Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från TkJ Blogg

 
 

Är ditt lösenord också stulet? 

Välkommen till veckans nyhetsbrev från mig! Det har som vanligt hänt en massa under veckan men den stora nyheten var den om att en lång rad svenska sajter har hackats och att lösenord för användarkonton läckt ut på Internet. De senaste siffrorna säger att det rör sig om över 200000 lösenord.

De två största sajterna som uppmärksammats är Bloggtoppen och Gratisbio.se. Skandalen drog igång i och med att den före detta Sverigedemokraten William Petzäll fått sitt Twitter-konto kapat, och någon började posta ut lösenord tillhörande journalister på Aftonbladet och Expressen.

Först trodde man att det faktiskt var William Petzäll själv som gick ut och sa att Sverigedemokraterna läst journalisters e-post i flera år. Sedan framgick det att Petzäll är inspärrad på behandlingshem under LVM (Lag om Vård av Missbrukare, en lag som används för att tvångsinta missbrukare) och inte har tillgång till varken mobil eller dator.

Lösenorden visade sig vara korrekta. På sätt och vis. Journalisterna hade använt dem förr, men de verkade inte ha haft dem till e-post. Och det får man hoppas med tanke på att lösenorden var saker som "tejp" och "visp"... Snart blev det klart att lösenorden kom från en lista över e-postadressen och lösenord från sajten Bloggtoppen.

Det här är en topplista över svenska bloggar, som har 90000 registrerade användare. Väldigt många svenska bloggare finns registrerade här. Något riktigt fult som hände i samband med det här, var att e-butiken BangerHead valde att utnyttja listan över e-postadressena till att spamma ut reklamerbjudande. Maken till oseriöst beteende får man leta efter...

Säkerhetsproblemet blir aktuellt eftersom det tyvärr är vanligt att många användare har samma lösenord på flera sajter. Troligtvis var det så här William Petzäll fick sitt Twitter-konto kapat - han har använt samma lösenord på Bloggtoppen som för Twitter.

Om du registrerat dig på Bloggtoppen och vet med dig att du har återanvänt lösenordet på andra sajter, bör du omedelbart byta lösenord på dessa sajter. Läs mer om hur du tar reda på om du finns i listan, och vilket lösenord du har använt.

Att inte använda samma lösenord på olika sajter är en grundregel inom säkerhet. Jag har skrivit en längre artikel om detta på PCOnline - Så hanterar du dina lösenord säkrast på Internet. I artikeln får du lära dig om hur du ska hantera lösenord och hur du väljer ett bra lösen.

Avslutningsvis något roligare - jag har precis dragit igång en minitävling där du kan vinna en av två miljövänliga möss från Fujitsu. Det är en rätt cool liten mus som är tillverkad helt utan plast. Jag har provat den och den är riktigt trevlig.

Trevlig läsning!

Tommy k Johansson
blogg.tkj.se - Sveriges ledande IT-blogg
www.pconline.se - Din datortidning på webben
www.appreview.nu - Tester av appar för iPhone och iPad 


Schyssta erbjudande för IT-entusiaster!


 

Så hanterar du dina lösenord säkrast på Internet

I kölvattnet av dagens och gårdagens mediabevakning om alla hackade sajter och läckta lösenord, kan det vara bra att ge några grundläggande tips och råd om hur man som användare hanterar sina användaruppgifter på webben på säkrast sätt. Lär dig hur du väljer ett bra lösen och hur du skyddar det! (PCOnline)

Ännu fler lösenord stulna – så skyddar du dig!

Det är inte bara Bloggtoppen som har hackats och fått sin databas med användaruppgifter stulna. Nu har det visat sig att 57 andra sajter också har drabbats av intrång där man stulit listor av e-postadresser och lösenord. Nu senast rör det sig om 211000 nya uppgifter, skriver Computer Sweden.

Så får du bättre fart i ditt mobila bredband via 3G

Mobilt bredband har blivit ett populärt sätt att idag koppla upp sig till Internet. Det är väldigt smidigt eftersom du inte behöver några sladdar eller vara bunden till ett trådlöst nätverk, utan du kan sitta i praktiken var som helst. Men mobilt Internet har sina flaskhalsar. Ibland går det väldigt långsamt. Här kommer några tips för bättre prestanda! (PCOnline)

Poll: Väljer du iOS, Android eller Windows Phone 7.5?

Nu när Nokia äntligen har presenterat sina första smartphones med Windows Phone 7.5 som operativsystem, tycker jag det är dags att damma av en gammal läsarfråga om vilket operativsystem du vill ha på din nästa smartphone.

Topp 10 häftigaste nyheterna i Android 4.0

Google presenterade Android 4.0, också kallad för Ice Cream Sandwich (Google döper alla sina Android-versioner efter godsaker), den 19 oktober. Än så länge finns det inte speciellt många mobiler med operativsystemet - förutom Googles "egna" Samsung Galaxy Nexus.


Min blogg drivs hos City Cloud, som erbjuder en väldigt smart virtuell hosting där du själv kan anpassa din server efter behov. Du kan lätt öka prestandan på servern genom några musklick. Avancerat system, men mycket enkelt att använda. Prova idag - rabattkoden TKJ2011 ger dig 300 kr rabatt!


 

Facebook Timeline – så aktiverar du det på din profilsida

På F8-konferensen för ett tag sedan presenterade Facebook sin nya tjänst Timeline, som gör om din profilsida till en tidslinje över ditt liv på Facebook. Tjänsten är ännu inte officiellt lanserad i Sverige, men det går att aktivera den genom ett litet, tja, fulhack.

Nokia har äntligen lanserat sin första Windows Phone 7-mobil

Igår höll Nokia en presskonferans där de presenterade sina första två mobiler med Microsofts operativsystem Windows Phone 7.5. Nokia Lumia 710 respektive 800 heter mobilerna. Enligt en del analytiker är det här lite av en vinna-eller-försvinna-satsning från Nokia.

BangerHead spammar stulna e-postadresser

Ah, I love the smell of spam in the morning! Eller inte. Nikke Lindqvist fick ett spam från e-butiken BangerHead, och analyserade det. Han kom fram till att företaget hämtat hem listan över e-postadresser från hackade Bloggtoppen och sedan skickat ut spam till dem.

Så kollar du om ditt lösenord sprids via Bloggtoppen-hacket

Minns du vilket lösenord du använde hos Bloggtoppen? För om du använder samma lösenord på andra sajter, bör du snarast byta lösenord på alla dessa sajter. Om du till exempel har samma lösen för Facebook eller Twitter är det väldigt enkelt för vem som helst att kapa ditt konto. Jag tänkte förklara hur du kontrollerar det här.

Så enkelt fjärrstyr du uTorrent via dator eller iPad

uTorrent är en av de absolut mest populära BitTorrent-klienterna för Windows, och för ett tag sedan lanserades version 3.0. Programmet har fortfarande ledorden att vara väldigt litet och snabbt, men man har ändå lyckats baka in en hel del intressanta funktioner - såsom fjärrstyrning.

Free Clipboard Manager hanterar dina urklipp

Om du är en flitig användare av urklippshanteraren i Windows, det vill säga att du ofta kopierar texter och bilder med [Ctrl]+[C] eller genom att högerklicka och välja Kopiera, bör du testa gratisprogrammet Free Clipboard Manager. Det samlar nämligen ihop alla dina urklipp.


Nyhetsbrevstjänst


 

Early Bird: Sött men klurigt spel till iPhone

Early Bird är på flera sätt ett rätt typiskt iPhone-spel. I spelet ska du styra en liten fågel som ska flaxa sig fram till slutpunkten där det gäller att landa rätt på en markerad plats för att fånga en mask.

Grand Theft Auto 5 – Trailer kommer 2 november!

GTA V är på gång. Via Twitter meddelade spelutvecklare Rockstar väldigt kort för några timmar sedan, att de håller på bygga femte delen i spelserien som har fått skulden för det mesta eländet i världen.

Din Mac är sämre än min PC! Eller?

Den här veckan tar vår krönikör J. Nicklas Andersson tag i den ständigt aktuella bråket om vilken dator och vilket operativsystem som är bäst. Folk som tjafsar om specifikationerna på digitalkameror, och oändliga diskussioner om huruvida Microsoft eller Apple är onda. (PCOnline)

Ladda ner tunga filer snabbare med gratisverktyg

Det låter som ett påhitt när programutvecklaren på sin hemsida hävdar att du kan öka nerladdningshastigheten med 600 procent om du använder programmet. Men faktum är att det mycket väl kan stämma, under rätt omständigheter. I de flesta fall kommer hastigheten att öka ordentligt. Och det är inget magiskt – bara smart teknik. (PCOnline)

Flikar i Utforskaren med gratis tweak för Windows

Via Anders Reuterswärd och ett tips på IDG hittade jag ett rätt nyttigt tweak som ger dig flikar i Utforskaren. Programmet fungerar för såväl Windows XP och Vista som Windows 7. Efter att ha testkört det en stund tror jag absolut att det här är ett tillägg jag kan komma att gilla skarpt.


Webbhotellet Crystone erbjuder allt från vanligt webbhotell, till virtuell server och egen webbserver! Professionell tjänst som bland annat har telefonsupport dygnet runt.


 

Tack för att du läste nyhetsbrevet!

TkJ Bloggs nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan från TkJ Blogg - Sveriges största IT-blogg, som drivs av Tommy k Johansson.

Nyhetsbrevet är så klart helt gratis, och förutom att sammanfatta de bästa blogginläggen under veckan som gått publicerar jag även exklusivt material som bara finns i nyhetsbrevet. Det är till exempel länkar och tips.

Hör gärna av dig med förslag på vad du vill läsa om i nyhetsbrevet! Och skicka gärna vidare brevet eller tipsen till kompisar. Du får fritt återpublicera material, så länge du uppger källa och länk till http://blogg.tkj.se/nyhetsbrev.

 

Information

Nyhetsbrevet skickas till dig som beställt och godkänt en gratis prenumeration på TkJ Blogg - Sverige största IT-blogg för datorentusiaster.

Redaktör: Tommy k Johansson

Antal prenumeranter: 9724

Avregistrering: Klicka här

Teknik: Get A Newsletter

Vill du starta ett eget nyhetsbrev? Läs min Nyhetsbrevsskola!

 


Annonsera!

Vill du nå ut i nyhetsbrevet? Då är du välkommen att annonsera! Nyhetsbrevet utkommer en gång i veckan. Kontakta annons@tkjmedia.se för information och priser.

TkJ Media AB
Box 22
360 71 Klavreström

Orgnr 556809-3057


Tidigare utgåvor

19 oktober 2011:
Hejsan, nu är både jag och nyhetsbrevet tillbaka!

28 augusti 2011:
Rätt av skola att polisanmäla 15-årig elev som fildelade?  

21 augusti 2011:
Vad är det som stjäl din bandbredd? 

12 augusti 2011:
Nytt virus härjar på Facebook! 

28 juli 2011:
Storvarning för telefonbedrägeri mot Windowsanvändare!  

14 juli 2011:
Regnar det hos dig med? 

28 juni 2011:
Sommartävling: Vinn häftig LG Cinema 3D TV! 

20 maj 2011:
Så skyddar du dig mot nya faror på Facebook! 

5 maj 2011:
Nu kan du vinna coola mediaspelaren Boxee Box! 

28 april 2011:
Visste du det här om Windows 8? 

23 mars 2011:
Glöm inte att uppdatera din webbläsare! 

17 mars 2011:
Hej! Du har väl inte missat min nya tävling? 

10 mars 2011:
Ny nätattack mot VISA-kortsanvändare i Sverige 

3 mars 2011:
Nytt gratis antivirus på svenska imponererar! 

24 feb 2011:
Gratisprogrammet som startar Windows snabbare 

18 feb 2011:
Ladda ner nya Internet Explorer 9! 

10 feb 2011:
Nu kommer äntligen Windows 7 Service Pack 1 

3 feb 2011:
Tävla och vinn en ny bärbar dator! 

13 jan 2011:
Så enkelt startar du blogg på egen domän 

30 dec 2010:
Stort tack för året som gått! 

16 dec 2010:
Vinn Xbox 360 & Kinect i stor jultävling!

2 dec 2010:
De 5 bästa gratis antivirusen! 

18 nov 2010:
Är du sugen på en iPad i jullkapp?

11 nov 2010:
För dig som använder Facebook!

4 nov 2010:
Varning för SMS-bedrägerier

27 okt 2010:
Så kommer de åt din Facebook!

14 okt 2010:
Vill du ha ett nytt gratis antivirus? 

 

 


 

 

Registrera gratis konto för nyhetsbrev redan nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!