Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyheter juni 2014

Innehåll

・Ledare - Vi har en gemensam vision

・Ny global vd Åsa Skogström Feldt

・Så firades World Hunger Day

・Indiens lanschef besökte Sverige

・Beat World Hunger i Almedalen

・Running for Change Göteborg

・Workshop med Innovation Pioneers

・Hungry Hearts - matfest i Stockholm

・Utbildning i FNs millenniemål

・Hallå där Mia Meriläinen, WTC Göteborg

・Hallå där Björn Frantzén, Restaurang Frantzén


Ledare - Vi har en gemensam vision

Världen har enats kring att vi ska avskaffa hunger och fattigdom till 2030. Vi har kommit långt, de framsteg vi har gjort de senaste 15 åren inom ramen för millenniemålen visar att förändring är möjligt. Men det finns fortfarande en lång väg att gå. Fortfarande har 842 miljoner människor inte tillräckligt med mat och var 10e sekund dör ett barn av hungerrelaterade orsaker. Utmaningarna är många och sammanvävda i en komplex struktur. Liksom i ett maraton är det de sista kilometerna som är de svåraste.

För att identifiera kärnan i en utmaning bör de människor som är berörda vara delaktiga i diskussionen. Och vi behöver fokusera på att använda metoder som gör att de blir en del av lösningen. Tradition, kultur och samhällets förväntningar kan vara starkt begränsande när man arbetar med förändring. Att ändra hur vi ser på saker, och varandra, tar lång tid. Därför är det så viktigt att arbeta med underifrånperspektiv, att tänka process istället för projekt och att vara uthållig. Det kan göra att vi även klarar de sista kilometerna.

Hungerprojektet arbetar med metoder som sätter människors drivkraft i centrum för att skapa hållbar förändring. Fokus på delaktighet, lokal demokrati samt kvinnors rättigheter och möjligheter är några av huvudpunkterna. Vi ställer också tillsammans med förändringsledarna frågan: Vad saknas? Det är frågan vi alla kontinuerligt behöver ställa oss. Det krävs mycket mod och ledarskap för att våga lyssna och utmana gårdagens lösningar.

Jag ser med glädje fram emot att ta över stafettpinnen som The Hunger Project’s globala vd och tillsammans med dig, ta avstamp för att vi ska öka takten och nå målet.

Tack för allt du har gjort så här långt och det du planerar för framtiden. Genom samverkan över gränser, både geografiska och sektoriella, kan vi skapa holistiska inkluderande processer för att avskaffa hunger en gång för alla!

Vänliga hälsningar,
Åsa Skogström Feldt


Ny global vd Åsa Skogström Feldt

Vi är så glada att den globala styrelsen för Hungerprojektet har utsett Åsa Skogström Feldt till ny global vd. Åsa kommer närmast från IKEA där hon har utvecklat ett initiativ för samarbete mellan IKEA och sociala entreprenörer. Åsa är ledamot i styrelsen för Hungerprojektet Sverige sedan 2012 och var vd för organisationen 2004-2012. Under den tid hon ledde Hungerprojektet ökade hon organisationens insamlade medel och lyfte kännedomen om Hungerprojektet avsevärt, bland annat genom att fokusera på nätverk av kvinnor och företagare samt lyfta vikten av entreprenörskap i utvecklingsarbetet. Åsa tillträder sin nya roll i september på det globala huvudkontoret i New York och ersätter nuvarande vd Mary-Ellen McNish, som går i pension.


Så firades World Hunger Day

Den 28 maj firades World Hunger Day för fjärde året i rad. World Hunger Day lanserades av Hungerprojektet i Storbritannien 2011 för att inspirera människor världen över att gå samman och stötta kvinnor, män och barn som varje dag kämpar för att avskaffa sin egen hunger. World Hunger Day handlar också om att fira de framsteg som har gjorts av de miljoner människor som redan har lyckats förändra sin situation.

842 miljoner människor, alltså en åttondel av världens befolkning, lever med kronisk hunger och undernäring. Otroligt nog utgör hungern en större risk för den globala hälsan än sjukdomar som aids, malaria och tuberkulos tillsammans.

CNN i Storbritannien intervjuade Hungerprojektets globala vice vd John Coonrod om hur vi tillsammans kan avskaffa hunger.

Klicka på bilden nedan för att komma till intervjun.


Indiens landschef besökte Sverige

14-16 maj hade vi finbesök här i Sverige av ingen mindre än Hungerprojektets landschef i Indien, Rita Sarin. I 3 dagar träffade Rita investerare, samarbetspartners, ambassadörer och volontärer och även potentiella investerare. 

Rita var dessutom en av talarna på Hungerprojektets årsmöte den 14 maj, där hon inspirerade deltagarna med sina berättelser om hur folkvalda kvinnor i Hungerprojektets program förändrar livet för sig själva, sina familjer och sina byar mot alla odds. De folkvalda kvinnorna jobbar bland annat för att förhindra barnäktenskap, våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.


Beat World Hunger i Almedalen

Den 29 juni – 6 juli finns Hungerprojektet på plats i Visby under Almedalsveckan. Torsdagen den 3 juli bjuder vi in till Lunch Beat och paneldebatt på temat Rethink World Hunger.

Eventet inleds med ett karnevalståg från Donners Plats till St Nicolai kyrkoruin kl 11.30. Häng på karnevalståget eller kom direkt till St Nicolai kyrkoriun och vårt Lunch Beat kl 12. Där får du dansa loss till DJ Chocohili samtidigt som en lättare lunch och alkoholfria Moringadrinkar serveras. Därefter inspirerar panelen oss till att tänka nytt kring hunger och fattigdom. Samtalet rundas av med en Open Mic-session för publiken där den som vill får möjlighet att under en minut dela med sig om hur de har tänkt om och tänkt nytt för att skapa samhällsförändring. I panelen medverkar bland andra Erika Bjerström, utrikeskorrespondent SVT, Victoria Kawesa, riksdagskandidat Feministiskt Initiativ, Mattias Danielsson, Solvatten och Sara Wettergren, vd Hungerprojektet. Moderator: Henrik Hoffman. Ni kan följa oss i Almedalen under hashtagen #beatworldhunger

Tack vare våra sponsorer Hallvarsson & Halvarsson, Anagram och roi:recruit kan vi hålla våra kostnader i samband med Almedalen mycket låga. Tack även till Svenska PostkodLotteriet samt till talare, DJ och moderator som ställer upp helt ideellt!


Running for Change Göteborg

Löpsäsongen tar inte slut i augusti! För andra året i rad anordnar Hungerprojektet motionsloppet Running for Change i Göteborg, tillsammans med Rotaract. Tidigare år har Rotaractklubbar i hela Sverige själva arrangerat loppet till förmån för Hungerprojektet.

Loppet går av stapeln den 10 september i Slottsskogen, mitt i centrala Göteborg. Du väljer själv om du vill springa 5 eller 10 km, om du vill promenera eller springa runt banan. Alla intäkter går oavkortat till Hungerprojektet som arbetar med att avskaffa hunger och fattigdom. Vid målgången får alla som deltagit fantastiska goodiebags! Banan kommer att kontrollmätas.

När - Onsdagen den 10 september kl 18.00. Start och mål är vid Stora Dammen, Slottsskogen.

Läs mer och anmäl dig här


Workshop med Innovation Pioneers

I höstas mottog Hungerprojektet 2013 års One Wish Award, det årliga priset initierat av nätverket Innovation Pioneers. Hungerprojektets önskan var att få hjälp från Innovation Pioneers medlemmar med att utveckla sin affärsplan. Den 20 maj hölls en workshop på IKEA i Älmhult med just detta syfte.

På workshopen medverkade bland andra Hungerprojektets globala vice vd John Coonrod, Innovation Pioneers samt representanter från nätverkets medlemsföretag bl a IKEA, Alfa Laval, SKF, Volvo, Astra Zeneca. Under eftermiddagen fick deltagarna jobba med utmaningen att bygga upp en långsiktig och hållbar affärsplan för Hungerprojektet, globalt och lokalt i Sverige utifrån Hungerprojektets målsättning: att växa och spela en viktig roll internationellt i avskaffandet av hunger till 2030. Stort tack till er som medverkade på workshopen och till Innovation Pioneers för att vi fick ta emot One Wish Award. Tack vare era kreativa idéer och stora engagemang under workshopen har ni hjälpt oss en bra bit på vägen till vår nya affärsplan.


Hungry Hearts - matfest i Stockholm

Lördagen den 6 september kommer Hungry Hearts att hållas vid Hornstulls Strand, ett matfest till förmån för Hungerprojektet. Stockholms street food aktörer erbjuder besökare mat från världens hörn och denna dag serveras all mat med en extra stor portion bra karma.

Alla intäkter från dagen går till Hungerprojektets arbete att avskaffa hunger och fattigdom. Temat för eventet är matglädje och entreprenörskap där vi hyllar individen som vågar satsa och göra verklighet av sin dröm, både i Sverige och i samhällen som präglas av kronisk hunger. Vi ses i Hornstulls Strand 6 september!


Utbildning i FNs millenniemål

"Överlag har klasserna visat ett enormt intresse för utvecklingsfrågor och FN:s arbete. Eleverna har kommit med åtskilliga funderingar kring workshopens innehåll. Många har till och med kommit på väldigt kreativa idéer på lösningar till världens diverse problem."

Under våren har Samantha Svärdh, praktikant hos Hungerprojektet i Malmö, spridit information om FN:s millenniemål till grundskoleelever. Inom informationsprojektet, som finansieras av Forum Syd, har vi också tagit fram utbildningsmaterial om millenniemålen som lärare kan använda i sin undervisning. Vi kan stolt meddela att samtliga 8000 ex av undervisningsmaterialet har gått åt. Tack utbudet.se för hjälpen med distributionen!

Läs Samanthas artikel om informationsinsatsen här.


Hallå där Mia Meriläinen, World Trade Center Göteborg

Mia Meriläinen, operativ chef på kontorshotellet World Trade Center i Göteborg som sponsrar Hungerprojektet med kontorsplats i centrala Göteborg.

Berätta mer om World Trade Center Göteborg

I en flexiblare värld jobbar vi inte längre som vi brukade, och vi jobbar när och var vi vill i större utsträckning vilket ställer nya krav på kontor.

Jag ser tydliga trender på kontorshotellmarknaden. Vi har drivit kontorshotellet i 25 år och nu för tiden är människor på jakt efter en representativ adress och tillgång till mötesrum. På World Trade Center Göteborg kan kunder få olika paket som mer eller mindre skräddarsys efter deras behov. Det kan vara allt från tillgång till mötesrum till eget kontorsrum eller arbetsplats i kontorslandskap.

Hos oss står det sociala utbytet i fokus, här anordnas frukostseminarier, nätverksträffar och andra aktiviteter för alla som vill medverka och det görs en hel del affärer i korridorerna. Vi är mer än ett kontorshotell, vi är en mötesplats för 165 verksamma företag från helt olika branscher, vilket skapar ett kreativt klimat.

Varför har ni valt att sponsra Hungerprojektet?

Hungerprojektet vars syfte är att avskaffa hunger och fattigdom genom att uppmuntra till lokalt entreprenörskap, är verkligen som hand i handsken med vad vi står för. Vi vill investera i människors drivkraft och göra en insats för entreprenörskap!


Hallå där Björn Frantzén, krögare Restaurang Frantzén

Björn Frantzén, krögare som donerade en helkväll för två på Restaurang Frantzén till onlineauktionen Den goda auktionen i våras.  

Varför valde du att vara med som sponsor i Den goda auktionen?

Jag gillar syftet med Den goda auktionen. Att kunna bidra med en middag på restaurangen är bara kul. Jag gillar att Hungerprojektet arbetar proaktivt och för kvinnor, jag har själv två döttrar så det ligger varmt om hjärtat.

Vad kan gästerna som budade hem middagen förvänta sig på sitt besök på Restaurang Frantzén?

Förhoppningsvis en rad av nya smakkombinationer, fantastiska råvaror och ett passionerat gäng i servis & kök.


Om du vill att ditt företag ska synas här eller om du vill ändra dina uppgifter kontakta: niklas.hallhagen@hungerprojektet.se 


Följ oss på Facebook

Följ oss på Twitter

Följ oss på Instagram


Detta nyhetsbrev är sponsrat av
Get A Newsletter.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!