder ut sig – kan störa digital-TV

Teleoperatörerna håller för fullt på att bygga ut det nya 4G/LTE för att kunna erbjuda snabbare bredband via mobilnätet. Men vad som inte skrivit så mycket om, är att det nya mobilnätet kan orsaka störningar på det befintliga digital-TV-nätet.

Intervju: Två saker som gör en mobilapp framgångsrik

För några dagar sedan skrev jag en bloggpost om verktyg för att enkelt kunna utveckla dina egna iOS-appar. I samband med det sa jag också att jag kommer börja intervjua svenska app-utvecklare, eftersom det är ett intressant ämne idag.

Lista: Här finns föreläsarna från #webbdagarna på Twitter

Igår natt kom jag hem från Webbdagarna. Vi körde för en gångs skull bil upp till Stockholm, så det tog ett tag att ta sig tillbaka till de småländska skogarna. Webbdagarna var två riktigt spännande och givande dagar och Internetworld hade lyckats imponerande bra med att arrangemanget. Två tummar upp! Jag ser fram emot att det kommer till Växjö i december.

Nya appar hos Spotify hittar mer musik

Spotify lanserade för ett tag sedan appar, och sedan dess har det med jämna mellanrum tillkommit nya. Igår presenterade man tre nya applikationer som du kan köra genom musikklienten. En av dem är Filtr, som verkar vara rätt intressant.

 


Du har väl inte missat min populära e-bok Datorsäkerhet för nybörjare? I den får du lära dig hur du skyddar dig själv och din dator med hjälp av gratisprogram.


 

Tack för att du läste nyhetsbrevet!

TkJ Bloggs nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan från TkJ Blogg - Sveriges största IT-blogg, som drivs av Tommy k Johansson.

Nyhetsbrevet är så klart helt gratis, och förutom att sammanfatta de bästa blogginläggen under veckan som gått publicerar jag även exklusivt material som bara finns i nyhetsbrevet. Det är till exempel länkar och tips.

Hör gärna av dig med förslag på vad du vill läsa om i nyhetsbrevet! Och skicka gärna vidare brevet eller tipsen till kompisar. Du får fritt återpublicera material, så länge du uppger källa och länk till http://blogg.tkj.se/nyhetsbrev.

 

Information

Nyhetsbrevet skickas till dig som beställt och godkänt en gratis prenumeration på TkJ Blogg - Sverige största IT-blogg för datorentusiaster.

Redaktör: Tommy k Johansson

Antal prenumeranter: 9840

Avregistrering: Klicka här

Teknik: Get A Newsletter

Vill du starta ett eget nyhetsbrev? Läs min Nyhetsbrevsskola!

 


Annonsera!

Vill du nå ut i nyhetsbrevet? Då är du välkommen att annonsera! Nyhetsbrevet utkommer en gång i veckan. Kontakta annons@tkjmedia.se för information och priser.

TkJ Media AB
Box 22
360 71 Klavreström

Orgnr 556809-3057


Tidigare utgåvor

9 mars 2012:
Nu kan du gratis ladda ner Windows 8 Review! 

2 februari 2012:
Här får du 7 enkla tips för snabbare Windows! 

16 december 2011:
Vilket antivirus tar minst kraft av din PC?

5 december 2011:
Missa inte julkalendern 2011! 

8 november 2011:
Vet du hur mycket dyrare hårddiskar blivit de senaste dagarna? 

27 oktober 2011:
Är ditt lösenord också stulet? Så här blir du säker!  

19 oktober 2011:
Hejsan, nu är både jag och nyhetsbrevet tillbaka!

28 augusti 2011:
Rätt av skola att polisanmäla 15-årig elev som fildelade?  

21 augusti 2011:
Vad är det som stjäl din bandbredd? 

12 augusti 2011:
Nytt virus härjar på Facebook! 

28 juli 2011:
Storvarning för telefonbedrägeri mot Windowsanvändare!  

14 juli 2011:
Regnar det hos dig med? 

28 juni 2011:
Sommartävling: Vinn häftig LG Cinema 3D TV! 

20 maj 2011:
Så skyddar du dig mot nya faror på Facebook! 

5 maj 2011:
Nu kan du vinna coola mediaspelaren Boxee Box! 

28 april 2011:
Visste du det här om Windows 8? 

23 mars 2011:
Glöm inte att uppdatera din webbläsare! 

17 mars 2011:
Hej! Du har väl inte missat min nya tävling? 

10 mars 2011:
Ny nätattack mot VISA-kortsanvändare i Sverige 

3 mars 2011:
Nytt gratis antivirus på svenska imponererar! 

24 feb 2011:
Gratisprogrammet som startar Windows snabbare 

18 feb 2011:
Ladda ner nya Internet Explorer 9! 

10 feb 2011:
Nu kommer äntligen Windows 7 Service Pack 1 

3 feb 2011:
Tävla och vinn en ny bärbar dator! 

13 jan 2011:
Så enkelt startar du blogg på egen domän 

30 dec 2010:
Stort tack för året som gått! 

16 dec 2010:
Vinn Xbox 360 & Kinect i stor jultävling!

2 dec 2010:
De 5 bästa gratis antivirusen! 

18 nov 2010:
Är du sugen på en iPad i jullkapp?

11 nov 2010:
För dig som använder Facebook!

4 nov 2010:
Varning för SMS-bedrägerier

27 okt 2010:
Så kommer de åt din Facebook!

14 okt 2010:
Vill du ha ett nytt gratis antivirus? 

 

 


 

 

Registrera gratis konto för nyhetsbrev redan nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   (C)2012, TkJ Media AB  
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!