Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 4, september 2014

För inte så längesedan presenterades spännande forskning på området digitalisering och automatisering. Vad kan detta då ha med området samverkan skola-arbetsliv att göra? Jo, i rapporten kan man läsa att om 20 år kommer vartannat yrke i Sverige att försvinna och ersättas av digital teknik. Bland de yrken som kan komma att automatiseras finns också allt fler kvalificerade tjänstemannayrken. Exempelvis kommer försäljare, ekonomer, revisorer och läkare komma att ersättas, till stor del, av datorer. Förändringstakten går också fortare, och redan idag har vi ju bilar som kör själva. 

Summa summarum ställer detta oerhört stora krav på strategier kring utbildnings- och arbetsmarknadsfrågan. Vikten av att lära, lära om och lära nytt synliggörs i och med detta, precis som en av EU:s åtta nyckelkompetenser ”lära att lära”.

Att arbeta med samverkan skola-arbetsliv är en av lösningarna på ovan utmaningar. En tät dialog mellan utbildningssystem och arbetsliv är avgörande. Att tidigt göra unga medvetna om arbetsmarknadens utmaningar och möjligheter samt att se ”lära att lära” som en röd tråd, från tidig förskoleålder till pensionsålder. Ett livslångt lärande.

Förutom denna studie vill vi ju också påminna om att vi har spännande grejer på gång på GR Skola Arbetsliv! Skolverkets utbildningspaket som kickar igång under Gymnasiedagarna den 8 oktober. Samma dag delas också årets Utmärkelse ut till skolor och företag som arbetat särskilt framgångsrikt med samverkan skola-arbetsliv samt Anställningsbaren på Gymnasiedagarna. Oktober ser ut att bli en spännande månad!
 

Trevlig läsning önskar vi dig!
 

Med vänlig hälsning

Personalen på GR Skola Arbetsliv


Internationellt:

Nya verktyg för att samordna praktikutbyten i Europa

Pedagogiskt Centrum, GR Utbildning, ingår i ett centraliserat nätverksprojekt tillsammans med 10 andra regioner i Europa. Projektet heter iMove (Innovation on Mobility Organisation in Vocational Education) och syftar till att skapa en plattform för samordning av praktikutbyten för elever på yrkesutbildningar i Europa.


Projektet befinner sig just nu i en fas där partnerskapet utvärderar det digitala verktyget som ska möjliggöra matchningen för utbytena. GRs roll i projektet är att, bland annat med utgångspunkt från GR Skola-arbetsliv, formalisera konkreta lösningar för att möjliggöra att fler elever tillhandahåller praktikerfarenheter utomlands.

Projektet genomförs mellan 2014-2016 och består av 11 partners från sju europeiska länder. Partnerskapet arbetar för att bygga stödstrukturer för en kvalitativ internationell rörlighet samt att stärka ett nätverk med offentliga och privata aktörer inom utbildning och arbetsliv på transnationell, nationell, regional och lokal nivå. Projektet finansieras inom ramen för programmet för livslångt lärande, Leonardo Da Vinci Networks.

Se filmen om iMove.

Vill du veta mer om iMove, kontakta Natalie Lindqvist.

Goda exempel inom samverkan mellan skola och arbetsliv:

Nytt informationsmaterial och introduktionsfilmer från Arbetsförmledlingen

Arbetsförmedlingen har tagit fram ett informationsmaterial för att öka kunskapen om arbetsmarknaden, yrken och studier. "Vi vill inspirera ungdomarna att hitta vägar till det de vill göra eller att tänka i nya banor. Helt enkelt få kunskap om vad de väljer eller väljer bort", säger Emily Svärd, Ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingen.
 

Informationsmaterialet består av en introduktionsfilm och sju avsnitt i form av bildspel på olika teman: Drömmar och mål, Arbetsmarknaden, Yrke och framtid, Plugga, Jobba utomlands, Rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, samt Om Arbetsförmedlingen. Till varje bildspel finns ett talmanus och tanken är att materialet ska kunna användas av lärare och studie- och yrkesvägledare på högstadiet och gymnasiet.
 

Väglednings- och informationsmaterialet, som innehåller allt från statistik, intervjuer och filmer till tester och diskussionsfrågor, kan laddas ned på arbetsformedlingen.se från den 1 september. Under hösten ska Arbetsförmedlingen åka runt på en utbildningsturné i landet tillsammans med Skolverket och under en av programpunkterna sprida informationen bland skolledare, lärare samt yrkes- och studievägledare.
 

– Vi hoppas det här ska leda till att ungdomar får bättre kunskap om arbetsmarknaden och att de breddar sin yrkeskunskap så de kan göra mer välgrundade val inför framtiden. Ett annat mål är att ungdomar ska förstå att Arbetsförmedlingen har koll på de här frågorna så de känner att de kan vända sig till oss om de behöver stöd, säger Emily Svärd.

Emily Svärd, ungdomsstrateg på Arbetsförmedligen
 

Se också filmen Vilket yrke väljer du?

GR Skola Arbetsliv och Visitas samverkan fortsätter

Ett unikt pilotprojekt mellan GR Skola Arbetsliv och bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita pågår för fullt. Parterna arbetar tillsammans för att bl.a. öka antalet praktikplatser inom besöksnäringen med syftet att informera och attrahera till yrken inom detta område. Fokus ligger på att synliggöra yrkena inom branschen, och därigenom skapa bra förutsättningar för unga att göra välgrundade studie- och yrkesval.
 

Under våren har parterna gemensamt gjort en rad företagsbesök med goda resultat. Diskussioner om kompetensförsörjning i branschen och möjligheter till samverkan har förts med bl.a. Scandic, SSP - Scandinavian Service Partner AB, kafékedjan Condeco, cateringföretaget Matsmak samt Arken Hotel & Art Garden SPA.
 

Syftet med det gemensamma projektet är att öka samverkan mellan skola och arbetsliv genom fler aktiviteter såsom praktikplatser, branschträffar och ambassadörskap.

Gymnasiedagarna

Årets mötesplats inför det stundande gymnasievalet närmar sig. I år är Gymnasiedagarna större än någonsin. 108 utställare kommer under mässans tre dagar att finnas tillhands för Göteborgsregionens niondeklassare. 

Den 7-9 oktober är det dags. Gymnasiedagarna slår upp portarna på Svenska Mässan i Göteborg och bjuder in till en tre dagar lång mötesplats och mässa med fokus på att rusta våra unga inför deras gymnasieval.  8900 elever från 177 grundskolor i regionen har redan förbokat en biljett som förutom besöket tillsammans med sin skola ger hela familjen tillgång till utbudet under mässans samtliga dagar. 
 

En mötesplats för elever och arbetslivsrepresentanter 

I Anställningsbaren ligger fokus på vad som händer efter skolan.

Här möts elever och arbetsgivare för att prata om vilka kompetenser som efterfrågas på en framtida arbetsmarknad.

Nytt för i år är att företag och branscher finns i anslutning till Anställningsbaren i varsin monter. De som har sett möjligheten att medverka är Bostadsbolaget, Ericsson, Försvarsmakten, Göteborg Energi, Göteborg Stad, Motorbranschens yrkesnämnder, Teknikcollege, Partille kommuns funktionshinder och äldreomsorgsverksamhet, Sahlgrenska Universitetssjukhus, Visita, Vård- och omsorgscollege samt Västra Götalandsregionen.

Genom det digitala spelet @jobbet kan man här också prova på att vara chef i 15 minuter och tänka till kring frågor som rör rekrytering och kompetens. 

I Skolverkets monter visas filmer om samtliga nationella gymnasieprogram samt introduktionsprogrammet.

På plats  i den oberoende studie- och yrkesvägledarmonter finns studie- och yrkesvägledare från regionens alla kommuner tillsammans med Gymnasieantagningen, till förfogande för eleverna och deras vårdnadshavare. Personal från särskolan finns på plats här under tisdag och onsdag.
 

Mer än en välfylld mässhall

Förutom flera aktiviteter riktade till eleverna inför deras gymnasieval samlar vi även en hel del andra aktiviteter under samma tak.. Bland annat deltar Göteborgsregionens utbildningspolitiker på seminarium och Skolverket arrangerar uppstarten av utbildningspaketet Det gäller våra elevers framtid- hjälp dem göra väl underbyggda val. 

Bland de skolor och företag som har antagit utmaningen att bli bäst i regionen på samverkan mellan skola och arbetsliv delas under onsdagen priset Utmärkelsen ut.
Bakom priset står GR:s SAK-råd (rådet för skola-arbetslivssamverkan) , som under ett antal år har premierat och uppmärksammat verksamheter som påvett bra sätt arbetar med samverkan. 
 

Läs om Gymnasiedagarna

Kontakt: Wictoria Kovats Projektledare Gymnasiedagarna

Nyheter från GR Skola Arbetsliv:

Välkommen till GR Skola Arbetslivs frukostmöte!

GR Skola Arbetsliv bjuder in till frukostmingel för att inspirera och visa goda exempel från skola- och arbetslivssamverkan samt för att ge möjlighet att nätverka och träffa spännande människor. Dessa frukostmingel berör den långsiktiga kompetensförsörjningen genom samverkan mellan skola och arbetsliv.


När: 2 oktober kl. 07.45-09.00

Var: Matkällaren GR, Gårdavägen 2 (begränsat antal platser, först till kvarn gäller)

Anmälan: Frukostminglet är avgiftsfritt, anmäl dig här

Anmälan senast: 24/9

Det bjuds på smörgås och kaffe/eller the.

Målgrupp: representanter från skola och arbetsliv som är intresserade av frågan
 

Programmet:

Arbetsförmedlingen, branschstrateg, Cecilia Hamilton

Cecilia Hamilton, branschstrateg på Arbetsförmedlingen berättar hur de tagit fram ett informationsmaterial för att öka kunskapen om arbetsmarknaden, yrken och studier.

Pedagogiskt Centrum, @Jobbet, Carolina Dahlberg

Carolina Dahlberg, projektledare och informationsdesigner på Pedagogiskt Centrum, berättar om @Jobbet som är ett helt nytt digitalt spel. Spelet handlar om att söka jobb, internets roll i kontakt med arbetsgivare samt vad som menas med att vara professionell. Spelet är producerat av Pedagogiskt Centrum med finansiering av .SE Internetfonden. Läs mer på www.påjobbet.se.

Välkommen!

Anmäl dig till Skolverkets utbildningspaket kring samverkan mellan skola och arbetsliv

Under det första utbildningstillfället startas det gemensamma utvecklingsarbetet med spännande föreläsningar och intressanta diskussioner. Deltagarna får till uppgift att utveckla lektioner med koppling till skola-arbetsliv med syftet att stärka eleverna till att kunna göra väl underbyggda val inför fortsatta studier och arbete. Lektioner ska skapas för samtliga ämnen och årskurser och allt arbete utgår från de behov som finns på de medverkande skolorna. 
 

Den andra och avslutande utbildningsdagen är planerad till 24 februari 2015 kl. 9-15, däremellan utförs handledda utbildningstillfällen i arbetslagen. 
 

  • Datum: Onsdag 8 oktober
  • Tid: kl 08.30-13.30
  • Plats: Gymnasiedagarna på Svenska Mässan Lokal G2
  • Målgrupp: Personal inom grundskolan och gymnasiet
  • Sista anmälningsdag: måndag 1 september
  • Pris: Kostnadsfritt
  • Anmäl er här 
     

Frågor gällande innehåll: Johanna Redelius
Frågor gällande anmälan: Pedagogiskt Centrum 

Vem vinner Utmärkelsen 2014?

Det är dags för den årliga prisutdelningen av Utmärkelsen vid. Priset har till syfte att lyfta särskilt goda exempel på samverkan mellan skola och arbetsliv inom tre kategorier: grundskola, gymnasieskola och företag. Bakom Utmärkelsen står SAK-rådet, bestående av representanter från Arbetsförmedlingen, Business Region Göteborg (BRG), Företagarna, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), LO, Svenskt Näringsliv, SACO, TCO och Västsvenska Handelskammaren.

Ni kommer att få lyssna till spännande talare och träffa andra engagerade personer och dela erfarenheter.

Nytt för i år är att alla vinnare får en prispokal att ställa på hemmaplan, allt i syfte att synliggöra Utmärkelsen och att vinnaren blivit särskilt premierad för god samverkan. Vi hoppas på sikt att det ska finnas många hyllor runt om i regionen, både på skolor och på arbetsplatser, som pryds av pokaler likt dessa. Prispokalen skapas av bildelever vid Akademi-Sinclair, Uddevalla gymnasieskola, tillsammans med deras bildlärare/konstnär Rory Botha.
 

  • Datum: Onsdag 8 oktober
  • Tid: kl 14.30-17.00
  • Plats: Gymnasiedagarna på Svenska Mässan Lokal G2
  • Målgrupp: Näringsliv samt personal inom skolan
  • Sista anmälningsdag: onsdag 1 oktober
  • Pris: Kostnadsfritt
  • Anmäl er här
     

Nominerade i kategori: Grundskola

Sinntorpsskolan (Mölndal)

Centralskolan (Töreboda)

Sjumilaskolan (Göteborg)

Kullaviksskolan (Kungsbacka)

Nominerade i kategori: Gymnasieskola

Aniaragymnasiet (Göteborg)

Elof Lindälvs gymnasium (Fordon- och transportprogrammet) (Kungsbacka)

Vadsbogymnasiet (Mariestad)

Göteborgs Tekniska Gymnasium (GTG) (Göteborg)

Nominerade i kategori: Små företag

Wrapped

Westerstrand Urfabrik AB

International Preschool

Nominerade i kategori: Stora företag

Astra Zeneca

Gryaab

Ericsson AB

White arkitekter
 

Frågor gällande innehåll: Johanna Redelius
Frågor gällande anmälan: Pedagogiskt Centrum 

Framtidsveckor - ett annat sätt att arbeta med praktik

Vill ni ge era elever de bästa förutsättningarna för att göra framtida studie- och yrkesval? Kanske har personalen på er skola funderat på att skapa en studieprofil med inriktning mot arbetslivet?   

Ta chansen att utveckla ert arbete kring samverkan mellan skola och arbetsliv. Tillsammans med GR Skola Arbetsliv kan ni genomföra en framtidsvecka utifrån era önskemål och intressen. Att som skola samverka med arbetslivet kan ge eleverna inblick och hjälpa dem att se olika valmöjligheter för deras framtid. En framtidsvecka kan innehålla kartläggningar av framtidsyrken, fördjupad studie- och yrkesvägledning, att träffa yrkesambassadörer och att göra jobbskuggning på en arbetsplats.

Är ni en grundskola som vill ge era elever bästa förutsättningar att göra välgrundade framtidsval? Eller vill ni att ert gymnasieprogram ska inriktas mer mot arbetslivet och göra det enklare för era elever att få in en fot på arbetsmarknaden? Kontakta GR Skola Arbetsliv och få hjälp att förverkliga era idéer och knyta arbetslivet närmare undervisningen!

Vill ni som företag ställa upp som yrkesambassadörer eller på jobbskuggning, anmäl er här.

Kontakt: Johanna Redelius

Göteborgsregionens sjunde lokala Vård- och omsorgscollege certifierat

Vård- och omsorgscollege Göteborgsregionen har fått sitt sjunde lokala Vård- och omsorgscollege i och med att Alingsås passerade nålsögat i början av sommaren. Den nationella Föreningen för Vård- och omsorgscollege främjar samverkan mellan arbetsliv och utbildning genom att certifiera regioners/kommuners samverkan inom vård- och omsorg och utbildning. Certifieringen utgår från ett antal kriterier som ska uppnås. Syftet är bland annat att säkra tillgången på personal inom vård- och omsorg genom att samverka mellan utbildning och arbetsliv.

Certifieringen innebär att arbetsgivare och utbildningsanordnare inom vård och omsorg i Alingsås stärker sin samverkan. Syftet med samverkan är att erbjuda attraktiva utbildningar med det innehåll som krävs för att tillgodose människors behov av vård, omsorg, stöd och service.

- Välutbildad personal är en förutsättning för att kunna ge en god och säker vård och omsorg. I och med att vi nu blir certifierade kommer statusen på både utbildningen och yrkesområdet öka, säger Åsa Holmstrand som är utvecklingsstrateg vid utbildningsförvaltningen.

Det är Utbildningsförvaltningen, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen och Socialförvaltningen som tillsammans med Alingsås lasarett, Primärvården och Kommunal nu certifierar sin samverkan.

Läs mer om vård- och omsorgscollege:

Vill du veta mera är du välkommen att kontakta:

Åsa Zacharoff, ordförande i Vård- och omsorgscollege i Alingsås

telefon: 0322-61 60 33

Kontaktperson GR: Margaretha Allen 

Teknikcollege och Möjligheternas värld

Stort Grattis till Alströmergymnasiet i Alingsås kommunn för deras Teknikcollege-certifiering! Teknikcollege är ett samlingsbegrepp för kompetenscentra som erbjuder ungdomar och vuxna tekniska och processinriktade utbildningar på alla nivåer med inriktning mot teknikintensiva branscher. Certifieringen utgår från ett antal kriterier som ska uppnås. Syftet är bland annat att säkra tillgången på personal inom teknik och industri genom samverkan mellan skola och arbetsliv.

Den 7-9 oktober kommer Teknikcollege, Göteborgsregionen att medverka på Gymnasiernadagarna genom att vara engagerade och vara med i Anställningsbaren. Där kommer Teknikcollege ge en bild av framtida yrkesmöjligheter inom teknik- och insustribranschen samt prata om de kompetenser och färdigheter som är viktiga på en föränderlig arbetsmarknad.
 

På eftermiddagen och kvällen 9 oktober kommer även Teknikcolleges kampanjdag äga rum på Gymnasiedagarna. Detta görs tillsammans med Möjligheternas Värld där Teknikcollegeungdomar tillsammans med studenter från Chalmers och Högskolan Väst bemannar 500 m2 med aktiviteter/workshops. Automation, IT-säkerhet, Svetssimulator, Produktutveckling, Processteknik, Energiteknik och Produktionssimulering är några av de teknikområden som kommer visas upp.

Ny processledare för Teknikcollege är Johanna Redelius
 

Läs mer på Göteborgsregionens kommunalförbund och på Teknikcollege:

Ny plattform från GRvux

GRvux har lanserat en ny och förbättrad version av GRvux.se. Den nya plattformen samlar informationen från tre olika hemsidor på en plats och förenklar för den som är intresserad av att läsa en yrkesutbildning. På GRvux.se kan regionens invånare finna regionalt sökbara yrkesutbildningar såsom utbildningar till kock, svetsare, mekaniker, bussförare med flera. Utbildningar finns inom många olika yrkesområden, och det finns ofta olika sätt att genomföra studierna (huvudsakligen i skola eller på företag som lärling). Då utbudet av tillgängliga utbildningar variera över tid kan innehållet förändras.

Gott och blandat:

Allmänna råd för planering och genomförande av undervisningen.

Svenskt Näringsliv: Broar mellan Skola och arbetsliv.

Läs om SSA-rikskonferensen 2015 i Skåne.

Tips till skolans studieyrkesvägledning läsåret 14/15.

Skolverket: Nationell handledarutbildning

Adress GR Skola Arbetsliv: Box 5073, Gårdavägen 2, 402 22 Göteborg

Telefon: 031-335 51 00

E-post: grskolaarbetsliv@grkom.se www.grskolaarbetsliv.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!