Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 2 mars 2015

Socialförsäkringen måste omfatta alla

Handikappförbunden välkomnar flera av Socialförsäkringsutredningens förslag, men anser att förslaget om en slopad bortre tidsgräns bör genomföras med omedelbar verkan.

”Varje dag utförsäkras människor till ekonomisk otrygghet. Det finns därför ingen tid att förlora, det här är en förändring som borde genomföras nu”, säger Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:



Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21)

I måndags presenterades den parlamentariska socialförsäkringsutredningens slutbetänkande. I betänkandet föreslås en rad förbättringar i sjukförsäkringen inklusive stödet för återgång i arbete, i arbetsskadeförsäkringen och i arbetslöshetsförsäkringen. Syftet är att värna förtroendet för socialförsäkringarna och göra försäkringarna långsiktigt hållbara.

Läs pressmeddelande från Statens offentliga utredningar här:

_____________________________________________________

Handikappförbunden kommenterar Arbetsförmedlingens prognos:

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar oroande siffror. Andelen arbetssökande som står längst från arbetsmarknaden beräknas uppgå till 80 procent 2018. Här ingår personer med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga. "Det är hög tid att sjösätta Funka-utredningens förslag och avsätta nödvändiga resurser", säger Ingrid Burman, ordförande Handikappförbunden.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

_____________________________________________________________

Försäkringskassan lovar minskat krångel

Nu minskar Försäkringskassan krånglet för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Deras vardag ska bli tryggare och enklare, det lovar myndigheten i sex löften som ska infrias med början under år 2015.

Försäkringskassan har frågat personerna och deras anhöriga, liksom organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning, vad de vill och önskar att myndigheten ska förändra för att bättre motsvara de behov som finns.


Försäkringskassan har formulerat sitt förändrade arbetssätt i sex löften:

1. En kontaktperson hos Försäkringskassan för alla ärenden
2. Stöd till föräldrar med barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning
3. Förenklade och samordnade uppföljningar
4. Kortare väntetider på beslut
5. En egen plan för framtiden för elever som går på gymnasiet och har aktivitetsersättning för förlängd skolgång
6. Enklare digital kontakt med Försäkringskassan

Läs pressmeddelande från Försäkringskassan här:

_____________________________________________________

Förändringar i ärenden om bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidraget är ett bidrag som riktar sig till personer med funktionsnedsättning som behöver anpassa sin bostad. Nu meddelar Boverket om en viktig förändring i ärenden om bostadsanpassningsbidrag avseende fastighetsägarens medgivande vid bostadsanpassningar i hyres- eller bostadsrättslägenheter. Det nya är att en kommun inte längre kan avslå en ansökan om bostadsanpassningsbidrag med hänvisning till att det saknas intyg från hyresvärd eller bostadsrättsförening att åtgärden får utföras och att sökanden inte behöver återställa bostaden till exempel när han eller hon flyttar. Detta efter att Boverket har ändrat sina föreskrifter på grund av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

Hyreslagens och bostadsrättslagens bestämmelser om vad en hyresgäst eller bostadsrättshavare får eller inte får göra gäller fortfarande och påverkas inte av att ansökan om bidrag inte kan avslås för att det saknas intyg från fastighetsägaren.

Boverket har publicerat ny information i handboken som handlar om detta. Genom länken nedan kommer du till nyhetsartikeln i handboken och från denna artikel kan du klicka dig vidare till mer utförlig information.

http://www.boverket.se/sv/bab-handboken/aktuellt1/nyhet-information-till-privatpersoner/

____________________________________________________________

Nominera nya ledamöter till
förbundsstyrelsen 2015

Valberedningen är i full gång med sitt arbete med att samla in nomineringar till kongressen 2015. Skicka in ditt förslag på en person som du vill ska representera dig i förbundsstyrelsen under nästa period 2016–2018. Ambitionen är att få in så många nominerade som möjligt! Sista datum för att nominera någon är den 18 mars 2015.

Har du frågor till valberedningen? Mejla valberedningen@rtp.se eller ring RTPs växel 08-629 27 80.

Blanketter för nominering samt de kriterier som valberedningen eftersträvar finns på hemsidan www.rtp.se.

Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten går det bra att skicka ett brev till förbundskansliet med namn, adress samt motivering till varför du vill nominera personen till förbundsstyrelsen. Märk kuvertet "Valberedning”.


_____________________________________________________

Personskadeförbundet RTPs förbundskansli är nu en hjärtsäker zon

När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är det bråttom om livet ska kunna räddas. Det gäller att snabbt larma 112 och genast sätta in hjärt-lungräddning samtidigt som någon hämtar närmaste hjärtstartare.

All personal på Personskadeförbundet RTPs förbundskansli har därför nyligen genomgått en kurs i hjärt- och lungräddning och vi ingår därmed i projektet Hjärtsäkra Sverige. Tillsammans med HLR Konsulten och Hjärt-Lungfonden vill vi skapa ett hjärtsäkert samhälle.

Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och bara 500 överlever. Nästan fyra av tio av dem som drabbas är i arbetsför ålder. Med fler hjärtstartare och fler som kan hjärt-lungräddning skulle många fler kunna räddas.

Hjärtsäkra Sverige är ett initiativ från Hjärt-Lungfonden i samarbete med Bliwa Livförsäkring och AFA-Försäkring. Tillsammans skapar vi fler hjärtsäkra zoner i samhället.  En hjärtsäker zon betyder att:

• det finns rutiner och beredskap för att kunna hantera ett hjärtstopp och larma 112
• det finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in
• all personal vet var hjärtstartaren finns och kan hantera den
• behandling med hjärtstartare kan ske inom tre minuter
• hjärtstartaren är registrerad i nationella hjärtstartarregistret

Vill ni få mer information om Hjärtsäkra Sverige eller Hjärtsäker zon går det bra att besöka kampanjens hemsida eller HLR Konsultens hemsida:

http://www.hjart-lungfonden.se/Stod-oss/Vara-kampanjer/180sekunder/

http://www.hlr-konsulten.se/en-hjartsaker-zon

_____________________________________________________

Gemensam skrivelse angående parkeringstillstånd

Personskadeförbundet RTP har tillsammans med andra organisationer under lång tid försökt att få rätsida på hur frågan om hur parkeringstillstånden för personer med nedsatt rörelseförmåga har hanterats under de senaste åren.

Den 5 februari skickades en gemensam skrivelse till nya infrastruktursministern, Anna Johansson.

Läs skrivelsen här:

_____________________________________________________

FN kritiserar situationen för barn med funktionsnedsättningar

FN:s barnrättskommitté uttrycker i sin senaste rapport stark oro på flera punkter vad gäller barn med funktionsnedsättningar. Kommittén uppmanar Sverige att anamma ett människorättsligt förhållningssätt när det gäller funktionsnedsättningar och agera på flera områden bland annat när det gäller skola och delaktighet.

Läs pressmeddelande från Handikappförbunden här:

_____________________________________________________

Förbundstyrelsens sammanträden 2015

Personskadeförbundet RTPs förbundstyrelse har sammanträden följande datum 2015:

Torsdagen den 29 januari
Onsdagen den 25 mars
Torsdagen den 28 maj
Torsdagen den 17 september
Fredagen den 6 november (dagen före kongressen)

_____________________________________________________

Hipup - ett skonsatt sätt att bära

Är du intresserad av att titta närmare på Birgitta Barklands uppfinning, Hipup - ett ergonomiskt sätt att bära för till exempel personer med nackskador? Den finns beskriven LIV nr 4-2014. Närmare upplysningar får du också via hemsidan: www.hipup.se

Birgitta erbjuder sig att komma till er lokalförening vid något möte för demonstration. Kontakta Birgitta Barkland , tel: 0702 76 06 09

_____________________________________________________________

Kartläggning av MR-arbete på lokal
och regional nivå

En kartläggning av arbetet med mänskliga rättigheter i kommuner, landsting och regioner har genomförts av SKL under hösten 2014. Kartläggningen visar på att kunskap om mänskliga rättigheter har ökat men arbetssätt, utmaningar och behov av stöd varierar.

Kartläggningen, som i huvudsak bygger på enkätsvar från över 200 medlemmar och intervjuer med ett knappt 50-tal, visar att:
Kunskap om mänskliga rättigheter och insikten om den lokala och regionala nivåns betydelse för att säkerställa lika rättigheter och möjligheter har ökat i kommuner, landsting och regioner de senaste åren.

Samtidigt märks stora skillnader i exempelvis synen på vad mänskliga rättigheter är, hur arbetet med att integrera ett rättighetsperspektiv är organiserat, hur det följs upp och vilka behov som finns. Flera utmaningar och önskemål om stöd lyfts fram

Läs mer på SKLs hemsida:

_____________________________________________________

Projektet Brottsutsatt avslutat - nu finns material att beställa!

Projektet Brottsutsatt och funktionsnedsättning som drivits av Brottsofferjouren Sverige i samverkan med Handikappförbunden och Studieförbundet Vuxenskolan avslutades den 28 februari.

Projektets syfte är att öka kunskaperna om våld och övergrepp mot personer med funktionsnedsättning genom utbildning och samverkan. Målet är att ge bättre stöd och bemötande. Projektet har finansierats av Arvsfonden.

Projektet har tagit fram material som går att beställa från Brottsofferjouren Sverige: www.brottsofferjouren.se

_____________________________________________________________

 

Årsmöteshandlingar

Ni kommer väl ihåg att skicka in årsmöteshandlingar; protokoll, verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisionsberättelse. Enligt stadgarna ska handlingarna vara förbundskansliet tillhanda senast en månad efter årsmötet.

För de lokalföreningar som skickat in kompletta årsmöteshandlingar senast 30 april kommer lokalföreningarnas andel av medlemsavgiften att betalas ut i slutet av maj månad.

De föreningar som skickar in sina handlingar efter detta datum får sina pengar först i oktober i samband med den fyllnadsutbetalning som görs då.

Vi vill också påminna om att det är viktigt att vi får in blanketten med kontaktuppgifter till funktionärer i lokalföreningen. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter så vi kan göra utskick och hänvisa till rätt personer.

Har ni frågor kontakta Agneta Lundin, 08-6292781, agneta.lundin@rtp.se

 

I det här numret.

Socialförsäkringen måste omfatta alla

Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21)

Handikappförbunden kommenterar Arbetsförmedlingens prognos:

Försäkringskassan lovar minskat krångel

Förändringar i ärenden om bostadsanpassningsbidrag

Nominera nya ledamöter till
förbundsstyrelsen 2015

Personskadeförbundet RTPs förbundskansli är nu en hjärtsäker zon

Gemensam skrivelse angående parkeringstillstånd

FN kritiserar situationen för barn med funktionsnedsättningar

Förbundstyrelsens sammanträden 2015

Hipup - ett skonsamt sätt att bära

Kartläggning av MR-arbete på lokal och regional nivå

Projektet Brottsutsatt avslutat - nu finns material att beställa!

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!