Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 3, maj 2012

Sommaren närmar sig,

men redan nu går det bra att anmäla sig till många av

höstens spännande och intressanta arrangemang. Läs mer nedan!

1. Nya medlemmar hälsas välkomna

Vi har glädjen att hälsa två nya föreningar välkomna som medlemmar i Skånes hembygdsförbund! Sirmiones skeppslag i Trelleborg tar vara på gamla bruksbåtar och fiskesnipor byggda av båtbyggare runt Skånekusten. Läs mer på föreningens hemsida www.sirmiones-skeppslag.se  Föreningen tillhör krets 7. Kulturkvadranten i Dalby vill verka för att göra kultur- och parkmiljön kring Dalby kyrka, Kungsgård med klosterbyggnad och andra intilliggande kulturhistoriskt värdefulla byggnader tillgängliga. Läs mer på www.kulturkvadrantenidalby.se Föreningen tillhör krets 8.  Välkomna i gemenskapen!

T.v foto: Kulturkvadranten i Dalby, t.h. foto: Sirmiones skeppslag

2. Den nya hembygdsportalen är invigd!

Den 1 maj lanserades den nya hembygdsportalen, där det är gratis för medlemmar i Sveriges hembygdsförbund att bygga sin hemsida. Fri support och back-up ingår och sidan är enkel att använda som administratör med tydliga manualer. Skånes hembygdsförbund anordnar utbildning i grunderna på förfrågan. Vid intresse kontakta Maria Casagrande, telefon 046-158071, e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se För att komma igång fyller man i ett avtal och skickar in det till Sveriges hembygdsförbund eller Skånes hembygdsförbund. Inloggningsuppgifter kommer då via e-post, och man kan börja bygga sin hemsida. Avtal finner man på www.hembygd.se under rubriken OM SHF.

Alla föreningar som är medlemmar i riksförbundet finns automatiskt med på kartan i nya hembygdsportalen, och fyller man i avtal kan man dessutom antingen:
a)    Länka från sitt föreningsnamn till sin befintliga hemsida på annan plats (annan domän)
b)    Lägga till aktiviteter i aktivitetskalendern
c)    Bygga en egen hemsida i hembygdsportalen

Ni som redan har börjat jobba i det nya verktyget når numera er nya sida genom adressen www.hembygd.se/foreningsnamn
Ni som tidigare har haft en hemsida på portalen och nu inte kan hitta innehållet; se old.hembygd.se. Ert gamla innehåll kommer att finnas där året ut.

Skånes hembygdsförbunds officiella sida är från och med nu www.hembygd.se/skane

3. Skånska bokmässan 2012

Plats och tid: på Kulturmagasinet i Helsingborg, som ligger inom Fredriksdal – museer och trädgårdar.
lördagen 20 oktober – söndagen 21 oktober
Fri entré till bokmässa och program

Tillsammans med Kulturmagasinet i Helsingborg och Författarcentrum Syd bjuder Skånes hembygdsförbund in till Skånska bokmässan, den andra i ordningen. Temat för årets bokmässa är Staden som kulturarv. Det blir författarsamtal, föredrag och temavisningar på Fredriksdal. I caféet inbjuds allmänheten att dela med sig av sina tankar om staden.
En mångfacetterad bokproduktion från bokförlag, ideella föreningar, arkiv och sydsvenska författare får ett skyltfönster. Man får se och bläddra bland denna imponerande mängd litteratur som ges ut varje år i regionen och bokbord kommer förstås att finnas där utställarna visar och säljer sina böcker.
Än finns några platser kvar för utställare, anmälan skickas till Sofie Bogaues, e-post sofie.bogaeus@gmail.com
Läs mer om Skånska bokmässan på vår hemsida, www.hembygd.se/skane/skanska-bokmassan/

4. Restaurering av landskapselement som har kultur- eller naturvärde

Från länsstyrelsen finns möjlighet att söka ersättning för restaurering av stenmur, överloppsbyggnad, trägärdsgård, allé och svårbrukad åker. För att vara berättigade till ersättning ska objekten ligga i odlingslandskapet och ha funnit på platsen 1940 eller tidigare.

Ersättningen består av ett fast belopp som betalas ut när projektet är färdigt. Innan man börjar måste ansökan ha skickats in och länsstyrelsen tagit beslut i ärendet. För att restaurera en överloppsbyggnad, det vill säga en ekonomibyggnad som inte längre behövs för gårdens drift, är ersättningen 14 300 kr och projektet kan handla om att byta ut och måla panel, laga eller byta portar, dörrar och fönster samt att laga tak.

Pilevall. Foto: Sigvard Tyge

Restaureringen av en allé ersätts med 1000 kr/träd och kan gälla plantering av ersättningsträd för en tidigare allé eller restaureringsbeskärning av befintliga träd. Återuppbyggnad av trägärdsgård ska göras efter den typ av gärdsgård som traditionellt funnits på platsen. Ersättningen är 270 kr/m. Restaurering av stenmur innebär att återuppbygga skadade stenmurar för att återställa deras ursprungliga utseende. Det kan vara både breda dubbelmurar och smala enkelmurar. Ersättningen är 320 kr/m. För åkrar som börjat växa igen med till exempel buskar kan man få ersättning med 13 500kr/ha om de är små och svårbrukade, flikiga, eller har många odlingsrösen. När restaureringen är klar ska åkern kunna brukas igen.

Mer information och blanketter finns på www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/lantbruk-och-landsbygd/lantbruk/jordbrukarstod/stodvis-info/utvald-miljo/Pages/Kulturmiljoer.aspx.
Kontaktpersoner på Länsstyrelsen är Sara Aurelius, telefon 044- 25 22 92, och Sara Svensson, telefon 044-25 26 28.

5. Kulturarvsdagen 9 september

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets projekt European Heritage Days och samordnas i Sverige av Riksantikvarieämbetet. Årets tema är Under ytan och alla som vill anordna ett arrangemang som knyter an till temat är välkomna att delta. Arrangörerna stöds i marknadsföreringen med gemensamma affischer och annonser. Anmälan görs senast den 2 juli på Riksantikvarieämbetets hemsida www.raa.se/cms/extern/aktuellt/ehd_2012/kulturarvsdagen.html

6 . Efterlysning: ljud

Skånes hembygdsförbund vill gärna veta vilka föreningar eller privatpersoner som samlar på ljud. Frågan är högst aktuell nu när vi diskuterar hur man kan förstärka upplevelsen av en plats på olika sätt. Ljud kan bära mycket information, men också fungera som stämningssättare. Meddela Maria Casagrande om ni har tillgång till kulturhistoriska ljud eller samlar på ljud idag, som kan bli kulturhistoriska imorgon. E-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se eller telefon 046 – 15 80 71.

7. Intresse för fotokurs?

Är du intresserad av att Skånes hembygdsförbund anordnar en kurs i digital bildhantering? Kursen skulle t ex kunna behandla hur man enkelt redigerar digitala bilder, lämpliga format för olika ändamål, digital arkivering och hur man använder sig av metadata. Meddela ditt intresse till Maria Casagrande på telefon 046 – 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se. Tala i samband med intresseanmälan om vad du skulle vilja veta mer om.

8. Seminarium om det immateriella kulturarvet

I samband med Ljungby berättarfestival den 18 juni arrangerar Sagomuseet och Kulturparken Småland ett seminarium som handlar om vårt immateriella kulturarv med fokus på det muntliga berättandet. Seminariet diskuterar och ger exempel på hur sagor, sägner, anekdoter och andra berättelser, som är en viktig del av detta kulturarv, kan levandegöras och hur det muntliga berättandet kan spela en roll i dagens moderna samhälle.

Folklorist Bengt af Klintberg berättar om okända sägner. Därefter följer en rad exempel från det konkreta arbetet med muntligt berättande. Medverkar gör arkeolog Carl Persson, museipedagog Karin Nilsson, berättarpedagog Mikael Thomasson, berättare Per Gustavsson, radiochef Ulf Myrestam, programledare Lisa Syrén.
Seminariet leds av historikern Håkan Nordmark, och pågår mellan kl 9 – 12.30. Kostnad 100 kr.
Anmälan görs till e-post kontakt@ljungbyberattarfestival.se
Läs mer på www.sagobygden.se/seminarium-om-det-immateriella-kulturarvet

9. Årets hembygdsbok 2012

Sveriges hembygdsförbund delar ut priset Årets hembygdsbok 2012 för böcker utgivna under 2011. Det är första gången som priset delas ut, och varje regionalt hembygdsförbund har haft rätt att nominera en bok. Totalt har tretton böcker blivit nominerade, och en jury bestående av tre personer kommer att utse vinnaren.

Skånes hembygdsförbund har nominerat Föreningen Svedala-Barabygdens årsbok 2011, med motiveringen
”Bokens första intryck är ögonblicklig attraktion, den är vacker! Dessutom får vi en rolig blandning av tematiska artiklar som spänner från landskap och lokala företag till industrihistoria och vardagsliv. 1900-talets stora skeenden, som t.ex. bilism, skildras genom lokala exempel. Det vardagsnära perspektivet väcker läslustan och gör att man vill fördjupa sig.

Bilderna spelar en framträdande roll i boken. Den är rikligt illustrerad med en välvald blandning av privata och dokumentära bilder. Bilderna är inte reducerade till prydnad utan förtydligar och berikar texten så att summan av delarna blir större, tack vare att text och bild balanserar så väl.  Genom föreningens samarbete med Svedala kommun har man tillgång till fotograf Sture Falheds bilder som är av hög teknisk kvalitet. Föreningens mångåriga arbete med att digitalisera fotosamlingen har resulterat i att en stor lokalhistorisk bildsamling blivit tillgänglig på Internet. Se www.fsbb.se
Det är en bok att bli glad av.”

10. Studentprojekt med fokus på unga människors intresse för hembygdsrörelsen

Vi välkomnar Elin Hägg, student vid programmet Master i Tillämpad Kulturanalys vid Etnologiska institutionen, Lunds Universitet, som skall göra praktik på Skånes hembygdsförbund under perioden juni till november. Syftet med praktiken är att genomföra ett projekt i samarbete med Skånes hembygdsförbund och intresserade hembygdsföreningar. Projektet skall fokusera på unga människors intresse för hembygdsrörelsen med nuvarande medlemmars engagemang som utgångspunkt. Hur kan hembygdsrörelsen presenteras och spridas bland unga på ett sätt som känns attraktivt för såväl yngre som äldre medlemmar? Hur ser en yngre generation på hembygdsrörelsen och vad bygger dessa tankar på? Vilka möjligheter finns för att underlätta ett generationsöverskridande arbete där erfarenheter och kunskap kan delas mellan medlemmar, äldre som yngre? Själv har Elin Hägg ett stort intresse av hembygdsrörelsens historia liksom de aktiviteter som erbjuds besökare idag och vill gärna se att dessa kan delas av och förmedlas till nya generationer. Under sommaren vill hon gärna åka runt och besöka hembygdsgårdar och träffa de som är engagerade lokalt.

Om ni kan tänka er att avvara en stund under sommaren, och delta i projektet, kontakta henne på e-post elinhaegg@gmail.com

11. Rörelser i Skåne – information från Skånes arkivförbund om ett pilotprojekt

Skånes Arkivförbund är ett regionalt föreningsarkiv för folkrörelse- och lokalhistoria samt ett samarbetsorgan för lokala arkiv i Skåne. Under 2012 genomför de ett pilotprojekt för inventering, dokumentation och tillgängliggörande av föreningslivet i Burlövs och Höörs kommuner. Tanken är att därefter att gå vidare med övriga kommuner i Skåne. Projektet finansieras av Region Skånes Kulturnämnd.

Inom projektet avses bl. a. att kartlägga alla föreningar som finns eller har funnits i respektive kommun, få en uppfattning om vilka arkivhandlingar som finns bevarade, erbjuda kurser och ordna utställningar. Föreningarnas handlingar är viktiga för den egna organisationens löpande verksamhet. Föreningsarkiven speglar dessutom den lokala historien och dess roll i samhällsutvecklingen och kan även ses som en väsentlig del av vårt gemensamma kulturarv.

I inventeringsarbetet kommer en enkät att skickas ut till alla verksamma föreningar i respektive kommun. Skånes Arkivförbund kommer att vara mycket tacksamma gentemot var förening som vill bidra till ökad kunskap om föreningslivet i er hembygd genom att fylla i enkäten.

12. Det goda exemplet

Örkelljunga hembygdsförening bygger motorikbana för barn
Som ett delprojekt i det leaderfinansierade projektet Det nya Eket arbetar man just nu med att färdigställa en ny motorikbana för barn på Ingeborrarps friluftsmuseum. Det skapas även en promenadslinga på området som bl.a. kommer att användas till kunskapspromenader och tipsrundor. "Stallboden", där föreningen har sin försäljning, utökas också genom projektet som i sin helhet syftar till att skapa en bra och attraktiv miljö för människor i Eket med omnejd att leva, bo och verka i.

Läs mer på Örkelljunga hembygdsförenings hemsida www.orkelljungahembygdsforening.se

eller om leaderprojektet Det nya Eket på Ekets framtids hemsida www.eketsframtid.se

Foto: Kristina Holck Clausen

13. Högloftsrunda 14 juli

Besök tre unika högloftsstugor; Sporrakulla, Grimmatorpet i Broby hembygdspark och Ballingstorp.
Temavisningar om byggnadstekniker, landskapet intill gårdarna och åldersbestämning av gamla hus.
Skaffa ”högloftspass”, besök alla tre miljöerna och ha chans att vinna fina priser.
Samarr: Glimåkra hembygdsförening, Göinge hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan.
Detaljprogram publiceras vecka 26 på www.hembygd.se/skane

14. Hembygdsförsäkringen

Många uppdateringar saknas
Fortfarande är det över hälften av alla föreningar som inte uppdaterat sin försäkring. Vid eventuell skada är det mycket viktigt att föreningens byggnader och lösegendom är korrekt försäkrade. Ett uppdaterat försäkringsunderlag ska skickas in även om inga ändringar behövs göras. Kontakta försäkringskansliet om ni är osäkra på om er förening har uppdaterat. Adress: Hembygdsförsäkringen, Östra långgatan 30 A, 432 41 Varberg. Telefon 0200-22 00 55.

Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Maria Casagrande och Sara Lind. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Maria på tel. 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Maria Casagrande och Sara Lind. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Maria på tel. 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Vill Du veta mer?

Är Du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker?
Välkommen in på: www.hembygd.se/skane

Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du tillhör en av våra medlemsföreningar, eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!