Nyhetsbrev från Sveriges Hembygdsförbund.
Ser brevet konstigt ut? Öppna i webbläsaren

Nyhetsbrev april, 2013

Vi utvecklar kommunikationen med månatligt nyhetsbrev
Här får du ett första nyhetsbrev. Brevet ges ut varje månad med undantag för juli, samt extra vid behov. Vi berättar om aktuell verksamhet inom SHF samt annat av intresse för hembygdsrörelsen. Tipsa gärna om brevet!

Fler motioner till årets riksstämma

SHF har fått in tolv motioner till riksstämman i Sundsvall den 24-25 maj. Flera motioner behandlar skogen, något som i övrigt kommer att diskuteras på stämman som har skogen som tema. Andra motioner vill se en ökad aktivitet från SHF:s sida när det gäller kulturmiljövård och landskapsvård. Ni har väl anmält er till stämman? Sista dag är 10 april och anmälan görs via www.hembygd.se. Alla medlemmar är välkomna!

Hus med historia en lyckad satsning, tycker Riksantikvarieämbetet
Det framgår av ämbetets egen utvärdering av projektet, som avslutades vid årsskiftet. Förutom att över 800 åtgärder kunde göras i hembygdsgårdarna, så har projektet bidragit till att utveckla samverkan mellan hembygdsrörelsen och den offentliga kulturmiljövården. Riksantikvarieämbetet föreslår regeringen att inrätta ett nytt projektbidrag för att tillvarata erfarenheterna från projektet. Läs mer på www.raa.se.

SHF vill skapa fler projekt
SHF vill vidareutveckla samverkan mellan hembygdsrörelsen och de regionala museerna. Vi ser det som ett naturligt steg efter Hus med historia. Vi söker pengar från Statens kulturråd för ett treårigt nationellt projekt för att utveckla det regionala kulturarvsarbetet. Projektnamnet är Din och min berättelse. Vi söker också medel för fortsatt arbete med mångfaldsfrågor i projektet Kulturarvet och toleransen. Beslut väntas i april.

Bygdeband i SHF:s ägo
Bygdeband är nu i hembygdsrörelsens ägo. Den 15 mars skrev SHF avtal med Genline/Ancestry om överlåtelse av den lokalhistoriska databasen Bygdeband. Enligt avtalet ska Genline genomföra ett antal justeringar av databasen i samband med överlåtelsen. De viktigaste åtgärderna är att ta bort inloggningen för besökare och att föra över kundregistret till SHF. Detta ska vara slutfört den 15 juni. SHF kommer senast under maj att skicka ut nya föreningsavtal till alla föreningar som är med i Bygdeband. Vi välkomnar också alla andra föreningar att ansluta sig till Bygdeband.

Läser du Bygd och Natur?
Det borde du. Vi har satsat på en vidareutveckling. Tidskriften tar upp aktuella frågor för hembygdsrörelsen och arbetet med kulturarvet. En helårsprenumeration kostar 240 kronor, men om du tecknar prenumeration via din hembygdsförening betalar du endast 100 kronor. Läs mer på www.hembygd.se.

Gilla oss på Facebook!
SHF finns sedan några månader på Facebook. Gå in och gilla vår sida så får ni löpande uppdateringar om våra aktiviteter och möten.

Sveriges Hembygdsförbund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har valt att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!