Problem med att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren

Nyheter från projektet Bättre psykosvård

Semestrarna är över
Vi är tillbaka med besked. Under augusti har vi ordnat en väldigt lyckad brukarworkshop för att utveckla projektets brukarsamverkan. Workshopen har resulterat i ett fortsatt arbete för att ta fram ett informationsmaterial. Vi samlade också ett antal experter för en workshop i Delat beslutsfattande. Material och mallar för Delat beslutsfattande som metod är det som efterfrågas som mest ute från enheterna.

Rapport från Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har skrivit en vägledning för att ge stöd till att genomföra brukarundersökning inom psykiatrisk vård och omsorg. Vägledningen riktar sig till de inom socialtjänst och psykiatri som vill följa upp brukarens upplevelser av, attityder till och tillfredsställelse av vård och omsorg. Läs rapporten.

Inspiration från processledare
Jan-Erik Sandberg, processledare för Västmanland, Sörmland och Blekinge, var på besök i Eskilstuna:

"På Psykosenheten i Eskilstuna arbetar man aktivt med information till patienterna om att mottagningen registrerar i nationellt kvalitetsregister. Här blir det väldigt tydligt för besökande att verksamheten har den kopplingen. Oavsett åt vilket håll man än tittar så möts man vid besöket av uppsatt information. Då går det heller inte att som personal undvika påminnas om att registrera patienterna i PsykosR. Även i kallelsen som skickas ut till patienten innan besöket finns information om registrering i kvalitetsregistret."

På psykosenheten i Eskilstuna finns information om PsykosR väl synligt.

Karin Lindersson, processledare i Uppsala tillika biträdande avdelningschef på Psykosmottagningen för vuxna i Uppsala berättar om de Öppna hus man hade vid två tillfällen i våras:

"Båda träffarna hade syfte att visa vårt nya hus, Psykiatrins Hus, och ge information om vår nya organisation, men fokus låg framför allt på att presentera innehållet i vår verksamhet - just utifrån de Nationella riktlinjerna för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd. Båda kvällarna var välbesökta. Sammanlagt kom nästan 100 intresserade besökare till båda kvällarna.

Besökarna fick höra personalen berätta om arbetet enligt riktlinjerna. De fick också träffa "Hälsogruppen" och höra om samarbetet mottagningen har med en dietist. På plats fanns också "Nätverket för rehabilitering", representanter från PsykosR och Kvalitétsstjärnan, verksamhetsområdets barnambassadörer, och representanter från speciallistmottagningen för psykiskt sjuka missbrukare. Dessutom presenterades behandlingsprogramet IMR (Illness management and recovery), och brukare berättade själva om sina erfarenheter av programmet.

Kvällen blev mycket lyckad och uppskattades av besökarna."

Korta nyheter


Genetiska likheter mellan schizofreni och depression

Ett internationellt forskningskonsortium visar i en ny omfattande studie att det finns underliggande genetiska likheter mellan personer psykiatriska sjukdomar som depression, schizofreni och bipolär sjukdom. Läs mer på Karolinska Institutet.

Patientperspektivet kan få större genomslag i framtiden

Kunskapsstödet Centralisering med patienten i centrum visar hur patientperspektivet skulle kunna få större genomslag i framtiden. Läs mer på Kunskapsguiden.

Bokläsandet hjälpte henne tillbaka

Det började med en känsla av att folk snackade skit bakom ryggen på henne. Hon kände sig förföljd och trodde att hon var buggad. Pebbles Karlsson Ambrose gick till polisen som skickade henne direkt till psykakuten. Läs mer på dn.se.

Medicin mot halsbränna kan lindra schizofreni

Finländska forskare har testat hur medicin för halsbränna och sura uppstötningar kan lindra schizofreni. Medicinen trängde sig igenom hjärnans blodbarriär och stimulerade histaminreceptorerna hos patienterna. Läs mer på Svenska Yle.





"Allt du konfronteras med kan inte förändras, men ingenting kan förändras om du inte konfronterar det.”

James Baldwin


Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss i projektet kan ni skicka ett mail till
battrepsykosvard@akademiska.se  Vi tar tacksamt emot tips!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!