Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Vår på Hushållningssällskapet!

Nu är våren äntligen här och vad passar bättre än vår årliga Påskmarknad. I helgen
den 12-13 april går marknaden av stapeln. Läs allt om helgens Påskmarknad här!

Vi firar även in våren med ett nytt projekt inom Mat & Hälsa som man kan läsa lite mer om här i nyhetsbrevet.

Hoppas vi ses på Påskmarknaden i helgen!


Hexakoptern!

Om ni hör nåt i luften som surrar...

...så kan det vara en hexakopter. Vi vill med hjälp av flygteknisk utrustning utveckla kunskap och tillämpningar för olika typer av fältinformation.

Läs mer om hexakopterns användningsområden här!

Projektet Matlabbet beviljat!

Syftet med projektet är att pedagoger inom förskolan, fritids och särskolan ska få hjälp att väcka barns nyfikenhet och intresse för mat.

Barnen får göra matexperiment/övningar samt filmer! Vår matkonsult Martina Jönsson kommer vara projektledare och kör igång projektet i maj.


Ny rapport: Klimatnyckeltal i rådgivningen

Rapporten ”Klimatnyckeltal i rådgivningen” har nu publicerats. Den har tagits fram i projektet Styr- och uppföljningssystem för klimateffektiv svensk jordbruksproduktion.
I rapporten beskrivs produktions- och miljönyckeltal som är relevanta för att minska jordbrukets klimatpåverkan. Den ska kunna användas av rådgivare och i utveckling av klimatrådgivningen till jordbruket.

Läs eller ladda ner den fullständiga rapporten här!


Johanna Svensson och Emelie Oskarsson

Mjölklyftet - fokusera på vinsten, var finns potentialen?

Den 4 april anordnades ett seminarium för ett 20-tal halländska mjölkföretagare inom projektet Mjölklyftet.

Under dagen deltog mjölkföretagare som berättade om sina företag samt delgav vilka framgångsfaktorer de valt att satsa på. Lennart Holmström från LRF Mjölk berättade om läget på den globala mejerimarknaden.

Johanna Svensson från Hushållningssällskapet Halland talade om framgångsfaktorer i större lantbruksföretag. Medverkade gjorde även Gordana Manevska Tasevska som redogjorde för aktuell forskning vid SLU, gällande framgångsfaktorer och konkurrenskraft.


Hushållningssällskapets nya tillskott Marcus Jacobsson i full färd med grödklippning
Janne visar oss hur grödklippningen går till

Vad händer på försöksavdelingen?

Utlakningsförsöken på Böslid är sådda och en del gödselförsök med biologiska gödselmedel är gjorda, det hanns med innan regnet kom. Vi körde ner till Mellby försöksplats och tittade till grödklippningen där Elisabeth, Magnus, Janne och Marcus var i färd med detta. Man klipper mellangrödan som vuxit under vintern, torkar det och skickar sedan till analys.

Senare ska den här marken plöjas och bearbetas. Nu kan de inte göra så mycket mer än att vänta på att regnet ska avta och att jorden torkar upp lite. Men de har att göra ändå eftersom försökspersonalen flitigt hjälper till med förberedelserna inför påskmarknaden. Det är ganska mycket som ska stuvas om innan det är klart för utställarna och besökarna att komma!


Vad tycker du om tidningen Jordnära?

Just nu genomför vi en undersökning av vår medlemstidning Jordnära. Ta gärna några minuter för att hjälpa oss att göra tidningen ännu bättre. Klicka här för att komma till undersökningen. Tack!

Hushållningssällskapet // Lilla Böslid 146 // 305 96 Eldsberga // Tel 035-465 00 // infohalland@hushallningssallskapet.se // www.hushallningssallskapet.se/halland

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!