Problem att läsa? Se nyhetsbrevet i webbläsaren.


Nyhetsbrev

8 - 2013


Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa.
Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras.

Tro och solidaritet.
Det är vi.

Välkommen som medlem!

Är du också trött på orättvisorna och intoleransen? Vill du vara med och forma en politik för en bättre framtid?

Klicka här, och kom med i arbetet!

Kontakt

Box 70403

107 25 Stockholm

08-545 553 30

www.trosolidaritet.se

Besök: Sveavägen 68, Stockholm

Pg 7 56 23-9

Rapport från Gaza

Socialdemokrater för tro och solidaritet driver sedan många år biståndsprojekt, finansierade av bl a Broderskapsfonden.

Vi har just nu ett projekt på Gazaremsan, som inom kort byggs ut också att gälla Egypten, där vi stödjer uppbyggnaden av ett starkt civilsamhälle, genom utbildning och kunskapsuppbyggande kring folkrörelsearbete m.m.

Förbundet besöker regelbundet våra samarbetspartners, för att aktivt delta i projektet. Samtidigt innebär besöken att vi får möjlighet att på plats följa vardagen och verkligheten i en del av världen som sedan flera år är belägrad, och där invånarna är helt utlämnade till ockupationsmaktens och andra omkringliggande länders nycker, för sina möjligheter till internationella kontakter.

Just nu finns fem förbundsmedlemmar på plats i Gaza. Egentligen skulle de rest hem i fredags, men på grund av att den Egyptiska polisen "tills vidare" stängt gränsövergången i Rafah, är de nu fast i Gaza.

På resan, och alltså fast inne i Gaza just nu är:
Ulf Carmesund, Mariam Sherifay-Osman, Jonas Bergström, Mathias Dahlkvist och Hibo Salad Ali. 

Här lämnar de en aktuell rapport från Gaza!


Vi kom fram till Gaza onsdagen den 15/5, tillsammans med förbundets samarbetspartner Civitas Institute. Intensiva dagar började med möten och träffar med ideella organisationer, representanter från politiska partier och samtal med människorna på Gaza.

Civitas Institute

Vår samarbetspartner, Civitas Institute, har haft tre programmål fram tills idag:

  1. Good Governance
  2. Capacity Building
  3. Research and Studies

Civitas Institute har till syfte att influera framtidens utveckling av Gaza genom att dels producera analyser och studier av situationen på Gaza, och dels genom att med början i juni 2013 starta Civitas Academy, som ska utbilda unga ledare.

Politiska samtal

 

Vi har också haft möjlighet att träffa representanter för vår systerparti, Fattah.
Vi har fört samtal om vår roll som ett systerparti men också fått insyn i hur det går för Gaza politiskt.

Ett komplement till våra träffar med politiken och den ideella verksamheten på plats i Gaza, har varit våra möten med unga människor som deltagit i verksamheten på Civitas Institute.

Det som framförallt är intressant med våra möten och något som ska utvecklas mer hemma i Sverige, är hur dessa personer upplevelser sin vardag samt sina framtidsutsikter, och särskilt vad de anser behövs för att de ska motiveras att våga höja sina röster och visa andra vad de står för, vilket är något som upplevs som särskilt svårt på Gaza idag.  

Vardag

 

 

Människorna på Gaza är nyfikna och välkomnade. 
Förutom det man läser och ser på nyheterna, pågår det också en vardag här. Det byggs och återställs, det leks och levs, men samtidigt pågår ständigt arbetet med att frigöra sig själva från de många kedjorna.

Ship to Gaza

Vi har också besökt hamnen som Ship to Gaza skulle ha kommit till, Gaza City Port. På plats finns monumentet som uppfördes till minnet av de nio turkiska medborgarna som stupade under Israels räd mot den internationella frihetsflottiljen, 2010.

"Mavi Marmara" var fartyget som attackerades, med dödlig utfall, och monumentet är döpt efter fartyget, och förevigade i Gazas hamn är namnen på samtliga stupade turkiska medborgare.

Det var inte mer än rätt att Ulf Carmesund, Jonas Bergström och Mariam Osman- Sherifay, alla aktiva inom Ship to Gaza, poserar framför monumentet.

Kyrkor och moskéer

På fredagen, 17/5 besökte vi den Grekisk-ortodoxa kyrkan på Gaza.

Gaza har haft 2000 år med kristendom. År 64 e.Kr. fick Gaza sin första biskop och kyrkan vi besökte byggdes 402 e.Kr.

 

När vi var på besöket i kyrkan på fredagen, hördes fredagsbönen från moskén som ligger nästintill kyrkan.


Stöd Broderskapsfonden

Stöd förbundets demokratiarbete - Bli månadsgivare till Broderskapsfonden!

Genom Broderskapsfonden har vi möjlighet att stödja projekt i olika delar av världen, som skapar nya möjligheter till demokrati och rättvisa. Genom bidrag från SIDA mångdubblar vi de insamlade medlen. En krona från dig ger upp till tio kronor i bistånd!

Klicka här för att ladda hem ett medgivande om autogirering till Broderskapsfonden. Just regelbundna bidrag ger störst möjligheter till uthållighet i arbetet. Du väljer själv nivån på ditt givande, och självklart kan du när som helst avsluta ditt givande.

Vill du ge ett engångsbidrag, klicka här för att komma till vår PayPal-modul!


Förbundsårsmötet

De ombud som anmälts till förbundsårsmötet, 15-16 juni, har fått handlingarna skickade hem till sig.

Enskilda medlemmar som vill vara med kan betala in 300:- till pg 7 56 23-9, och får då också handlingarna hemskickade. Den som vill vara med även på förbundsfesten betalar in 250:- för det.


Sjöviksseminariet

Det går fortfarande att anmäla sig till det elfte Sjöviksseminariet om läget i Palestina och Israel. I år med särskilt fokus på två frågor: kvinnornas situation och vattenfrågan.
Många spänannde talare från Gaza, Västbanken och Israel.

Seminariet börjar fredag 14 juni 17.00 och slutar söndag eftermiddag. Klicka här för att läsa mera.

Missa inte detta fantastiska tillfälle att få mötas, få ny kunskap och få föra viktiga samtal om situationen för palestinier och israeler.
De behöver att omvärlden engeagerar sig!

Med vänlig hälsning
Lena Lönnqvist, Sjöviks folkhögskola

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i förbundet eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!