Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 7, februari 2015

GR Skola Arbetslivs första nyhetsbrev för 2015 dimper nu ner hos dig i februari månad. Även om ledigheten var lång och förhoppningsvis trivsam för alla är det nu ett litet tag sedan, och fokus ute i verksamheterna runt om i regionen är nu på att skapa ett riktigt bra år på alla sätt och vis, likaså hos oss.

Något som gör oss väldigt glada och förväntansfulla är att fokus bara ökar när det gäller frågor som rör samverkan mellan skola och arbetsliv på flera håll. Skolverket initierar projekt och insatser i en rasande takt, Europeiska socialfonden som strax kommer ut med sina utlysningar har ett oerhört stort fokus på samverkan mellan skola och arbetsliv och redan under årets första veckor har vi träffat flera stora branschorganisationer och företag för att planera 2015 med fokus på att GÖRA saker tillsammans. Det bubblar om frågan. Vi för också samtal med allt fler kommuner kring praktik och här vill vi verka för att skapa riktigt bra förutsättningar för att just kunna erbjuda unga människor en praktikplats. Om ni vill diskutera formen för praktik, eller praktik 2.0 som vi vill kalla det, så hör av er! Vi har även bjudit in Arbetsmiljöverket till ett frukostmöte, läs mer om det längre ner i brevet, för att reda ut eventuella frågetecken kring praktik. Bra va? Avslutningsvis vill vi också flagga får våra Framtidsveckor som är ett bra komplement till praktik. Alla arbetsplatser kan vi inte nå med hjälp av praktik, och vi vill ju såklart att unga ska kunna få information på något vis om alla arbetsplatser, och då är en Framtidsvecka ett bra alternativ. Intresserad hur? Läs mer längre ner.

 

Med hopp om trevlig läsning! 

Internationellt:

Samverkan mellan skola och arbetsliv, en nyckel för Västsveriges utveckling i ett internationellt perspektiv

I början på januari presenterade VGR en rapport om hur Västsveriges utveckling och attraktivitet står sig i ett internationellt perspektiv. Det senaste decenniet beskrivs som det slutgiltiga genombrottet för den globala ekonomin. Rapporten visar att Västsverige presterar relativt väl i denna utveckling men att det finns utvecklingsbehov. Fyra områden beskrivs som särskilt viktiga att driva i det regionala utvecklingsarbetet. Två av dessa fyra områden berör utbildning och arbetsliv: 

  • Skapa en skola och ett utbildningssystem som klarar att motivera elever och studenter på alla nivåer att fullfölja sina utbildningar med ambition och i nära kontakt med arbetslivet
  • Agera för ökat regionalt ansvar för frågor med koppling till arbetsmarknad och utbildning

Att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv samt att motverka studieavbrott är en nyckel för Västsveriges utveckling i den globala ekonomin, här spelar GR en viktig roll.

Läs hela rapporten

Goda exempel inom samverkan mellan skola och arbetsliv:

Rikskonferens SSA 2015

2015 års SSA-konferens (samverkan skola-arbetsliv) går av stapeln i 11-13 mars i Malmö. Anordnare av konferensen är Region Skåne och kommunförbundet Skåne. 

SSA-konferenskonceptet startade 2003 för att ur ett nationellt perspektiv belysa vikten av samverkan mellan utbildningssystemet och arbetslivet. Rubriken för årets konferens är “Älska samverkan - så blir skolan en förberedelse för arbetslivet på riktigt!” och har koppling till den höga ungdomsarbetslösheten, särskilt i Skåne. SSA är därför ett av åtta kompetensområden man valt att arbeta med i Skåne.

Läs hela nyheten och intervjun med näringslivsutvecklaren Charlotta Levin på GR Skola Arbetsliv

Läs mer på Facebook och Rikskonferensens hemsida.  

Att mäta det omätbara - en rapport om hur entreprenörskap kan mätas

Den intressanta rapporten är författad av Martin Lackéus, doktorand sedan 2009 i entreprenöriell utbildning på Chalmers Tekniska Högskola (Chalmers School of Entrepreneurship), och Carin Sävetun, verksamhetsledare FramtidsFrön i Väst och är en förstudie kring om och hur det går att mäta grad av entreprenöriellt lärande för elever i grundskolan via FramtidsFröns inspirationsmaterial Radio-aktiv som handlar om att elever får planera och genomföra sitt eget radioprogram. Tillvägagångsättet för studien är en av Lackeús testad och utformad metod som gjorts med högskolestudenter i en longitudinell studie på ett tvåårigt masterprogram där man undersökte studenternas upplevda känslor under utbildningens gång och utvecklingen av deras entreprenöriella kompetenser.

Läs hela artikeln och rapporten där författarna svarar på de frågor som varit mest aktuella utifrån perspektivet samverkan mellan skola och arbetsliv.

 

Martin Lackéus, doktorand sedan 2009 i entreprenöriell utbildning på Chalerms Tekniska Högskola (Chalmers School of Entrepreneurship)

Carin Sävetun, verksamhetsledare FramtidsFrön i Väst

Dagens elever är framtidens medarbetare

Vill ni väcka era elevers tankar kring framtiden och rusta dem för att göra medvetna och välgrundade val kring studier och yrkesliv? Önskar ni utveckla ert samarbete med arbetslivet och få hjälp med kontakter och framtidsrelaterade aktiviteter? Genom projektet Framtidsveckor skräddarsys en veckas undervisning helt efter er skolas önskemål och behov av samverkan mellan skola och arbetsliv. 

En framtidsvecka kan innehålla alltifrån workshops om framtidsyrken och valkompetens till studiebesök på arbetsplatser och rundabordssamtal med yrkesambassadörer. Målgruppen är elever i grundskolan och gymnasiet som står inför sina framtida studie- och yrkesval. 

GR Skola Arbetsliv och praktikplatsen.se vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) arbetar med samordning och samverkan mellan skola och arbetsliv. Konceptet Framtidsveckor är en metod för att inkludera arbetslivet på skolan och i undervisningen, samtidigt som det är ett bra sätt att arbeta med kollegialt lärande och ge eleverna möjlighet att aktivt kunna påverka sin framtid.

Framtidveckorna har varit ett lyckat koncept och många skolor som nyttjat detta under hösten kommer också göra detta till våren, däribland ABF Vuxenutbildning, Ryaskolan, Brattebergsskolan och Bleketskolan m.fl.
 

Boka in er framtidsvecka redan idag!

Röster från rektorer och lärare i projektet #framtidsrustadeungdomar

Projektet #framtidsrustadeungdomar är finansierat med medel från Skolverket och syftar till ... "att stödja utvecklingen av entreprenörskap och entreprenöriellt lärande inom skolväsendet genom att skolledare, lärare, studie- och yrkesvägledare och övrig personal i alla skolformer ska få möjlighet till kompetensutveckling inom entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Skolverket strävar efter varierande arbetssätt och en nationell spridning av insatserna. GR skola arbetsliv och Pedagogiskt Centrum är projektledare och processtöd för projektet Framtidsrustade ungdomar som sträcker sig över läsåret 2014/2015."

Nedan kan ni läsa om förkortade utlåtanden från deltagande skolor i projektet. Den som är intresserad kanske också läsa mer om #framtidsrustadeungdomar.

Vill ni läsa om skolornas fullständiga utlåtanden gör ni det på GR Skola Arbetsliv.

Daniel Larsson, rektor Vallhamra skola i Partille

Vallhamra skolas rektor Daniel Larsson kan se en mängd synergieffekter och vinster med deras projekt, Musikhjälpen, som en del av det regionala utvecklingsprojektet #framtidsrustadeungdomar. Daniel vill lyfta Vallhamra skola till att vara en arbetsplats där alla kan känna sig "raka i ryggen" med en stolthet och delaktighet att vara del av Vallhamra skola.

Partille kommun är mitt inne i ett expansivt skede där ett helt nytt Kultur- och utbildningscentrum börjar ta form. Partille Gymnasium spelar en central roll i arbetet och på skolan jobbar man strategiskt mot målet att framtidsrusta eleverna.

Peter Svensson, Susanne Krook och Sofie Andrésen på Partille gymnasium
Evelina Bernting (SYV), Charlotte Johansson och Jenny Andersson på Lexby skola

Lexby skolas rektor Charlotte Johansson och MA/NO- och teknikläraren, Jenny Andersson vill lyfta och få snurr på samverkan mellan skola och arbetsliv och att det skall vara naturlig del i ordinarie undervisning för eleverna och lärarna. Charlotte tycker det är viktigt att skolan får en bild av arbetsmarknaden idag och imorgon för att vi skall få en förståelse och kunna guida eleverna och låta de träna på det som gör dem rustade för framtiden.

Brunnsboskolans rektor Lars Ljungberg och läraren Jenny Nyass ser samverkan med arbetslivet som en viktig del av deras elevers utbildning för att kunna göra de mer medvetna om sina studie- och yrkesval i dag och i framtiden.

Lars Ljungberg och Jenny Nyass på Brunnsboskolan

Nyheter från GR Skola Arbetsliv:

GR Skola Arbetslivs frukostmöten våren 2015

Till våren har vi tre intressanta frukostmöten planerade. Frukostmötena är ett ypperligt tillfälle för dig som vill veta de senaste kring samverkan mellan skola och arbetsliv. Du får också chans att mingla med folk från både utbildningsväsendet och privat, offentligt och idéburen sektor.

 

3 mars - Arbetsmiljöverket
Vad kan jag som rektor tänka och göra kring kvalitetssäkring av elevernas/skolans praktik

 

15 april - Vård- och omsorgscollege & Teknikcollege
College – en modern samverkansform mellan skola och arbetsliv.

 

26 maj - Partille kommun
"Det händer i Partille!" Hur man arbetar i hela kommunen kring entreprenörskap i skolan samt samverkan mellan skola och närsamhälle.
 

Inbjudningar för dessa möten kommer under våren, håll utkik!

Nu byggs nya praktikplatsen.se

GR är mitt uppe i arbetet med att bygga ett helt nytt verktyg för samordning av praktikplatser och samverkan mellan skola och arbetsliv. Nya praktikplatsen.se blir något helt unikt, med många funktioner som underlättar matchningen av elever och praktikplatser. 

– Nya praktikplatsen.se ”pratar” med användaren, allt i syfte att stötta de personer som använder verktyget. Här finns en röd tråd genom hela processen och det är enkelt att använda då alla som är registrerade får meddelanden när något behöver göras, berättar Wictoria Kovats, projektledare för utvecklingen.

Läs hela nyheten på GR Skola Arbetsliv

GRs systemutvecklare Martin Hjulström arbetar med utvecklingen av nya praktikplatsen.se som ska stå färdigt 31 maj.

Analys av gymnasieskolans nationella program

Enligt en aktuell rapport publicerad av Skolverket (2014 Rapport 214) har antalet elever minskat sedan flera år och denna elevminskning har fördelat sig olika mellan både programtyper och program. Majoriteten av eleverna går på högskoleförberedande program och störst är samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen. I en jämförelse mellan hösten 2012 och 2013 har yrkesprogrammen generellt minskat något mer i elevvolym än de högskoleförberedande programmen. Ekonomi- och vård- och omsorgsprogrammet var de enda program som hade fler elever i årskurs 1 trots den generella minskningen i elevkullarna. Några yrkesprogram har haft en särskilt stor elevminskning.

Läs hela analysen på GR Skola Arbetsliv

Margaretha Allen, kontaktperson för frågor om GRs gymnasiesamverkan:

Lerums kommun certifierades som Vård- och omsorgscollege

Fredag den 12 december certifierades Lerum som ett lokalt Vård- och omsorgscollege. Det innebär att arbetsgivare och utbildningsanordnare i Lerums kommun, tillsammans med Kommunal, stärker samarbetet för att erbjuda attraktiva utbildningar som svarar mot marknadens behov. Syftet med samverkan är att öka möjligheterna att kunna ge förutsättningar till livskvalitet för de människor som är i behov av vård, omsorg, stöd och service.

 

- Lerums kommun tar nu ytterligare steg för att möta behoven av välutbildad personal som vill jobba hos oss och där vi i nära samarbete kan sörja för god omsorg till de som behöver oss nu och i framtiden, säger Marie Bake, ordförande i Lerums lokala Vård- och omsorgscollege samt verksamhetschef sysselsättning/boende, Sektor stöd och omsorg.

Samarbetet handlar bland annat om att höja attraktiviteten för gymnasiala vårdutbildningar, att öka andelen utbildade handledare och skapa en attraktiv, tidsenlig och kvalitetssäkrad utbildning i samverkan mellan utbildningsväsendet och arbetsgivarna

I Lerums kommun är det Lerums vuxenutbildning, Medlearn, Sektor stöd och omsorg samt Kommunal, som tillsammans har ansökt och nu har certifierat sin samverkan.

 

Vid certifieringsceremonin tillkännagav Lennart Wassenius, Kommunfullmäktiges ordförande, certifieringen och invigde den nya samverkan. Besökarna fick även ta del av en utställning samt testa lite prova-på-aktiviteter som t ex att ta blodtryck, förflyttningsteknik och massage. Elever från Lerums vuxenutbildning och Medlearn fick visa upp sina kunskaper för besökarna.

Föreningen Vård- och omsorgscollege svarar för den nationella certifieringen och Lerum går in som det åttonde lokala colleget inom Göteborgsregionens regionala VO-Collegesamarbete.

 

Kontaktperson Lerum
Marie Egerstad 

Kontaktperson GR VO-College
Maragretha Allen

 

Mera info: Vo-colleges hemsida

 

Aranäsgymnasiets elever genomförde skarpt livsmedelsprojekt på Santa Maria

Under en temavecka fick eleverna i åk1 på Teknikprogrammet på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka ett skarpt projekt från företaget Santa Maria, ett samverkansföretag inom Teknikcollege. Produktutvecklingsavdelningen på företaget använder bland annat livscykelanalys som underlag för att finna nya lösningar och idéer för att minska sina produkters miljöpåverkan. Att en taco-middag genererar både rester och skräp vet man, men inte vad folk egentligen gör med det samma.

Läs hela nyheten 

Tillsammans utvecklar vi Teknikcollege i Göteborgsregionen!

Den 26 februari hälsar vi rektorer och näringslivsrepresentanter inom teknikcollege i Göteborgsregionen välkomna till en utvecklingsdag. Vi utlovar inspiration, nyheter och ett givande utvecklingsarbete. Utvecklingsdagen börjar kl. 09.00 och håller på till cirka 15.15. Ni kommer att få träffa och lyssna till följande gäster:
 

Bengt Forsling, Informationschef IF Metall
 
Kajsa Dahlsten, Projektledare Industripolitik | Västsvenska Handelskammaren – ”Industrins villkor i Västsverige”

Tobias Eriksson, Teknikföretagen och Josefine Larsson, IF Metall – TC kvalitetsarbete

Verksamhetsbesök på Polhemsgymnasiet

Den 23 februari genomförde Göteborgsregionens processledare, Johanna Redelius, ett verksamhetsbesök på Teknikcollegecertifierade Polhemsgymnasiet på Lindholmen. Besökets fokus låg på teknikprogrammet inriktning design och produktutveckling där Håkan Cardfelt är rektor.

Läs hela nyheten här.

Hanna Morgård och Josefin Kocken, teknikprogrammet åk 1

Lyckad inspirationsdag för tjejer i nian

För tredje året i rad bjöd teknikprogrammet in tjejer i niondeklass till en inspirationsdag i teknikens tecken. I år kom hela 17 tjejer för att se, pröva och lära.

Onsdagen den 21 januari gick årets inspirationsdag av stapeln. Dagen bestod av tre arbetspass plus lunch. Förmiddagen ägnades åt en konstruktionstävling tillsammans med teknikettorna. Målet var att komma på, skissa upp och konstruera ett mobiltelefontillbehör. Det vinnande förslaget fick sin prototyp utskriven på programmets 3D-skrivare. Under eftermiddagen fick tjejerna prova på att koda en hemsida i html och css. Svårt men roligt tyckte många. Sist på dagen stod design på schemat. Först visade designtreorna runt i teknikprogrammets hemvist och det projekt de för närvarande arbetar med; att inreda funktionella och trevliga grupprum. Efter det fick niorna en praktisk uppgift i färglära. Många passade också på att fråga våra elever hur det var att gå på gymnasiet i allmänhet och teknikprogrammet i synnerhet. TC Alingsås tackar alla besökande nior och hoppas på att få se en hel del av dem på skolan i höst.

T-konventet 25-26 mars

Se inbjudan och anmäl dig till T-konventet 25-26 mars

GRvux gör skillnad!

Tack vare GRvux:s utbud av yrkesutbildningar på gymnasial nivå erbjuds yngre och äldre i regionen möjlighet att läsa till ett drömyrke och därmed kunna söka ett sedan länge efterlängtat jobb alternativt att ändra inriktning och ta sin karriär i en annan riktning. 

I nära samverkan med Arbetsförmedlingen och olika branscher tas det fram utbildningar där yrkesutbildad personal efterfrågas. I januaristarten 2015 erbjöds 25 utbildningar och i marsstarten kan sökande välja mellan ett 20-tal olika utbildningar runt om i regionen. 

Nu ser vi fram emot Jobbmässan 2015 som arrangeras av Arbetsförmedlingen på Svenska Mässan den 18:e-19:e februari. År 2014 deltog cirka 80 utställare från företag och utbildningsanordnare och närmare 13 000 personer besökte mässan. 

Gott och blandat:

Skolverket: Identifiering av generella kompetenser

Konferens om APL-handledarutbildning

Två av tre yrkeselever får examen

Svenskt Näringsliv: Praktikanter lönsam investering för företag

Skolverket: ”Skolledare måste prioritera SYV”

Industridagen 2015 

Sveriges främsta lärare i entreprenörskap ska koras

Metro: Ljus framtid väntar för jobb inom vård

Adress GR Skola Arbetsliv: Box 5073, Gårdavägen 2, 402 22 Göteborg

Telefon: 031-335 51 00

E-post: grskolaarbetsliv@grkom.sewww.grskolaarbetsliv.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!