Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Uppdatera dina uppgifter för Excelbrevet? Klicka här

Börja prenumerera på Excelbrevet? Klicka här

Riskera inte att Excelbrevet hamnar i Skräpkorgen (Junk).
Lägg till följande adresser i listan bland betrodda användare:
exceltips@excelbrevet.se och tobias@infocell.se

EXCELBREVET NR 10 2016


Hej och välkommen till en nytt Excelbrev!

Trots ett intensivt flygande och farande mellan Excelkurser måste vi ju bara få iväg ett Excelbrev innan oktober är förbi :-)

Ska dock bli skönt att få lite andrum med en lugnare vecka och någon dag ledig med barn när det vankas höstlov nästa vecka.

Uddevalla bron i skymning vid hemkost från en Excelutbildning någonstans i Sverige.

I detta Excelbrev tittar vi mer på hur man kan använda olika textfunktioner för att handera stora och små bokstäver. Du ser också hur man kan använda LETARAD-funktionen på ett lite annorlunda sätt. Sedan kommer ett av våra längre Exceltips som visar hur du kan "lura" Excel att visa flera diagramserier som EN serie. Icke-Exceltipset denna gång handlar om Word och radering av format. Som kortkommandotips kommer ett av oss flitigt använt kortkommando. Varsågod!

Excella lugnt!

Tobias Ljung (Utbildningsansvarig och Excelspecialist)
tel (direkt) 0522 - 50 60 08            tel (mobil) 0722 - 15 87 11
tel (växel) 0522 - 50 60 07             tobias@infocell.se

Robert Larsson (IT-pedagog & Officespecialist)
tel (direkt) 0522 - 50 60 52            tel (mobil) 0736 - 47 07 67
tel (växel) 0522 - 50 60 07             robert.larsson@infocell.se

Pivottabeller rockar fett!

Oavsett om du redan jobbar en del med pivottabeller eller inte lovar jag dig att du kommer att se många nya möjligheter i ditt arbete och spara massor med tid om du väljer att gå en kurs hos oss. Kika in kursinnehållet i länken nedan. Kursen kan även hållas som företagskurs i era lokaler om ni är många.

Tvådagarskursen Excel Pivottabeller har fått högsta betyg. Du lär dig allt du behöver kunna om pivottabeller och dess kraft. Vi ser även hur Power Pivot och Power Query kan boosta dig. Rejäl kurslitteratur med massor med övningar och filer inkl. facit på en USB-sticka. Fulla hus i Stockholm, Göteborg och Malmö hittills i höst. Det finns två platser kvar i Göteborg 23-24 nov och flera platser i Stockholm 7-8 december. Hela e-Learningpaketet i Excel ingår, inklusive många timmar pivottabeller och dashboards och en massa digital kurslitteratur.

Göteborg 28-29 sep (fullt)
Stockholm City 17-18 okt (fullt)
Malmö 25-26 okt (fullt)
Göteborg 23-24 nov (2 platser)
Stockholm City 7-8 dec (5 platser)

Boka nu - begränsat antal platser!

Ladda ner kursens produktblad

Läs mer om kursen och boka här

Är du redan grym på pivottabeller? Det finns platser kvar på kursen i Power Pivot i Göteborg 1 december. Läs mer här.

Hela vårt kursutbudet med information, produktblad och anmälningsformulär hittar du på www.infocell.se. Kontakta oss gärna om du har frågor eller är osäker på vilken kurs som passar dig bäst. Vi hjälper dig självklart också hitta rätt med företagsanpassade kurser i Excel och Office.


Exceltips på Ekonomimässan

Ett stort tack till alla Excelintresserade som besökte oss i vår monter på Ekonomimässan i Kista. Vi levererade massor av Exceltips och delade ut en liten användbar Excelpresent till alla som kom förbi. Många stannade till vid TV-skärmen såg hur vår e-Learning i Officepaketet fungerar. Ännu fler snurrade på rouletthjulet och några vann mumsiga saker. Lika många var med i vår mässtävling och vinnarna presenteras i nästa nummer av Excelbrevet.

Robert Larsson i djup Exceldiskussion på Ekonomimässan i Kista :-)

Omvandla bokstäver i Excel

Detta tips är hämtat från en av alla våra Excelchattar som dagligen sker på excelbrevet.se, infocell.se och officekurs.se. I tipset hanteras flera av Excels textfunktioner som t.ex. VÄNSTER, HÖGER, INITIAL, LÄNGD, ERSÄTT, VERSALER.

LÄS HELA TIPSET HÄR


Tipsa och dela Excelbrevet

Nu kan du snabbt och enkelt tipsa en eller flera kompisar om Excelbrevet.
Du kan också dela Excelbrevet till kolleger och andra på sociala medier.

Klicka på texten "Tipsa en vän" eller ikonerna för FB och LI nedan för att testa.

Tipsa en vän

Dela på Facebook

Dela på LinkedIn

LETARAD - ungefärlig matchning

LETARAD (VLOOKUP) har två varianter, den vanligaste är att man letar upp en exakt matchning av text (eller siffror). Den andra varianten är ungefärlig matchning och används på värden för att hitta ”nästan rätt”. Detta kan användas för att t.ex. leta inom intervaller.

LÄS HELA TIPSET HÄR

Omöjliga diagramserier?

Diagram med flera "fejkade" diagramserier

Har du försökt skapa ett diagram över t.ex. utfall och budget/prognos där den framtida delen visualiserar staplarna/linjerna i en annan färg eller form?

Då har du säkert fått gnugga rejält på hur eller så har du gett upp?

I detta tips ser du hur du kan lura Excel för att få till olika formatering av "samma" diagramserie.

LÄS HELA TIPSET HÄR!

Ctrl + Enter

Ett kortkommando som jag använder hela tiden när jag jobbar i Excel är Ctrl + Enter. Man kan använda det på olika sätt i olika situationer, men jag tar den vanligaste användningen här.

Om du skriver in en formel och trycker Enter som du brukar så hoppar cellmarkören till cellen nedanför den du skrivit i. Genom att du istället trycker Ctrl+Enter kommer du

1) Mata in formeln (precis som vid bara Enter)

2) Du kommer att stå kvar med cellmarkören i den inmatade cellen och inte hoppa ner en cell.

Vad är då poängen?

1) När du tryckt Ctrl+Enter kan du se både formelresultatet i cellen och formeln i formelfältet!

2) Om du ska kopiera den nyss inmatade formeln slipper du att klicka dig tillbaka till cellen, eftersom du redan står i den :-)

(Om du envisas med att använda musen, kan du också klicka på Skriv-knappen till vänster om formelfätlet för att utföra samma sak).

Radera all formatering i Word

När man börjar skriva i ett tomt dokument finns det en del grundinställningar som man också kan återställa texten till (t.ex. teckensnitt, storlek, textfärg, radavstånd etc). Som tur är så finns det ett utmärkt verktyg i Word som återställer till grundinställningarna :-)

LÄS HELA TIPSET


Länk till tidigare Excelbrev

Många av er läsare har efterfrågat länkar till tidigare Excelbrev och här kommer länkar till de senaste Excelbreven nedan.

Ett tips kan dock vara att spara de Excelbrev du får i en separat mapp i Outlook, så har du dem snabbt tillgängliga. Hundratals tips ligger också ute på www.excelbrevet.se.

Excelbrevet nr 9 2016

Excelbrevet nr 7-8 2016

Excelbrevet Sommar 2016

Excelbrevet nr 4 2016

Excelbrevet nr 3 2016

Excelbrevet nr 2 2016

Excelbrevet nr 1 2016


Prova vår e-Learning

Du vet väl att du kan prova på vår populära e-Learning helt gratis. Klicka här för provinloggning eller läs mer och beställ på www.officekurs.se.

Du får tillgång till ett kursblock i Excel och ett kursblock i PowerPoint - totalt ca 2,5 h effektiv speltid.

Följande kurser finns som e-Learning: Excel Grund/Självlärda, Word, Outlook, PowerPoint, Excel Fördjupning/Ekonomer, Excel Pivottabeller, Power Pivot, Excel Avancerad och VBA & makron.


logga infocell

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!