Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1-2015


Vinterfesten

Glöm inte att anmäla er till vår traditionella Vinterfest den 21 februari.

Vi startar klockan 12.00 på Estniska huset i Stockholm, Wallingatan 34.

Toomas Käbin, vår medarbetar i Medlemsbladet, kommer att hålla ett föredrag med rubriken "25 år i Estland - objektiva fakta, subjektiva bedömningar". Vi tror att det kommer att bli ett intressant föredrag som visar på Estlands utveckling efter friheten. Vad har hänt tidigare och hur ser framtiden ut med de nya hoten från öst.

Sista anmälningsdag är 10 februari (för beställningen av mat) till Maja Granberg på telefon 070-798 38-69 eller per e-post info@rnhf.se.

Välkomna!


Årsmöte

Välkomna till årsmötet den 18 april klockan 13.00. Lokal Rörstrands slott och konferens, ingång från Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5, Stockholm.

Förutom sedvanliga mötesförhandlingar kommer Ülo Kalm, direktör för Aibolands museum i Hapsal, att berätta om framtiden för museet. Skall museet bli en egen stiftelse eller ligga under en större stiftelse?

Vi får också en presentation av den nya boken med Rickulmålet som skall vara klar till årsmötet.

Välkomna!


Byombud

Under flera år har kommunens verksamhet med byombud legat nere. I december fick föreningen en förfrågan om vilka våra svenska byombud var. Då vi lagt ner den verksamheter för ca 3 år sedan beslöt styrelsen att tillsätta nya byombud. Denna gång beslutade vi oss för att kriterierna för byombuden var att de hade hus i Estland och kunde tala estniska eller förstå estnisk text. Vi se detta som en bra möjlighet att få aktuell information från kommunen. De estniska byombuden har redan haft ett sammanträde.


Mats Ekmans fond

Har du något eller några förslag på personer i föreningen, eller i Estland, som är värda en uppmuntran för sitt arbete för estlandssvenskarna. Gärna inom området kultur men framförallt någon eller några som har på ett förtjänstfullt sätt fört ut den estlandssvenska kulturen.

Kom gärna med förslag till styrelsen. Meila på info@rnhf.se eller ring 070-7355312, Ingegerd Lindström.


Hamnen i Dirhamn

Företagarnas utvecklingsstiftelse ( EAS) har gett Derhamns hamn
200 000 euro i bidrag.

Derhamns hamns ägare Mart Vahtel säger att med dessa pengar kan man rekonstruera den nuvarande kajen och göra fler kajplatser. Vi kan då ta emot större båtar också, säger han.


Ny biskop

Prosten Tiit Salumäe, tidigare prost i Läänemaa med säte i Hapsal, som deltagit i flera av våra gudstjänster i Rosleps kapell, har utnämnts till ny biskop i Estniska evangeliska - lutherska kyrkan.


Nyhetsbrevet utges av

Rickul/Nuckö Hembygdsförening
C/o Svea Johansson
Solhem, Sundsvik 32
155 91 Nykvarn

info@rnhf.se

Nyhetsbrevets ansvarig utgivare

Ingegerd Lindström

kokkas@telia.com

Du får detta nyhetsbrev för att du är medlem i Rickul/Nuckö Hembygdsförening. Om du inte vill ha brevet i fortsättningen, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!