Götaverkens Sportdykarklubb. Foto: Michaela Dahlström.
Götaverkens Sportdykarklubb. Foto: Michaela Dahlström.

Städa Strand premiär i dagarna!

På fredag startar Städa Strand med städning på Västkusten. Först ut är Götaverkens Sportdykarklubb som kommer att städa Smithska udden i Göteborg. Städningen kommer att ske i följande kommuner under helgen; Falkenberg, Göteborg, Kungälv, Kungsbacka, Laholm, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Tanum och Öckerö. Totalt kommer drygt 40 föreningar och över 1 000 ungdomar att vara med och städa 100 stränder under helgen. Strandstädningen fortsätter sedan över hela landet och totalt kommr över 400 stränder att städas under året.

Mats Wesslén, VD på Städa Sverige, konstaterar att projektet gör stor nytta och skillnad:

- Nedskräpning av stränder får stora konsekvenser för djur- och växtlivet i havet, där skräpet förr eller senare hamnar. Därför känns det väldigt bra att vi kan fortsätta bygga vidare på Städa Strand och utveckla projektet. Med fler deltagare skapar vi ett större engagemang vilket sprider positiva ringar på vattnet, säger Mats.
 

Coca-Cola som är initiativtagare till projektet hoppas att nedskräpningen ska minska i och med att ungdomar är med och engagerar sig.


- Som dryckesproducent har vi ett ansvar att öka medvetenheten kring nedskräpning bland främst ungdomar, men även bland allmänheten i stort. I år hoppas vi på att kunna engagera ännu fler föreningar och på så sätt städa fler stränder, säger Mia Barkland, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises. 
 

Läs mer om projektet på vår hemsida,

www.stadasverige.se/vad-vi-gor/stada-strand/

Följ gärna också Städa Strand på instagram via #stadastrand
 

Ännu mera städning i Kungälv

42 mil kust omgärdar Kungälvs kommun. Det ställer förstås särskilda krav när naturen ska städas.
 

- Det är resurskrävande om man vill få bort allt skräp, det är stora skräpmängder, det är därför roligt att vi kan utöka städningen med Städa Sverige. Det känns viktigt och bra. Dessutom är det strategiskt viktigt att få med ungdomar att tänka till och att intressera sig för de här frågorna, säger TorBjörn Nilsson, kommunekolog och hållbarhetssamordnare i västkustkommunen.

 
För Kungälvs kommun står miljöfrågorna högt på dagordningen, även om det, som TorBjörn uttrycker det, alltid finns mer att göra. Kommunen prioriterar bland annat: Energi- och klimatarbete, med effektivare belysning mellan de olika tätorterna bygger kommunen cykelbanor. Genom att se över belysningen i offentliga lokaler effektiviseras energianvändningen. Vid nybyggnation prioriteras områden med bra kollektivtrafik. 


Dessutom deltar Kungälv även i 8 Fjordarsamarbetet, ett samarbete om havsmiljöfrågor med Tjörn, Orust, Uddevalla och Stenungsund.


- I 8 Fjordarsamarbetet arbetar vi tillsammans med havsmiljön, strandstädning och opinionsbildande verksamhet. Bland annat placerar vi ut konstgjorda fiskerev, berättar TorBjörn Nilsson, som också har till uppgift att varje år skriva kommunens miljöbokslut.

Kungälvs konståkare inför städning. Foto: Magnus Andersson.
Kungälvs konståkare inför städning. Foto: Magnus Andersson.

Förra året plockades det upp 13 730 kg skräp från Kungälvs stränder. Det gjordes vid en rad olika aktiviteter. I april hölls en särskild Kuststädardag i Marsstrand. Vid tio tillfällen genomfördes strandstädningar av idrottsföreningar och Städa Sverige.

- I mars kör vi igång med städning vid fågelskyddsområden. Kommunen står för grundstädningen sedan tar vi hjälp av Städa Sverige, förklarar TorBjörn Nilsson.


Skräpet som hittas längs kuststräckorna består till stor del av plast, men också av stora saker som TV-apparater, kylskåp och däck.

 

- Men det är skrämmande mycket smått skräp, sådant som är svårt att plocka upp, konstaterar TorBjörn Nilsson.

 

Läs mer om strandstädningen i Kungälvs kommun 2013 här: http://www.kungalv.se/Hallbar-utveckling/Nyheter/Strandstadningen-2013-sammanfattad/

 

 Ökat miljöansvar bland kommuner

Förra året skrev vi om att allt fler kommuner visar intresse för att samarbeta med Städa Sverige. Under 2013 genomfördes projekt i Öckerö, Göteborg, Södertälje, Nacka, Strängnäs och Sundsvall.

Städningar med föreningar skedde totalt i över 150 av Sveriges kommuner. 
 

- Det är viktigt att engagera föreningar utifrån ett kommunalt perspektiv. Att tillsammans med personal från deras egen kommun städa, röja eller tömma ett område i kommunen ger ungdomarna en fantastisk känsla av tillhörighet som i sin tur är det främsta skälet till att kommunuppdragen är så långsiktigt framgångsrika, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

 

Månadens förening - Skånela IF

Ewa Engström, ledare i Skånela IF, vad har ni städat?

Vi har städat väg längs gamla E4:an, Märsta och Rosersberg.


Vilka var med och städade?

Vårt damlag och vårt herrjuniorlag.


Vad hittade ni för skräp?

Allt möjligt – från ”vanligt” skräp, mycket Mcdondalspåsar, blöjor, burkar. En gång hittade vi faktiskt en stor sopsäck med kläder! Man undrade egentligen vad som hade hänt när det låg en massa kläder utspritt.

Foto: Johan De Bourg.
Foto: Johan De Bourg.

Hur mycket tjänade ni på städningen och vad gör ni med pengarna?

Vi tjänade 16 000 kronor på vårstädningen. Pengarna kommer att gå till cuper, i Prag och i Göteborg (Partille cup). Det senare är världens största utomhusturnering i handboll. Den spelas mitt på Heden i Göteborg. Sedan vill Eva gärna flika in att damerna just har säkrat kontraktet i elitserien och att herrarna går in i kval och förhoppningsvis tar steget upp igen!


Vad tycker de aktiva om att delta i städningen?

De tycker det är ett bra jobb, de får vara ute i naturen och de får en bra ersättning för det jobb de gör. De känner att de gör ett bra jobb och sedan gillar de att de får se ett konkret resultat av det jobb som de utfört.
 

Sant eller falskt?

Foto: Anton Hedlund
Foto: Anton Hedlund

 I dagarna lanseras en ny digital miljötävling med nära koppling till projektet Städa Strand.


Den är tänkt att uppmuntra till att deltagande ungdomar lär sig mer i enkla och vardagliga miljöfrågor, men också skapa intresse och belöna både enskilda och lag.


– Vi försöker följa ungdomar i deras mediekonsumtion och livsvanor från vårt perspektiv så en digital tävling som bygger kunskap kändes helt rätt berättar Mats Wesslén.


Deltagarantalet i Strandstädningen har vuxit år för år och en hel del kunskap har förts ut till deltagare samtidigt som kunskap och erfarenheter kommit tillbaka in i organisation när föreningarna rapporterat in sina respektive resultat och den tävling som nu lanseras bygger till stor del på ungdomarnas insatser under fyra år.


-På samma sätt vi gillar att människor återanvänder fysiska saker återanvänder vi kunskap och här i form av en kombinerad tävling och utbildning. Vi har filmat städande ungdomar, intervjuat dem och kompletterat med grafik och fakta och gjort en tävling av det, summerar Mats.


Deltagandet i Miljötävlingen görs på Städa Sveriges hemsida och genom en stunds interaktivt lärande framför datorn får Strandstädande föreningar och ungdomar en lämplig utbildning inför kommande städningar samtidigt fina priser delas ut till föreningar och individer.
 

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!