Problem med att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren

NYHETER

Slutkonferens - Psykisk sjukdom utmanar hela samhället

Två dagars slutkonferens i SKLs regi hölls den 17-18 februari. Temat den 17 februari var Psykisk ohälsa - hela samhällets ansvar.

Politiker och verksamhetsföreträdare från landet var på plats och Göran Hägglund berättade via video vilken utveckling han hoppades på för psykiatrin fram till år 2020.

Gabriel Wickström, folkhälso- sjukdoms och idrottsminister sade i sin presentation att genom att ha en bred samstämmighet över blockgränserna ska politikerna säkra ett mer långsiktigt arbete som inte ska riskera att avbrytas vart fjärde år vpå grund av eventuellt regeringsbyte. Se Gabriel Wickström och de övriga presentationerna som filmades här.

 

Uppdrag Psykisk hälsa 2015

Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2015 heter årets överenskommelse mellan SKL och regeringen inom psykisk hälsa. Till vardags kallas den Uppdrag psykisk hälsa.

Arbetet utgår från de övergripande målsättningar som anges i regeringens Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012–2016 (PRIO psykisk ohälsa) och SKLs långsiktiga handlingsplan för Psykisk hälsa kongressperioden 2012-16.

De gemensamma målen

  • En jämlik, kunskapsbaserad, säker och tillgänglig vård och omsorg av god kvalitet.
  • Tillgång till arbete och sysselsättning.
  • Möjlighet till delaktighet och inflytande.

Klicka och läs mer om Uppdrag psykisk hälsa.

 

Från delaktighet till delat beslutsfattande

En ny skrift från NSPH har fokus på brukarens delaktighet i sin egen vård. Genom metoden Delat beslutsfattande kan delaktigheten fördjupas och bli mer konkret. Beställ den från NSPHs hemsida.

 

Mer än var fjärde följer inte läkemedelsordinationen vid schizofreni

Kostnader för schizofreni är högre än för trafikolyckor enligt WHO, World Health Organization. En avgörande faktor för resultatet av vårdinsatserna är att patienten följer läkemedelsbehandlingen. En avhandling vid Sahlgrenska akademin visar att 27 procent av de undersökta schizofrenipatienterna inte tog sina psykosläkemedel som ordinerat. Läs mer här.

 

Gör ni något som kan vara intressant för era kollegor i landet? Maila oss!

Korta nyheter


Intresserad av F-ACT, ACT eller SIP

Läs mer om de olika integrerade arbetsformerna på I-NODs hemsida.

Stipendiat 2015 forskar om schizofreni

Henrik Seth, Hjärnfondens stipendiat 2015, hoppas hitta en eller flera mekanismer som ligger bakom den förändrade nervcellssignalering som föreligger vid schizofreni. Läs mer.

Schizofreni, en eller åtta sjukdomar?

Snarare än att vara en enda sjukdom, föreslår ny forskning som publiceras i American Journal of Psychiatry att schizofreni kan vara en grupp på åtta genetiskt olika sjukdomar - alla med sina egna symtom. Läs artikeln på engelska.

Superstark cannabis kopplas till psykos

Superstark cannabis tros ligga bakom nya fall av psykos enligt en ny studie från Kings College i London, England.
Risken för att utveckla psykos är upp till fem gånger högre för de som använder den här typen av drog som kallas "skunk" cannabis. Läs artikeln på engelska.



Foto Per Hagström


"Att överhuvudtaget vara född är ett mirakel.”

Dalai Lama


 

Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss i projektet kan ni skicka ett mail till
info@battrepsykosvard.se Vi tar tacksamt emot tips!

 

 

Vill du avsluta prenumerationen, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!