Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten och administrerad av Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


California ARB öppna debatt om Advanced Clean Cars inkl. ZEV mandatet
skrivet av Magnus Karlström

Igår började den öppna debatten om det nya kaliforniska lagförslaget för Advanced Clean Cars (ACC) som bl a innehåller de uppdaterade reglerna för ZEV mandatet och krav på vätgasinfrastruktur. Beslutet ska fattas idag av CARB:s styrelse. ACC ska gälla under perioden 2017 till 2025.

Debatten sändes live igår och ska fortsätta idag. Om ni vill se på debatten (live) ikväll så använd länken här. Jag lyssnade igår kväll. 

Om ni vill följa debatten via Twitter så använd #CARB. 

ZEV mandatet innebär att biltillverkare som säljer bilar i Kalifornien måste sälja en viss andel ZEV (Zero Emission Vehicles) till ett visst årtal. I det nya förslaget vill CARB att försäljningen av ZEV ska vara var sjunde bil 2025.

Jag skrev en sammanfattning av förslaget för ca en månad sen. Den finns här och min historiska beskrivning av ZEV mandatet finns här.


Förslaget som styrelsen i CARB:s ska fatta beslut om har ändrats lite från att jag skrev om det i december.

Det nya förslaget som staben i CARB har tagit fram presenterades igår. Den sammanfattas i den här presentationen (pdf).

Två skillnader i det nya förslaget för ZEV mandatet, som inte fanns när jag skrev om det i december, är:

1. Införande av den nya fordonsvarianten BEVx, som är en BEV som har en liten bensinmotor som kan hjälpa till med lite räckvidd om batteriet är urladdat. Bensinmotorn får endast vara en nödlösning. En BEVx får lika många krediter som en BEV med lika lång elräckvidd, men BEVx kan endast uppfylla 50% av det totala kreditkravet för en biltillverkare. 

2. Om en biltillverkare säljer en medelbilflotta som har lägre medelutsläpp av växthusgasutsläpp per km än lagkraven så minskar kraven på att sälja ZEV. 


Förslag 2 är den mest kontroversiella delen. När jag lyssnade på debatten igår så förspråkade en del företag tilläggsregeln och några var emot den. 

Förespråkarna gillade att det finns en flexibilitet p.g.a. attt bilföretagen inte vet om konsumenterna kommer köpa ZEV.

De som var emot förslaget ansåg att den kan förhindra utbyggnad av infrastruktur som är nödvändig och försena massvolymsproduktion av PHEV, FCV och BEV.


Min generella uppfattning är att bilföretagen officiellt stödjer CARB:s lagförslag ACC. De flesta av bilföretagen startade sina anförande igår med att stödja lagförslaget. 


Branschorganisationen "Alliance of Automobile Manufacturers" var lite mer skeptiska. De anser att ha specifika mandat för specifika teknologier inte är önskvärt [3].


De som är mest tveksamma till hela regelpaketet "Advanced Clean Cars" är oljebolagen. 

I regelpaketet ACC finns ZEV reglerna, men även reglerna för Clean Fuel Outlet (CFO), som är ungefär är som pumplagen i Sverige. CFO tvingar fram byggandet av tankstationer för alternativa bränslen. Historiskt har CFO varit för alla alternativa bränslen, men i det nya lagförslaget är endast "ZEV fuels" inkluderat dvs i princip endast vätgas. Elektricitet är inte inkluderat, men CARB ska undersöka om det ska inkluderas.

Det nya CFO förslaget är b la kontroversiellt för ansvaret för att bygga vätgasstationer läggs inte på de som äger  bensinstationerna utan på bolagen som importerar och gör bensin. 

Oljebolagen och andra företag har kommit överens med CARB att istället för tvingande lagstiftning ska en frivillig överenskommelse tas fram. Om den frivilliga överenskommelsen misslyckas var CARB:s stab tydliga med att då kommer CFO användas för att tvinga fram en vätgasinfrastruktur. 

Branschorganisationen CIOMA (California Independent Oil Marketers Association) sa i sitt anförande att oljebolagen kommer att processa om CFO används.

Western States Petroleum Association sa i sitt anförande att enligt dom så finns inget lagligt stöd för att tvinga bolagen som gör bensin att bygga tankstationer. 

Toyota, Nissan, GM, Hyundai, Mercedes och Honda var alla nöjda med CFO så att en tillräcklig vätgasinfrastrutur byggs i Kalifornien. De sa alla att bränslecellfordon är en viktig del av deras framtida strategi för ZEV fordon. 


Jag återkommer när CARB har beslutat om lagförslaget.

Ha en trevlig helg.

 

Skrivet av Magnus Karlström

(Alla utskick sparas i en lösenordsskyddad blogg) (Hör av er om ni behöver anvnamn. o lösenord)

Källor

[1] California ARB hearing on Advanced Clean Cars regulation package carries over to Friday. Green Car Congress. 26 jan 2012. länk

[2] California to Consider Major Revision to Zero-Emission Mandate. Ny Times. 26 jan 2012. länk

[3] California weighs major change to zero-emission mandate by 2025. Automotive News. 26 jan 2012. länk


 
     
 

Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!