Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyheter från projektet Bättre psykosvård

Givande fördjupningsdagar om IPS-modellen

Den 14-15 november ägde det i Stockholm rum en välbesökt konferens om IPS (Individual Placement and Support). Dagarna bestod av en kombination av föreläsningar och workshops och hölls tillsammans med modellens grundare, Deborah Becker och Robert Drake.

– Förutom att vara väldigt inspirerande, gav konferensen stora möjligheter till erfarenhetsutbyte och nätverkande tillsammans med personer som arbetar med IPS-modellen i framförallt olika kommuner över hela landet. Det tycker vi var det allra mest värdefulla med de två dagarna! berättar Louise Kimby och Karin Lindersson, som besökte konferensen och som bland annat jobbar som regionala processledare i projektet Bättre psykosvård.

Fakta: IPS är en evidensbaserad metod och har prioritet 1 som insats i nationella riktlinjerna för schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. Grundtanken med IPS är att stödja personer att nå, få och behålla ett arbete med lön och ge det stöd som krävs för att de ska lyckas på arbetsplatsen.

Unga med psykotiska symtom gör fler självmordsförsök

Psykotiska symtom som hallucinationer och vanföreställningar är vanligt förekommande hos barn och ungdomar. Bland dessa ungdomar med psykotiska symtom finns en ökad självmordsrisk.

Att omsorgsfullt fastställa förekomst av psykotiska symtom hos ungdomar är viktigt för att kunna identifiera ungdomar med självmordsnärhet.

Läs mer i Läkartidningen från den 19 november 

Attitydambassadör till vuxenpsykiatrin på Skaraborgs sjukhus

Sedan den 25 november är det klart: Marcus Sandborg, brukare med schizofreni, föreläsare och författare till boken ”En lång väg hem”, har en halvtidstjänst som attitydambassadör på vuxenpsykiatrin på Skaraborgs sjukhus.

– Efter att i flera år ha anlitat Marcus som föreläsare, känns det nu jättebra att han är anställd på halvtid hos oss på vuxenpsykiatrin. Det blir till en början en projektanställning på ett år, berättar Aida Dervisic, verksamhetscontroller på Skaraborgs sjukhus och regional processledare för projektet Bättre psykosvård.


Ny folkhälsomyndighet 1 januari 2014

Den 1 januari 2014 startar Folkhälsomyndigheten sin verksamhet. Myndigheten övertar de uppgifter som Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut ansvarar för idag och ersätter därmed dessa myndigheter. Samtidigt överförs större delen av Socialstyrelsens arbete kring miljöns påverkan på hälsan, liksom ansvaret för miljö- och folkhälsorapporteringen till Folkhälsomyndigheten.

För mer information:

www.folkhalsomyndigheten.se


Korta nyheter


Bättre psykosvårds nationella möte den 26 mars 2014:

Hlälp oss gärna att sprida information om evenmanget! 

Till inbjudan för nedladdning och utskrift >


Nya filmklipp på Bättre psykosvårds hemsida

Se bland annat några medarbetare från psykiatrin i Västra Götalandsregionen berätta om metoderna vård- och stödsamordning och F-ACT (Flexibel ”Assetive Community treatment").

Till Filmarkivet>


Tips om nyhetsbrev

Socialstyrelsen ger ut ett nyhetsbrev om sitt arbete med Nationella riktlinjer, där myndigheten sammanfattar sina viktigaste nyheter på området.

Beställ nyhetsbrevet från Socialstyrelsens hemsida.

Nyare läkemedel bättre vid schizofreni 

Fyra av de nyare läkemedlen mot schizofreni har bättre effekt än de äldre. SBU föreslår därför att dagens rekommendationer bör ses över.

Läs mer i tidningen Läkemedelsvärlden.


Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss i projektet kan ni skicka ett mail till battre.psykosvard@akademiska.se.  
Vi tar tacksamt emot tips!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!