Rent Dagvattens nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2015 06 24


Uponor – smarta utjämningsmagasin under mark

En av Rent Dagvattens delägare och samarbets-partners, Uponor, har jobbat med dagvattenfrågor i mer än 60 år. Rickard Granath produkt- och marknads-föringschef på Uponor, menar att tre faktorer har påverkat hur man ser på dagvatten-hantering de senaste åren:

”De gamla systemen som byggdes för att ta hand om dagvattnet är under-dimensionerade idag.

Det beror dels på att städer byggs ut och att vi i samband med det får fler hårdgjorda ytor. Sedan har vi fått allt kraftigare regn de senare decennierna. Utöver det har vi EU-direktivet som idag kräver att allt dagvatten ska renas.”

En lösning som i princip avhjälper alla tre problemen är utjämningsmagasin.
Läs mer (pdf)

Utjämningsmagasin under mark - en titt på en ny konstruktion

I samarbetet med Rent Dagvatten arbetar Uponor med lösningar under mark för att ta hand om dagvatten. Utjämningsmagasinen under mark kan utformas på två olika sätt: antingen arbetar man med infiltration eller så bygger man ett tätt magasin och slussar sedan successivt ut vattnet. Förhållandena på platsen avgör vilken typ av utjämningsmagasin som är lämpligt.

Många känner till att man kan bygga utjämningsmagasin med kassetter. Men sedan några år tillbaka finns även möjligheten att bygga rörmagasin med Uponors perforerade Weholite enkelväggsrör.

Vad är för- respektive nackdelarna med de två konstruktionerna? Rickard Granath ger oss några intressanta detaljer:

”Kassetterna är bra när man behöver gå på djupet. De ger en kompakt installation eftersom de kan byggas på höjden till stor kub och på så sätt ger en effektiv volym.

Utjämningsmagasin måste ofta ligga ganska grunt, över grundvattennivå. Med ett rörmagasin kan vi bygga en långsträckt, grund installation t.ex. längs med en parkering. Rörmagasinet installeras som ett vanligt rör med muff och spetsända och är lätt att hålla ren.”

Att arbeta med plaströr i utjämningsmagasin har många fördelar. Installationen blir enklare, snabbare och kan utföras säkrare än motsvarande konstruktioner i betong. Eftersom man kan arbeta med lättare maskiner och arbetstiden förkortas blir koldioxidutsläppen mindre och den totala miljöbelastningen i projektet minskar.

Rening och skötsel av utjämningsmagasin

I samband med ett utjämningsmagasin finns möjlighet att rena dagvattnet, något som numera är ett krav enligt EU-direktivet.

”Mycket är vunnet om man kan ta hand om sedimentet på ett smart sätt och dimensionera systemet för det. Genom att bygga sedimentfällor i brunnar innan magasinen, i magasinen och även i efterföljande brunnar kan man fånga upp det mesta av sediment och partiklar.”

I slutet av systemet kan dagvattnet renas ytterligare genom ett filter som tar ämnen som är lösta i vattnet och de allra finaste partiklarna. Regelbunden skötsel av dagvattenanläggningen är tyvärr något som ofta förbises. På Uponor har man en policy för att informera sina kunder:

”Om Uponor säljer en filterbrunn erbjuder vi direkt en lösning för drift och skötsel genom Rent Dagvatten.”

Hur ser ditt dagvatten ut?

Idag hittar vi utjämningsmagasin under parkeringsplatser, flygplatser, attraktionsparker, köpcentra och nya bostadsområden. Skulle ett utjämningsmagasin underlätta hantering och rening av dagvatten inom ditt ansvarsområde? Rent Dagvatten tar fram en helhetslösning där allt från analys, installation till drift och underhåll ingår. Upplägget med abonnemang innebär mindre bekymmer och att du kan sprida kostnaderna. Med ett abonnemang på Rent Dagvatten försäkrar du dig om att din dagvattenrening hålls på en nivå som motsvarar normerna i EU:s vattendirektiv.


Hur uppdaterad är du om dagvattenhantering

Vi genomför några 1-dagskurser i hållbar dagvattenhantering under hösten - läs mer om programmet nedan eller här (pdf)

Vi genomför några 1-dagskurser i hållbar dagvattenhantering under hösten - läs mer om programmet nedan eller här (pdf)

Några bilder från våra två senast kurser med dem som har fått en genomgång av hållbara lösningar för dagvattenhantering.

Du anmäler dig enkelt till någon av kurserna genom  att skicka ett mail med dina kontaktdata och vilken  kurs du vill vara med på.
Maila till academy@rent-dagvatten.se

Kursen planeras i:

Linköping den 27/8

Lund den 1/9

Lidköping 23/9

Umeå den 28/10


Gröna tak - Gröna väggar - Regnbäddar - en del av lösningen för ökad fördröjning av stora regnmängder

Ekosystemtjänster i Staden - en studieresa anordnad av Skandinavian Green Roof Institute, 18 -19 maj

Centrala London har 17ha gröna takytor. Här ett tak med utsikt över S:t Pauls Cathedral.
Idag byggs nästan alla nya kommersiella fastigheter med gröna tak

Grönsaks- och fruktodling tillsammans med bin på en skyddad plats på taket. Frivilliga krafter inom personalen jobbar extra med att försörja personalrestaurangen med färska varor!

En av Londons största gröna väggar hittar man på Rubens Hotel granne med Buckingham Palace.  Väggen blev identifierad som möjlig att göra till grön vägg vid Londons första "green infrastructure audit". Väggen försörjs enbart med skördat regnvatten från det egna taket och har byggts med en blandning av växter för att understödja biodiversitet. Speciella besökare till väggen är Drottning Elisabeth II's honungsbin som bor i parken på andra sidan gatan.

En våtmark med flera bikupor på taket till Victoria and Alberts Museum. Man har fått vara extra försiktig med att anlägga denna våtmark eftersom det under taket visas och lagras ovärderliga textilier.
Honungen från bina gav förra året 600 burkar - som såldes till personalen på muséet och i butiken. De gick åt på mindre än en timma. Vill du ha tag i exklusiv London-honung gäller det att vara på plats i rätt tid!

En fantastisk grön vägg som byggts för att skilja två områden och samtidigt vara en effektiv bullerskärm.
Från början hade man tänkt bygga en betongmur, men kom på en mycket vackrare lösning.

Restaurangerna och butikerna som ligger i Westfields shoppingcentra har fått stor nytta av väggens dragningskraft!


Våra artiklar om dagvattenhantering

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa artiklarna


Hur ser dina lösningar ut för hållbar dagvattenhantering?

Hör gärna av dig till någon av oss och berätta!

Har du funderingar på hur man kan skapa ändå bättre lösningar? Tag kontakt med någon av oss inom Rent Dagvatten eller någon av våra samarbetspartner.

Du hittar kontaktpersonerna inom Rent Dagvatten under kontakter på hemsidan.

Våra samarbetspartner hittar du under Länkar och Samarbete


RD Rent Dagvatten AB, Chalmers Teknikpark, Sven Hultins gata 9, 412 88 Göteborg
info@rent-dagvatten.sewww.rent-dagvatten.se   Tel. 031 772 4050

Du får detta nyhetsbrev eftersom vi har haft kontakt med dig eller för att vi uppfattat att du kan ha nytta av informationen eller för att du har anmält på vår hemsida att du vill ha det.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!