Nyhetsbrev från Skånes hembygdsförbund med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 1, februari 2014

I årets första nyhetsbrev kan man bland annat läsa om
aktuella frågor, samt få tips på projekt och böcker.
Skulle man vilja besöka den medeltida hembygden
skall man klippa ut kupongen längst ner i nyhetbrevet.

Välkomna till ett nytt år med hembygdsförbundet!

32 361 352 kr…

…så mycket är den ideella arbetstiden värd som den skånska hembygdsrörelsen lade ned under 2012! Den fantastiska summan är baserad på uppgifter om ideell arbetstid som lämnades in av 80 av 103 medlemsföreningar och på EUs riktlinjer gällande värdering av en ideell arbetstimme. Statistik som denna visar på vikten av hembygdsrörelsen och är användbar i många olika sammanhang. I dagarna skickar Skånes hembygdsförbund ut årsrapporter och statistikförfrågningar för 2013 – tack för att ni tar er tid att fylla i dessa och på så sätt hjälper oss att visa rörelsens storlek och kraft!

Alla blanketter finner ni även på våra medlemssidor www.hembygd.se/skane/medlemsservice/

Enkät om tillgångar och verksamhet i hembygdsrörelsen

En enkät om hembygdsrörelsen har i dagarna gått ut från Sveriges hembygdsförbund. Det är fjärde gången sedan 1998 som man ber medlemsföreningarna att svara på frågor som rör vilka tillgångar man har och vilken verksamhet som bedrivs. Undersökningen görs i samarbete med Statistiska Centralbyrån, och tidigare enkäter har visat att man med den insamlade informationen kan göra många intressanta och värdefulla jämförelser.

Undersökningens reultat kommer att presenteras på www.hembygd.se och har man några frågor rörande enkäten kan man kontakta Henrik Axiö, tel. 0705 - 21 17 01 eller e-post henrik@axio.se

Årets förbundsstämma 18 maj!

Eftersom de nationella hembygdsdagarna (tidigare kallades de "Riksstämman") går av stapeln i slutet av maj kommer den regionala förbundsstämman hädanefter att ligga före dess i samma månad. På så vis blir ordningen kretsmöte – föreningsråd – regional förbundsstämma – nationella hembygdsdagar tydligare, villket gör det enklare att bereda motioner och frågor.

Nytt för i år är även att alla stämmohandlingar kommer att skickas ut digitalt, enligt majoritens önskemål på höstens kretsmöten. De som önskar få handlingarna utskrivna och hemskickade kan fortfarande få det, anmäl det till Skånes hembygdsförbunds kansli, Gunnel Pernryd tel. 046 - 15 80 70 eller e-post gunnel.pernryd@skaneshembygdsforbund.se

2013 års förbundsstämma hölls i Ängelholm. Foto: Carin Strümpel-Alftrén
2013 års förbundsstämma hölls i Ängelholm. Foto: Carin Strümpel-Alftrén

Årets förbundsstämma går av stapeln den 18 maj i Sjöbo. Värdförening är Färs Härads hembygdsförening. Mer information kommer med inbjudan.

Det öppna Skåne 2030 - en ny regional utvecklingsstrategi

Region Skåne har sedan våren 2012 arbetat med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi. Nu har man skickat ut den på remiss och under perioden 20 januari – 23 mars kommer förslaget att diskuteras i olika forum med kommuner, invånare, statliga myndigheter, företag och den idéburna sektorn.

Skånes hembygdsförbund har fått ta del av förslaget och även deltagit i ett av de forum som arrangerats. Förbundet kommer i remissvaret bland annat att betona vikten av kulturarvet och den idéburna sektorn - två viktiga komponenter i framtidens utveckling. Förslaget finns att läsa på www.skane2030.se/

Socknarna blir distrikt i folkbokföringen

Under året som gått har sockenbegreppets varande eller icke-varande i den framtida folkbokföringen diskuterats. Slutresultatet blev att sockenbegreppet försvinner från folkbokföringen från och med den 1 januari 2016, och att Skatteverket istället kommer att registrera en distriktstillhörighet på individnivå. Dessa distrikt ska motsvara församlingsindelningen den 31 december 1999, och borde därför även få samma namn som socknen – något som hembygdsrörelsen både nationellt och lokalt kan hjälpa till att säkerställa.

Någon i er förening som ska uppmärksammas med ett förtjänsttecken?

Skånes hembygdsförbund har sedan 2002 ett eget förtjänsttecken. Det är avsett för förtjänstfulla insatser i skånsk hembygdsrörelse. Mottagare föreslås av medlemsföreningarna, som även delar ut tecknet. Mottagaren får också ett diplom i A4-format, undertecknat av förbundets ordförande.

Läs mer om förtjänsttecknet på våra medlemssidor
www.hembygd.se/skane/medlemsservice/

Sveriges hembygdsförbund har en hedersnål för insatser på regional eller lokal nivå, samt en plakett för ”rik gärning i hembygdens tjänst”. Plaketten tilldelas personer som utfört och/eller utför en insats av stor regional eller riksomfattande betydelse inom hembygdsvården.

Läs mer om Sveriges hembygdsförbunds hedersnål och plakett på deras hemsida www.hembygd.se/sida/radgivning/utmarkelser/

Nominera årets hembygdsbok!

Varje år ger hembygdsrörelsen i Sverige ut omkring 500 böcker. För att lyfta fram denna rika bokskatt har Sveriges hembygdsförbund instiftat priset Årets hembygdsbok. Priset går till en bok utgiven under det senaste året, d.v.s. 2013, som på ett föredömligt sätt levandegör det lokala kulturarvet. Boken skall vara utgiven av, eller i samarbete med, en medlemsförening.

Föreningarna lämnar förslag till det regionala hembygdsförbundet, som bland förslagen nominerar en bok till Sveriges hembygdsförbund. På Skånes hembygdsförbund är det kulturprisgruppen som på styrelsens uppdrag gör nomineringen. En jury utser sedan vinnaren och årets hembygdsbok presenteras i september på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Förra året nominerade Skånes hembygdsförbund Oppmanna-Vånga hembygdsförenings Årsskrift 2012 (se bilden ovan).

Senast den 1 april 2014 skall förslag ha inkommit till Pia Sander. Tel. 046 - 15 80 73, e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Ungas engagemang i hembygden

Under 2013 drev Sveriges hembygdsförbund projektet Unga hembygdsambassadörer, där hembygdsföreningar och unga tillsammans bjöds in till att delta i en studiecirkel om hembygdens landskap, dess natur- och kulturarv. Efter avslutad utbildning blev ungdomarna diplomerade hembygdsambassadörer och kan anlitas som t.ex. guider eller värdar inom turism och konferens.

Nu utvidgas projektet, och under 2014 finns möjlighet för 20 nya föreningar att delta. Deltagande föreningar får studiematerial, samt ett bidrag på 5 000 kr för direkta omkostnader i samband med utbildningen.

Läs mer, och anmäl ert intresse på: www.hembygd.se/sida/verksamhet/barn-och-unga/ung-hembygdsambassador-ett-frilufts-och-ungdomsprojekt-under-2013/

Projektet har även resulterat i en inspirationsskrift, Att känna sitt hemma, som kan beställas kostnadsfritt från Sveriges hembygdsförbund, tel. 08 - 34 55 11 eller e-post kansli@hembygdsforbundet.se

Universitetsbiblioteket i Lund tar gärna emot tryckt material!

Om man trycker material för allmän spridning i Sverige skall Kungliga biblioteket ha ett pliktexemplar, det vet nog de flesta som varit involverade i att göra en bok. Vad alla kanske däremot inte känner till är att detta pliktexemplar skickas från tryckeriet om det ligger i Sverige, men om man låter trycka något utomlands är det utgivarens uppgift att se till att pliktexemplaret skickas in. Dessutom skall Universitetsbiblioteket i Lund ha ett reservexemplar, som bl.a. används som utlåningsexemplar till hela landet. Förutom böcker tar man i Lund även gärna emot s.k. vardagstryck. D.v.s. affischer, broschyrer, nyhetsbrev, almanackor…

Läs mer om pliktexemplar, och hur man kostnadsfritt kan skicka in dem:
www.kb.se/plikt/tryck/

Riksantikvarieämbetet delar ut bidrag till arbetslivsmuseer!

Riksantikvarieämbetet har fått sex miljoner kronor att fördela till arbetslivsmuseerna under 2014. Syftet med bidraget är att stärka arbetslivsmuseernas möjligheter att bevara, visa och bruka industrisamhällets kulturarv. Sista ansökningsdag är den 17 mars 2014.

Läs mer på Riksantikvarieämbetets hemsida raa.se/kulturarvet/modernt-kulturarv/arbetslivsmuseer/bidrag-till-arbetslivsmuseer-2014/

Kostnadsfri PR-bok!

Vill ni odla äldre trädgårds- och jordbruksväxter?

Hur skall ett pressmeddelande se ut för att väcka nyfikenhet? Och hur kan man använda sig av sociala medier som Facebook och bloggar för att väcka engagemang och intresse? Det och många andra tips och konkreta exempel på hur man kan skapa intresse för föreningen finns att hämta i den kostnadsfria handbok som PR-byrån Westander har tagit fram.

Finns att beställa på deras hemsida www.westander.se/prhandboken.html#1 där den även finns att läsa som pdf.

Under 2014 får 20 föreningar möjligheten att odla äldre kulturväxten med lokal anknytning. Detta genom ett samarbete mellan Sveriges hembygdsförbund och NordGen – Nordens genresurscentrum, en nordisk institution som skapats av Nordiska Ministerrådet med uppdrag att främja hållbart nyttjande och bevarande av växter, husdjur och skog.

Intresseanmälan skall vara Sveriges hembygdsförbund tillhanda senast den 3 mars, blankett för anmälan finns på hemsidan www.hembygd.se/sida/verksamhet/natur-och-miljo-2/kulturvaxter/

Vid intresse och frågor, kontakta Viktoria Hallberg på Sveriges hembygdsförbund, e-post viktoria.hallberg@hembygdsforbundet.se

Örtagården på Ballingstorp. Foto: Carina Johansson

Konferens om Öresundsstädernas medeltida utveckling

Den 12 – 14 mars 2014 arrangerar Kulturmagasinet i Helsingborg, Helsingør Kommunes Museer, Malmö Museer och Museum Nordsjælland en konferens om arkeologin i de medeltida städerna kring Öresund. Föredragen kommer bl.a. att handla om den s.k. Öresundstullen, urbanisering, Köpenhamn, Lund, Landskrona och Skanör-Falsterbo.

För mer information, se www.hhkc.dk/images/stories/arkaeologi/konferencen.oeresundsbyerne.fra.urbanisering.til.renaessance.pdf

Sista anmälningsdag är den 24 februari kl. 12.

Länsstyrelsens Naturguidningsbroschyr – är era aktiviteter med?

Den 15 februari är sista dagen att lämna in information till Naturguidningsbroschyren för perioden 1 april – 30 september 2014. Broschyren ges ut av Länsstyrelsen och presenterar aktiviteter i skyddade områden och strövområden, tätortsnära natur eller aktiviteter som rör hotade arter.

Skicka datum och tidpunkt, samlingsplats, arrangör, kontaktperson och eventuell information om föranmälan och avgift till Maria Sandell på Länsstyrelsen, tel. 010-224 16 23, e-post maria.sandell@lansstyrelsen.se

Skymningsafton på Ballingstorp 2013. Foto: Alexander Westergård

Språkträning med hembygdsföreningen

Vårens program på Arkivcentrum Syd

Som vi tidigare berättat ingår Oppmanna-Vånga hembygdsförening i integrationsprojektet Nätverk – Aktivitet – Delaktighet (NAD). En gång i veckan under en åttaveckorsperiod bjuder man in två nyanlända flyktingar till Arkelstorp på språkträning och arbetsplatsträffar, något som fallit mycket väl ut. Även Kristianstadsbladet har uppmärksammat projektet, och man kan läsa mer om det i deras artikel.

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad
/article2020664/Spraktraning-pa-schemat.html

På Arkivcentrum Syd i Lund finns bl.a. Landsarkivet, Folklivsarkivet, Skånes Arkivförbund och Lunds Stadsarkiv. Förutom att man har läsesal och hjälper till med arkivförfrågningar bjuder man även in till en rad olika föredrag och arrangemang varje år. Nu har vårens program kommit, med föredrag som När vattnet kom till Lund och Fynd i dialektarkivet. Man arrangerar även introduktionskurser i hur man börjar släktforska.

Det fullständiga programmet finns på Arkivcentrum Syds hemsida www.ddss.nu/acs/

Personalförändringar på kansliet

Den sista januari slutade Carin Strümpel-Alftrén, då hennes vikariat tog slut. Carin hade bland annat hand om nyhetsbrevet och support av hemsidan. Båda dessa arbetsuppgifter kommer nu att tas över av Sara Lind, som från första februari börjar arbeta på heltid som kulturpedagog och hembygdskonsulent. Vi tackar Carin så mycket för den tid som hon varit hos oss, och önskar henne lycka till med allt!

Kansliet har även fått tillfällig förstärkning av två praktikanter, Katarina Pernryd och Eva Månsson. Katarina, som är utbildad språkvetare, kommer att arbeta med en artikeldatabas över föreningarnas årsböcker som förbundet håller på att ta fram. Eva, som är utbildad inom kulturturism, kommer under januari - mars att arbeta med ett projekt som handlar om att utifrån några goda exempel undersöka hur turistbyråer och hembygdsföreningar kan samarbeta. Vi önskar dem båda välkomna!


Kretsmöten våren 2014

Krets och värdförening

Datum och tid

Från Skånes hembygdsförbund

Krets 1, Spannarpsortens hembygdsförening

Onsdag 9 april,
kl 18.30

Sara Lind

Krets 2, Vinslövs hembygdsförening

Tisdag 1 april,
kl 18.30

Maria Casagrande

Krets 3, Sibbhults hembygdsförening

Onsdag 9 april,
kl 18.30

Maria Casagrande

Krets 4, Föreningen Örsnäs hembygdsgård

Torsdag 27 mars,
kl 18.00

Pia Sander

Krets 5, Folklivsgruppen Ramslif

Tisdag 25 mars,
kl. 18.00

Sara Lind

Krets 6, Tjörnarps sockengille

Måndag 31 mars,
kl 18.30

Pia Sander

Krets 7-8, Föreningen Svedala-Barabygden

Onsdag 2 april,
kl. 18.30

Sara Lind

Krets 9, Harjager härads fornminnes- och hembygdsförening

Torsdag 3 april,
kl. 16.30

Maria Casagrande


Information från hembygdsförsäkringen

Förhindra frysskador

Många vattenskador orsakas av att ledningssystem för varm- och kallvatten fryser. Långa köldperioder och sänkt grundvärme ökar riskerna, därför är det viktigt med tillräcklig grundvärme och en aktiv tillsyn av hembygdsgården vintertid. Extra viktig är tillsynen i samband med en köldknäpp men också då kylan släpper eftersom det är då frysskadan visar sig såsom ett vattenläckage från en sönderfruset rör eller koppling. Ligger vattenledningarna i ytterväggen kan det vara en bra hjälp att öppna skåpluckorna för att få ökad värme genom bättre ventilation.

Halkbekämpa för att undvika personolycksfall

Som fastighetsägare har föreningen ansvar för att halkbekämpa annars riskerar föreningen att bli skadeståndsskyldig mot den skadedrabbade om denne riktar krav mot föreningen. Skulle detta hända så är det försäkringsbolaget som gör bedömningen utefter skadeståndslagen om föreningen varit vållande till det inträffade. Föreningen kan alltså inte själva avgöra om de tar på sig skulden för det inträffade. Vid ansvarsskador drabbas dessutom föreningen av en självrisk som idag är 4 400 kr.

Är det en person som ideellt utför ett uppdrag åt föreningen eller en besökare på föreningens eget arrangemang som skadar sig så kan föreningen använda sin olycksfallsförsäkring. På olycksfallsförsäkringen är det ingen självrisk.



/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Skulle du vilja börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!