Julhälsning från EPS Human Invest. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här skulle ju bli ett nyhetsbrev med önskningar om goda helger, lugn och ledigheter... Men nu kan jag inte vara tyst så det börjar lite annorlunda trots årstiden...

Vart tog den vägen?

Respekten alltså.... Bland de beteende som man mäter i olika medarbetarundersökningar är chefers förmåga att respektera sina medarbetare en av de faktorer som har störst påverkan på ett företags lönsamhet. Respekt för sina medarbetare... så enkelt det borde vara och tänk – det är alldeles gratis!

Det kostar inget att visa respekt och som Björn Afzelius skrev ”Vill du bli respekterad av din avbild får du visa din avbild respekt”. Han tänkte nog på att vi behöver respektera våra barn men det gäller ju även på arbetsplatsen!

Jag får höra så många berättelser på hur medarbetare behandlas orespektfullt av sina chefer och sin organisation. Det senaste hur en chef för en nordisk organisation, på en chefsträff för alla chefer, (det här är en global organisation) plötsligt ser sitt namn i det nya organisationsschemat med en asterix och att det är en tillfällig lösning…. En annan historia är hur en person dagen innan semestern har ett samtal med sin chef där denne säger att du bör nog se dig om efter något nytt, annars tvingas vi att göra något åt detta om några år… Det är ju grundkurs 1.0 att överhuvudtaget inte ta upp något av liknande slag innan vare sig en helg eller semestern.

Tyvärr upphör jag inte att förvånas det är tragiskt att vi inte kommit längre  - eller är det så att vi går bakåt?

Det hoppas jag verkligen inte! Och trots min upprördhet över ovanstående hoppas jag att vi får en härlig juletid med det som vi var och en önskar och behöver.

Från mig till dig en önskan om en


"Verksamheter är allt för ofta upplagda för att medarbetarna ska undvika att göra fel"

Ja där fick jag ju vatten på min kvarn... Rubriken är ett citat från Tobias Fredberg som är biträdande professor i management på Chalmers, och taget ur en artikel från GP i söndags.

Artikeln fortsätter så här "NÄR VÅR FORSKARGRUPP från Chalmers Entreprenörsskola studerar hur företag driver ovanliga, entreprenöriella projekt, och när våra studenter driver projekt på stora företag blir det tydligt att flesta av dem inte skulle resonera på samma sätt som storföretagaren. Verksamheter är allt för ofta upplagda för att medarbetarna ska undvika att göra fel, snarare än att uppmana dem till att göra mer rätt. Företagen är organiserade för att slippa bygga på förtroende och engagemang."

Då är jag än mer oroad över att vi går åt fel håll - hur har vi hamnat här? Att "slippa bygga på förtroende och engagemang.."?? Vad skall vi då bygga på? Om jag inte har förtroende för min chef och arbetsplats - ja då är det ju klart att jag inte är engagerad. Men vad händer när medarbetarna inte är engagerade? Det är en tanke jag inte vill tänka...


En möjlighet till förändring är att jobba med ledarskapet, det börjar med dig själv. I vår kommer Birgitt Williams till bla Göteborg, Stockholm och Malmö. Vi kommer att anordna allt från 3 timmars till heldags workshop's och en tredagars kurs i Stockholm där temat är "lead so people will lead". Jag brukar ju säga att du skall vara en ledare värd att följa, och det hänger ihop. Både att vara en förebild så att du är värd att följa och att skapa en kultur med medledare med engagemang och kompetens. Så låt oss göra tvärtom - var med och sätt stopp för en trend som inte gagnar någon och skapa framtiden med ett ledarskap som möjliggör engagemang och kompetens. På köpet får vi välmående och lönsamma företag och organisationer. DET är väl en julklapp så väl som något!!

Så jag hoppas att vi ses jag kommer att vara i Stockholm och Göteborg - om du klickar här så kommer du till min facebook sida och om du "gillar" den så får du uppdateringar om evenemanget. Och om du inte är på "fejjan" så kommer Birgitt att vara i Oslo vecka 15 2015, i Göteborg 13-14 april och med 3 dagars utbildning i Stockholm 20 --22 april. Jag hoppas vi ses! Tills dess önskar jag dig än en gång en härlig lång och vederkvickande jul- och nyårsledighet :o)

EPS Human Invest

Eva P Svensson


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!