Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev 8

Mars 2013

Redaktör:
Anna Momcilovic

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se

Missa inte

25 april

Publiceras våra nya resultatrapporter "Löften till cancerpatienter".
Syftet är att utifrån kvalitetsregisterdata visa huruvida
regionens patientlöften 
uppfylls inom sju diagnoser. 


25 april
Kommer även nya topplistor över regionens inrapportering till Cancerregistret, kvalitetsregistren och Svenska palliativregistret.

 

Se vad mer som är på gång för att utveckla cancervården i kalendern

 

Tips!

Du vet väl om att det finns en länkguide som ger tips och råd om hur du som vårdpersonal kan använda 1177.se/cancer i mötet med cancersjuka och deras närstående.
Till cancervårdens 1177-guide

 

Stor uppslutning till möte om nivåstrukturering

Ett 60-tal personer, från politiker till tjänstemän och professionen i de tre landstingen, kom till Nässjö den 19 februari för att komma vidare i att hitta en modell för regional arbetsfördelning inom cancervård i sydöstra sjukvårdsregionen.

Den nationella projektledaren, Anders Thulin, inledde dagen med att tala om vikten av övning, vilket han illustrerade med ett barn som lär sig cykla.

Till nyhetsartikel, presentationer och minnesanteckningar

Uppdaterade nationella riktlinjer klara

Den 5 mars kom preliminära uppdaterade nationella riktlinjer för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård.

De innehåller nu också målnivåer som tydliggör vad vården bör erbjuda. De viktigaste rekommendationerna i Socialstyrelsens nya riktlinjer är en patientfokuserad vård och att alla patienter ska ha en kontaktsjuksköterska.

För att fånga upp synpunkter på den preliminära versionen av riktlinjerna kommer fem regionala seminarier att hållas under våren. Riktlinjerna kommer också att diskuteras under ett webbsänt seminarium under Onkologiveckan i Linköping 20 mars kl 14-17.

Läs om riktlinjerna och se en videointervju med Socialstyrelsens utredare Arvid Widenlou Nordmark

Även östgötskt ja till tarmcancerscreeningstudie

Även landstinget i Östergötland har nu beslutat att delta i den nationella tarmcancerscreeningstudien. Tidigare har landstingen i Jönköpings och Kalmar län sagt ja.
Syftet med studien är att studera om tarmcancerscreening påverkar dödligheten i tarmcancer i Sverige och vilken screeningmetod som är lämpligast.
Till nyhetsartikel
Läs om tarmcancerscreeningstudien

Cancerfonden rapporterar om utvecklingsarbetet inom cancervården

I årets Cancerfondsrapport har man bland annat kartlagt hur långt de sex regionala cancercentrumen kommit i arbetet för att göra cancervården mer samordnad, patientorienterad och kunskapsbaserad.  Se  kapitel 4, Cancervård i Sverige.

Positivt är att många i sydöstra sjukvårdsregionen känner sig delaktiga i utvecklingen av cancervården. Enligt en enkät har regionen kommit längst med att etablera ett samarbete mellan kliniker och Regionalt cancercentrum. Regionen har också störst andel aktiva kliniker som deltar i nivåstruktureringsarbetet. Läs om hela enkäten på s 106-109.

Till Cancerfondsrapporten

Ny information om fast vårdkontakt och second opinion
Vårdpersonal ska informera patienter om rätten till fast vårdkontakt och ny medicinsk bedömning. Nu finns ny information för att de som möter cancerpatienter ska bli extra bra på att informera. 
Läs om patientens rättigheter och vårdens skyldigheter

Mall för individuell vårdplan i cancervården klar
Nu är en nationell grundmall till individuell vårdplan för cancerpatienter klar. Den testas på flera håll runt om i landet. Här i sydöstra sjukvårdsregionen planeras för en regional IT-baserad vårdmall som ska presenteras under våren.
Här kan du se mallarna

Nätverk för kontaktsjuksköterskor på webben

Nu börjar nätverken för kontaktsjuksköterskor i regionen ta form. För att underlätta kontakten mellan rätt personer på sjukhusen finns nätverken, utifrån cancerdiagnos, sammanställda och publicerade för nedladdning på vår webb

Ny årsbok och analysbok

Analysboken tar den här gången upp åldersrelaterade skillnader i cancervården.
Årsboken redovisar utvecklingen av antalet cancerfall i sydöstra sjukvårdsregionen med uppdelning på kön, ålder och diagnos. 
Båda rapporterna utgår från registrerade regionala cancerregisterdata.
Till Årsboken Till Analysboken

Koloncancer i fokus på primärvårdsdag

Hur kan vi bli bättre på att hitta och utreda koloncancer? Det diskuterades under två temadagar för primärvårdsläkarna i Östergötland nu i mars. I Jönköping arrangerades två motsvarande dagar i januari.

Läs artikeln från temadagen den 14 mars.

Film och presentationer från inspirationskonferensen

Runt 300 personer engagerade i den svenska cancervården mötte upp när SKL och Socialdepartementet i februari bjöd in till inspirationsdag kring utvecklingen av den svenska cancervården.

Ett fullspäckat program bjöd på nästan 30 presentationer från hela landet om verksamheter i de sex regionala cancercentrumen, SKL:s utvecklingsprojekt och de 10 försöksverksamheter som pågått under tre år i hela landet.

Här kan du se en film och alla presentationerna från dagen

Fler lästips


Ny modell för läkemedelsintroduktion ska göra cancervården mer jämlik
Regionala cancercentrum välkomnar den rapport för strukturerat införande och uppföljning av nya cancerläkemedel som i februari överlämnades till regeringen.

Nytt liv i gyncancerförening
Gyncancerföreningen Anni i Östergötland som varit vilande i många år har väckts till liv igen.

Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ oss på webben så länge: www.rccsydost.se. Och gör oss gärna till favorit.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!