NYHETSBREV – JUNI 2014


RCC Syds patient- och närståenderåd

– äntligen på plats!

RCC Syd hade den 20 maj upptaktsmöte för det nya patient- och närståenderådet och hälsade det nya rådet med sina 12 deltagare välkomna.

RCC Syds chef Mef Nilbert inledde med grundläggande information om Regionala cancercentrums uppdrag, RCC Syds organisation samt fokusområden för 2014.

Arbetet med kriterierna omkring "patientens ställning" belystes av Christina Carlsson (verksamhetsutvecklare patientens ställning) utifrån erfarenheter som gjorts undervägs såväl regionalt som nationellt och hur de nationella avtalen om råd och ersättning utgör grunden för den fortsatta patientsamverkan. Patient- och närståenderådet valde dessutom sin ordförande och styrelserepresentanter. Styrelsens patientrepresentanter är Eva-Stina Johansson, tillika ordförande, och Arne Lundblad. 


Nyhetsbrev för urinblåsecancer

– från nationella kvalitetsregistret.

Nu finns det ett nytt nyhetsbrev från nationella kvalitetsregistret för urinblåsecancer. 

Läs första numret här och bli gärna prenumerant här


Röda telefonen

– ett försökt att minska ledtiderna för patienter med urinblåsecancer.

Urinblåsecancer är den femte vanligaste cancerformen i västvärlden och i Sverige upptäcks cirka 2 500 nya fall per år.

Till skillnad mot vad som gäller för många andra cancerformer, har behandlingen som erbjuds personer drabbade av urinblåsecancer inte förändrats de senaste trettio åren. De flesta som drabbas är män över 50 år.

Patienter som har blod i urinen hamnar ofta fel i vården. Många skickas hem med antibiotika för att senare få diagnosen urinblåsecancer. Detta vill urolog Fredrik Liedberg få stopp på. I samarbete med RCC Syd startade i mars 2014 projektet Röda Telefonen. Vid blod i urinen, som är det vanligaste symptomet vid urinblåsecancer, kan man nu ringa 040-33 18 27 (kl. 8-12, mån-fre) om man bor inom SUS upptagningsområde för att prata med en urologsjuksköterska, som omedelbart bokar in patienten för njurröntgen och endoskopisk undersökning av urinblåsan samt cellprov på urinen. På detta sätt möjliggör man det för individen att själv ta ansvar för att få komma rätt i vården, utan onödiga mellanvägar.

Läs mer här:


Sarkomdagarna i Lund

För att sprida kunskap om sarkom anordnades Sarkomdagarna i Lund riktade till läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, naprapater och andra som kan tänkas möta patienter med sarkom i primärvården i södra sjukvårdsregionen.  Detta enligt en norsk modell, där man arrangerat ”kuledagar” för professionen samt för patienter årligen sedan 2010. Dessutom arrangerades en dag för patienter som behandlas, eller har behandlats, för sarkom i Lund, samt deras anhöriga.

Läs mer om sarkomdagarna här


Cancerrehab-team på Landstinget Kronoberg

Fler svenskar drabbas av cancer än av hjärtinfarkt, och idag lever många med sin cancer under lång tid – eller får men efter sin behandling. Därför är behovet av rehabilitering för patienter med cancer stort. Nu är Landstinget Kronobergs cancerrehab-team formerat.

Tina Eriksson

För drygt ett år sedan fick Tina Eriksson uppdraget att leda en arbetsgrupp med blandade kompetenser, som skulle utreda hur vårdprogrammet för cancer skulle införas i Landstinget Kronoberg. Arbetet resulterade i ett förslag till ett cancerrehab-team, som ska vara ett komplement till den övriga cancervården.

– Teamet ska framför allt ha en konsulterande roll, och bidra till lärande inom det här området. Kontaktsjuksköterskorna blir nyckelpersoner, som en länk mellan teamet, patienterna och den övriga vården, berättar Tina, som i grunden är onkologisjuksköterska och nu har rollen som samordnare i cancerrehab-teamet.

Läs mer här


RCC Syds kvalitetsdatarapportering

På RCC Syds hemsida presenteras öppet tillgängliga kvalitetsparametrar som bygger på data i de nationella kvalitetsregistren för cancer och uppdateras den första i varje månad.

Måluppfyllelsen presenteras i form av en piltavla där god mål­uppfyllelse innebär att punkterna samlas mot tavlans mitt. Figurerna är klickbara för att komma vidare till nästa nivå. Data presenteras såväl diagnosövergripande (utvalda parametrar, samma för alla diagnoser) som diagnosspecifikt. 

Här presenteras de diagnos­övergripande data. Jämförelser mellan diagnoser är möjlig. Parametrar och poängbedömning är densamma för alla diagnoser. 

De diagnos­specifika data finner du här


Cellprovsveckan - en succé!

Den 11-18 maj genomfördes Cellprovsveckan i Region Skåne, Region Halland och Västra Götalandsregionen där vikten att ta cellprov uppmärksammades.

Med hjälp av en särskild Cellprovsbuss kunde barnmorskor erbjuda kvinnor att ta provet på flera olika platser.

Gratis cellprovtagning i bussen

Alla kvinnor som inte tagit cellprov i samband med kallelse var välkomna att komma till provtagning, provtagningen var kostnadsfri i bussen. Och vilken rusning det blev!

Till Helsingborg kom närmare 100 kvinnor på fredagen. Lördagen befann sig bussen i Hässleholm och dit tog sig 45 kvinnor.

På söndagen kom, trots konstant ösregn, cirka 100 kvinnor till Malmö/Mobilia! "Vi fick använda nummerlappar, kvinnor stod i över timmen och väntade, men inga sura miner!", säger Anna Palmstierna, barnmorska, initiativtagare bakom Rädda Livmodern-bussen och utvecklingsbarnmorska på RCC Syd. 


Läs hela reportaget här


Den regionala cancerplanen

En första version av den regionala cancerplanen för Södra sjukvårdsregionen är nu klar.

RCC Syds regionala processledare och verksamhetsutvecklare/ansvariga inom olika områden har lett arbetet med att ta fram underlag till ett tiotal tematiska kapitel – som framtidens cancerscenario, kompetensförsörjning, väntetider, processarbete och patientens ställning – och ett tjugotal diagnosspecifika kapitel.

Just nu är planen ute på politisk remiss och beslut om denna väntas under hösten. Den finns nu publicerad på RCC Syds hemsida.

Du kan ta del av den här


Ny rapport Palliativ vård

med fokus på cancer inom södra sjukvårdsregionen

Nu finns det en ny rapport inom den palliativa vården med fokus på cancer inom Södra sjukvårdsregionen. Syftet med den föreliggande rapporten är att kartlägga strukturen, beskriva framtidplaner och identifiera utvecklingsområden inom den palliativa vården i Södra sjukvårdsregionen.

Ta del av rapporten här


Nu ska prostatacancervården bli mer jämlik!

Regionala och åldersrelaterade skillnader i prostatacancervården ska bort. Fler män med högriskcancer ska behandlas medan män med lågriskcancer ska behandlas i mindre utsträckning. Det framgår av det första nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Till hela artikeln


Nytt nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering

Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering är det första i sitt slag i Sverige. Vårdprogrammet omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av diagnos, kön, ålder, etnicitet, bakgrund eller andra faktorer.

Denna första version av vårdprogrammet ska ses som ett samlat kunskapsunderlag inom de områden som cancerrehabilitering omfattar. Ambitionen är att kommande revideringar ska utmynna i tydligare rekommendationer. Eftersom det är relativt omfattande har en kortversion tagits fram, med hänvisningar till fördjupande avsnitt i den långa versionen.

Du finner vårdprogrammet här


Tretton nya utbildningsfilmer för patientföreträdare inom RCC

Tretton utbildningsfilmer för patientföreträdare i regionala cancercentrum har i dagarna haft premiär på RCCs youtubekanal. Filmerna utgör del två av en nationellt sammanhållen patientföreträdarutbildning som SKL och RCC genomförde första delen av i december 2013.

Temana spänner över områdena bröstcancer, cancerrehabilitering, Nationella cancerstrategin, E-hälsa, forskning, utveckling och utvärdering, hälso- och sjukvårdens organisation och styrning, kontaktsjuksköterska och Min vårdplan, kunskapsstyrning, palliativ vård, patientföreträdarrollen och uppdraget, patienträttigheter, prostatacancer och tidig upptäckt av cancer.

Läs mer och se filmerna här



Cancerkompisar Live

– en möjlighet för anhöriga att träffas

Cancerkompisar är en ideell organisation som hjälper anhöriga till cancerdrabbade att få stöd, tröst och hopp genom att förmedla kontakter med andra i samma situation och fungerar också som en kontaktyta mellan anhöriga till cancerdrabbade och sjukvården.

Den 24 augusti arrangeras Cancerkompisar Live då anhöriga till cancerdrabbade får möjlighet att träffas för att få stöd, tröst och hopp samt att sprida kunskap om hur det är att våga möta andra i kris. Målet med dagen är att lyfta upp gruppen anhöriga så de blir synliga för omvärlden.

Denna dag arrangeras unika workshops med både teori och praktik som handlar om hur möten i kris kan ske.

Läs mer på www.cancerkompisar.se


Save the date!

Temadag om cancer med fokus på alarmsymtom,
21/10 på Medicon Village i Lund. 

Läs mer och anmäl här senast 14 oktober 2014



Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera, jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!