Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Den mänskliga faktorn och en liten tryckfelsnisse gjorde att detta utskicka gick iväg som testutskick igår eftermiddag. Den enda skillnaden på dagens utskick och gårdagens är att det stod "Testutskick" i rubriken. Men om någon slängt gårdagens utskick i tron att det inte var det korrekta så kommer hela kurs- och arrangemangsutbudet här igen. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att det blev ett extra utskick på grund av detta!

/Sara Lind

Kurser och arrangemang våren 2014

Smarta utställningar med små medel – inspirationsdag

Välkomna till en inspirationsdag om utställningar! Med utgångspunkt i Möllegården kulturs utställning ”Det förbjudna” diskuterar vi hur man med små resurser kan skapa spännande, interaktiva och lärorika utställningar som får besökaren att trivas. Dessutom låter vi oss inspireras av ett anförande om trender i utställningsvärlden. Under dagen träffar vi Tina Westergren och Sofia Winge.

Tisdagen den 25 februari 2014, 9.30 – 15.00
Möllegården kultur, Möllevägen 4, Åkarp.

Kostnad: 200 kr inkl. förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Priset gäller för medlem i förening ansluten till Skånes hembygdsförbund.  Övriga betalar 500 kr. Kursavgiften faktureras.

Från utställningen "Det förbjudna". Foto: Möllegården kultur

Anmälan senast den 20 februari till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se
Observera att antalet platser är begränsade och att anmälan är bindande.
Ange eventuella behov av specialkost vid anmälan.

Minnen, möten och mazariner - upptakt till ett tema

Under perioden mars 2014 till september 2015 kommer många föreningar att genomföra dokumentation på det gemensamma temat Caféer. Vi vill undersöka var caféerna finns och fanns, i vilka perioder i livet det är viktigt att gå på fik och hur det har förändrats över tid, vilka som fikade var och vad man har ätit och druckit. Vi vill ställa frågor om musik, inredning, kläder och mycket mera.

Varje förening väljer själv i vilken omfattning och med vilka metoder man vill delta. På detta upptaktsmöte presenteras underlagsmaterial, såsom en frågelista och ett metodkompendium. Vi diskuterar upplägg, tidplan och vem som vill göra vad. Välkommen att vara med!

Illustration: Elin Hägg

Torsdagen den 6 mars, kl. 9.30 - 12.30
Perstorps församlingshem

Fika till självkostnadspris.
Anmälan senast den 1 mars till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Redaktörsträff på Skånes hembygdsförbunds kansli

Foto: Sara Lind

Välkomna till en inspirationsdag för redaktörer och skribenter i hembygdsrörelsen! Möt redaktör Sophia Lundquist som talar om kreativa processer, målgruppstänk, utseendets betydelse och konsten att hantera andras texter.

Vi visar förbundets påbörjade artikeldatabas,  vårt referensbibliotek inklusive den topografiska avdelningen med föreningarnas böcker och Ola Cappelins boksamling.

Under dagen finns även tid för utbyte mellan deltagarna av artiklar och tips, erfarenheter kring redaktörens
arbete, om marknadsföring av hembygdsböcker. Lyft frågor och idéer med kollegor!

Torsdag 13 mars 2014 kl 9.30-16.00
Skånes hembygdsförbunds kansli, S:t Larsparken i Lund byggnad 10

Kostnadsfritt för medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund.
Förbundet bjuder på för- och eftermiddagsfika, lunchen betalar deltagarna själva, ca 80 kr. Övriga betalar 400 kr, inkluderar för- och eftermiddagsfika men inte lunch.

Anmälan senast den 6 mars till Pia Sander, tel. 046-15 80 73 eller e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Observera att antalet platser är begränsade.

QR-kodskurs

Ett antal hembygdsföreningar har under 2012 och 2013 börjat intressera sig för nyttan av QR-koder. Ännu fler är nyfikna och vill veta mer.

Vad är en QR-kod? Vad har man den till? Vad kan det tillföra med QR-koder i hembygdsrörelsens miljöer? Hur går det till att skapa en kod? Vad kostar det? Vad ska man tänka på när det gäller film, ljud, text och bild som koden länkar till?

Torsdagen den 20 mars, kl. 17.00 - 20.00
Församlingsgården i Höör

Kostnad: Smörgås och kaffe 50 kr per person.

Anmälan senast den 13 mars till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Här en QR-kod som ledde vidare till en smakupplevelse... Foto: Maria Casagrande

Introduktion till SOFIE 8

SOFIE, databasen för föremål som administreras av Västerbottens museum, kommer till sommaren i en ny, förbättrad version, tillgänglig via webben.
Eslöfs museiförening och Skånes hembygdsförbund deltog nyligen i en introduktion till nya SOFIE 8. Vad vi lärde där vill vi nu delge föreningar som redan arbetar i databasen och föreningar som är nyfikna på vad SOFIE är för något.

Fredagen den 25 april kl. 9.30 - 12.30
Eslöv, lokal meddelas senare

Fika till självkostnadspris

Anmälan senast den 16 april till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Kurs Tidsmaskinen

Skånes hembygdsförbund har tillsammans med företaget Do-Fi under 2013 tagit fram ett redigeringsverktyg, Tidsmaskinen Editor, som gör att en förening, organisation, kommun eller ett företag enkelt och till en låg kostnad kan skapa egna rundor i rundvandringsapplikationen Tidsmaskinen.

Applikationen Tidsmaskinen är skapad av Certec vid institutionen för Designvetenskaper, LTH i Lund. Så här skriver de: "Tidsmaskinen tar dig tillbaka i historien. Genom historiska ljudfönster kan du höra en kreatursmarknad eller ljuden från en smedja genom din telefon. Medan du lyssnar på ljuden kan du gå en rundvandring, guidad av diskreta vibrationer, ljud eller tal till platser med historiska sevärdheter, utan att du behöver titta på skärmen. Din tålmodiga virtuella turistguide berättar om sevärdheterna, och informationen kan stoppas, pausas och upprepas så många gånger du vill. För att använda appen behöver du en Android-mobil. Appen laddas ner via Google Play. Inuti appen kan du sedan ladda ner de rundor du vill ha". Mer om Tidsmaskinen på tidsmaskinen.certec.lth.se

Onsdagen den 7 maj kl. 9.00 - 12.00
Stora salen, Suellska villan, Barkgatan 15, Malmö

Såväl våra medlemsföreningar som andra intressenter är välkomna!
För utbildningen står Skånes hembygdsförbund och Do-Fi gemensamt.

Anmälan senast 30 april till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Temadag: Självhushållning på Ballingstorp

"Man tager vad man haver..." Vad innebär egentligen det? Och vad kan man göra av det man har? Kom och smaka, lukta, känn och lär dig om hur självhushållningen såg ut - långt före snabbköpens tid!

Ballingstorpsgården är en fyrlängad skogsbygdsgård i knuttimring och skiftesverk, övervägande från 1700-talet. Den är belägen ca 10 km norr om Kristianstad, avtagsväg strax söder om Hanaskog från väg 19.

Söndagen den 15 juni kl. 12.00 - 16.00

Entré 20 kr, barn upp till 19 år gratis.

Prova på! Hur aktiverar man besökaren?

På Skymningsaftonen 2013 var temat Rörelse. Publiken engagerades bland annat genom att få vispa ihop den mat som skulle ätas. Foto: Alexander Westergård

Välkomna till en heldag på Regionmuseet i Kristianstad där museets pedagoger delar med sig av tips och idéer på hur man kan aktivera sina besökare – både i utställningar och under visningar. I tre olika stationer tittar vi på och testar olika övningar som tagits fram till museet, konsthallen och landskapet. I eftermiddagens workshop skapar vi våra egna övningar och aktiviteter utifrån en av museets utställningar och byter erfarenheter och idéer med varandra.

Välkomna till en engagerande och aktiverande dag!

Onsdagen den 18 juni 2014 kl 9.00 - 16.00
Regionmuseet, Stora torg Kristianstad

Kostnad: 200 kr inkl. lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika. Priset gäller för medlem i förening ansluten till Skånes hembygdsförbund. Övriga betalar 500 kr. Kursavgiften faktureras.

Anmälan senast den 28 maj till Sara Lind, tel. 046-15 80 72 eller e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se
Observera att antalet platser är begränsade och att anmälan är bindande.
Ange eventuella behov av specialkost vid anmälan.

/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!