Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

TIDSKRIFTSREVYN #6, 2013

I var tredje nummer av Tidskriftsrevyn bjuder vi in en gästredaktör, som får välja bland tidskrifterna, bläddra mellan artiklarna och skriva om sina favoriter. Den här gången frågade vi författaren och skribenten Qaisar Mahmood, som 2012 släppte boken Jakten på svenskheten, om en motorcykelresa genom landet. I jakt på höstens bästa läsning rör han sig mellan politisk teater, hemslöjd och fertilitetslaboratorier, mellan aktualiteter och eftertanke.

Månadens skribent
Qaisar Mahmood

Innehåll #6


  • Ajabaja 2.0
  • Laboratoriets landskap
  • Modet att drömma – intervju med Alexander Salzberger
  • Det andra Afrika - en kontinent i stark rörelse
  • Samtiden i rampljuset
  • Lagandets filosofi
  • Trots allt

MÅNADENS ARTIKEL

Ajabaja 2.0

Neo
5/2013
Hanna-Karin Grensman 

Vi må ha flyttat till den stora staden, men vi har inte undsluppit den trånga bymentaliteten. Genom sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter godkänns eller avfärdas allt vi gör med uppskattande tummar upp eller med ignorerande tystnad. Företag som Google, Bokia och Swedbank har alla åsikter om vad som är moraliskt försvarbart. Hanna-Karin Grensman skildrar den nya tidens arena för moralkärringar och trångsynta grannar – nätet 2.0. 

Läs artikeln här.


Laboratoriets landskap

Cora
34/2013
Natasha Dahnberg

Foster, laboratorier, surrogatmödrar. Mänsklighetens början gestaltad utifrån, på ett kallt och tekniskt sätt. Genom sin konst utforskar den ryska konstnären Taisa Korotova innebörden av begrepp som reproduktion, biologi och familj. Hennes fotoliknade tavlor väcker både obehag och nyfikenhet. Natasha Dahnberg har mött henne i Moskva för ett samtal om hennes konst. En rysk konstnär att hålla ögonen på.

Läs artikeln här


Modet att drömma – intervju med Alexander Salzberger

Teatertidningen
2/2013
Birgitta Haglund

”En helt obegriplig kärleksförklaring slutade med att hon förklarade att hon ångrade att hon hade fött mig”. Hur långt man kan gå i det självutlämnande? I pjäsen Kicktorsken utforskar manusförfattaren och regissören Alexander Salzberger var gränsen går. Samtidigt visar Salzberger genom det egenupplevda på det allmängiltiga i att göra en klassresa. Men det viktigaste han sätter fingret på är skillnaden mellan en yttre och inre klassresa, något som ofta blandas ihop.

Läs artikeln här.


Det andra Afrika - en kontinent i stark rörelse

Signum 
5/2013
Wolfgang Schonecke

Det sipprar långsamt ut andra berättelser om kontinenten Afrika. Andra berättelser än dem om svält, fattigdom och konflikt. En sådan är Wolfgang Schoneckes genomgång av några hoppingivande tecken om att Afrika är i rörelse. Med hjälp av bland annat mobiltelefonen och uppfinningar som Mobilmoney tar Afrika några snabba steg förbi den traditionella utvecklingen. 

Läs artikeln här


Samtiden i rampljuset

Ordfront
4/2013
Birgitta Haglund

Den politiska teatern gör comeback. Med teateruppsättningar som Manifest 2083 (Breiviks manifest), Jag ringer mina bröder (Hassen Khemiri), Det sovande folket (Teater Alma) och SCUM-manifestet (Turteatern) utmanas publiken i aktuella politiska frågor. Teatern idag är interaktiv, provocerande och normkritisk. Men kan den politiska teatern påverka den ofta redan frälsta publiken? En av många intressanta frågor som ställs i artikeln av Birgitta Haglund.

Läs artikeln här


Lagandets filosofi

Hemslöjd
5/2013
Jonatan Malm

Slösa hade en annan innebörd förr i tiden – att inte lappa och laga det som gick sönder. Idag skulle man nog definiera att laga det som gått sönder, och inte bara köpa nytt, som ytterst sparsamt. Då lappades långkalsonger och trasmattor lagades oavsett om man hade råd att köpa nytt. Kanske berodde det på att man levde olika generationer, sida vid sida och sparade till nästkommande? Kanske berodde det på att saker och ting laddades med ett annat värde när man på nära håll såg vilket arbete som låg bakom? Oavsett är det skillnad på då och nu. 

Läs artikeln här


Trots allt

Tidskrift för genusvetenskap
1/2013
Annica Karlsson Rixon och Lena Martinsson

Vad händer när begrepp, kroppar och idéer överskrider nationella gränser i forskningens namn? Genom att ta begrepp som ”queer” och ”women’s rights” över nationens gränser till Ryssland och Pakistan visar forskarna Annica Karlsson Rixon och Lena Martinsson, båda med genusvetenskaplig bakgrund, på att översättningar både kan leda fel och utmana givna föreställningar. Högst aktuella frågor även i dagens förvirrade debatt om ras och etnicitet.

Läs artikeln här


Nästa nummer

Tidskriftsrevyn #7 kommer i början av 2014. Skribent för det kommande numret är Agnes Arpi.


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  


Kontakt Nätverkstan: 
info@kulturchock.nu

 


Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Redaktion:

Agnes Arpi

Sanna Schiller


Projektledare:

Olav Fumarola Unsgaard


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!