Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyheter från projektet Bättre psykosvård

Stort intresse för IMR-utbildning 

Tre vårdenheter utbildade och lika många under pågående utbildning. Det är status just nu på projektet Bättre Psykosvård pågående serie av utbildningar i Illness Management and Recovery (IMR).

Rickard Färdig, utvecklingsresurs i projektet och den som genomför utbildningarna berättar:

– När 2013 går mot sitt slut kommer närmare hundra personer ha genomgått vår IMR-utbildning, som i nuläget är tre dagar lång och omfattar både teori och praktiska metodövningar. Syftet med utbildningarna är att förbereda utbildningsdeltagarna för att starta upp IMR på respektive enhet.

Och då det ännu inte står klart om projektet Bättre Psykosvård kommer ha resurser att möta den efterfrågan på utbildning som dessutom finns inför 2014, arbetas det under tiden med att ta fram både en interaktiv webbinformation och en mobil-app på temat IMR.

– Vi hoppas att dessa digitala hjälpmedel ska kunna fungera både som en introduktion till IMR och som en slags lathund till redan utbildade enheter som planerar att dra igång egen IMR-verksamhet, säger Rickard Färdig.

Men de digitala hjälpmedlen, som beräknas klara i en första upplaga före årets slut, är inte det enda form av IMR-stöd som utbildade enheter kan få.

– Alla som har gått utbildningen och bestämmer sig för att starta upp IMR i egen regi, kan även räkna med stöd direkt från oss på projektet Bättre psykosvård. Jag har just nu t.ex. tät kontakt med ett par vårdenheter som hoppas kunna komma igång lokalt med IMR-utbildning redan i början av nästa år, avslutar Rickard Färdig.

---

”IMR-programmet hjälper patienter med schizofreni hantera sin sjukdom”

Läs om PhD Rickard Färdigs avhandling vid Uppsala universitet 2012 

---

Nytt material


Ny film: ”Att leva med psykos och vägen till återhämtning”

Bättre psykosvårds filmning av RSMHs konferens den 27 september  finns nu tillgänglig via projektets hemsida.

Se filmen.


Ny broschyr: Delat beslutsfattande

Bättre Psykosvård har i ett samverkansprojekt tagit fram en ny inspirationsskrift om vårdinsatsen Delat beslutsfattande.

Ta del av broschyren.


Tre nya kunskapblad

Under oktober har Bättre Psykosvård färdigställt nya kunskapsblad beskrivande insatserna KBT, musikterapi och patient- och anhörigutbildning. Skriv gärna ut bladen och dela med dig till kollegor, patienter och anhöriga. 

Ladda ner kunskapsblad.

Välbesökt inspirationsdag för bredare lansering av riktlinjer i Norrbotten

”Från projekt till verklig praktik”. Det var namnet på en mycket välbesökt temadag kring psykos- och schizofreni, som anordnades av projektet IVAR på bred front i landstingshuset i Luleå den 14 oktober.

– De nationella riktlinjerna för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd gick som en röd tråd genom hela dagen. Detta med föreläsare som representerade såväl varierande professioner som olika brukarorganisationer, berättar Maria Linna, proccesledare i Norrbotten för projektet Bättre Psykosvård.

Och totalt 340 besökare under dagen tyder på ett stort intresse för en allt bredare implementering av de nationella riktlinjerna i Norrbotten .

– Särskilt glädjande var att nio av 14 kommuner i länet var på plats och att det under dagen i denna målgrupp visades ett stort intresse för riktlinjerna och för frågor om samverkan, säger Maria Linna.

Inspirationsdagen genomfördes som ett avslut av Norrbottenprojektet IVAR, som är ett samverkansprojekt mellan Socialförvaltningen Luleå kommun och Norrbottens läns landsting vuxenpsykiatrin i Luleå. Projektet påbörjades under januari 2011 och har haft till uppgift att påbörja implementeringen av de nationella riktlinjerna i Norrbotten.

Senaste nytt om flytten av psykiatriregistren 

All data säkras för framtiden

All registerdata som finns hos KCP, Kompetenscentrum för psykiatriska och andra kvalitetsregister, i Örebro kommer under senhösten flyttas över till servrar hos Registercentrum Västra Götaland. All registrerad data kommer att vara säkert förvarad och finnas kvar för statistiskabearbetningar i framtiden.

Ny webbportal och nytt frågepaket för PsykosR

Flytten av registren till den nya plattformen sker succesivt och när den är helt klar kommer alla psykiatriregister att ha sina egna sidor på en ny webbportal som redan nu har adressen www.psykiatriregister.se.

 – För Psykosregistrets (PsykoRs) del håller vi i samband med flytten även på att skapa ett nytt frågepaket, som kommer att underlätta registrering i den nya versionen av registret, berättar Per Hagström, ansvarig för registerstöd på projektet Bättre Psykosvård.

 ---

Läs mer i Registercentrum Västra Götalands nyhetsbrev från den 24 oktober.

 

 


Läkemedelsbehandling av schizofreni – ny behandlingsrekommendation

Läkemedelsverket har i anslutning till ett expertmöte om läkemedelsbehandling vid schizofreni utarbetat en ny behandlingsrekommendation, som offentliggjordes den 24 oktober.

Läs mer på Läkemedelverkets hemsida.

Samtidigt med publiceringen av Läkemedelsverkets behandlings-rekommendation publicerade Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer om antipsykotisk läkemedelsbehandling vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd.

Riktlinjerna är en komplettering av Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd från 2011.

Ta del av Socialstyrelsens nya riktlinjer om antipsykotisk läkemedelsbehandling.

Kontakt
Vill ni komma i kontakt med oss i projektet kan ni skicka ett mail till battre.psykosvard@akademiska.se.  
Vi tar tacksamt emot tips!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!