Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren

Nyhetsbrev nr 5, september 2014

"Jag är intresserad av den bygd som jag bor i.
Det betyder att jag, var jag än bor, där är min hembygd.
Att då i en förening få kunskap och själv kunna gå vidare (och dela med sig) är toppen!
Allt detta har för mig gjort att det ena ger det andra,
med ett större engagemang i föreningen."


Ett av alla svar vi fick på hösten kretsmöten, där vi ställde frågan "Varför är du engagerad i en hembygdsförening?". Läs om detta och andra inspirerande projekt i höstens första nyhetsbrev.

Välkommen att delta i projektet Minnen, möten och mazariner!

Ett 10-tal föreningar är nu aktiva inom Skånes hembygdsförbund projekt Minnen, möten och mazariner och samlar som bäst caféminnen från modern tid. Men vi vill bli fler! Har din förening något att bidra med, stort eller litet? Kanske kan ni distribuera den frågelista vi tagit fram eller genomföra en intervju? Eller fråga ungdomar varför de ser caféer som naturliga samlingsplatser? Alla metoder är rätta, så länge resultatet innehåller berättelser och ännu levande minnen. Vill man bidra med sina minnen som privatperson kan man svara på frågelistan eller lägga in material på platsr.se

Läs hur på hemsidan www.hembygd.se/skane/projekt/minnen-moten-och-mazariner/
Välkomna att vara med!

Föreningar bjöd in till arrangemang ”i krigens spår”…

Runt om i Europa arrangeras varje år en mängd kulturarvsdagar under september månad. Dagarna är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program – European Heritage Days. I Sverige heter evenemanget Kulturarvsdagen, och årets tema var ”I krigens spår”. Riksantikvarieämbetet samordnar och alla kan delta med olika arrangemang.

I Skåne deltog sju medlemsföreningar – OK Origo i Össjö bjöd in allmänheten till visor och berättelser, Göinge hembygdsförening visade bl.a. material om finska krigsbarn under andra världskriget, Hvens hembygdsförening lyfte fram hur livet på Ven var under samma tidsperiod,
Sibbhult hembygdsförening berättade om hur kyrkan byggdes mitt under brinnande världskrig, Staffanstorps hembygdsförening hade en smed på plats som visade hur hantverket går till, Osby hembygdsförening arrangerade guidning bland gamla skyttegravar och på VikingaTider höll slagfältsarkeolog Bo Knarrström ett föredrag om andra världskrigets motståndsrörelse i det ockuperade Europa, ett arrangemang som drog både nya och gamla besökare.

Slagfältsarkeolog Bo Knarrström berättade om andra världskrigets motståndsrörelse på VikingaTider. Foto: VikingaTider

"Genom att prata om motståndsrörelsen i Danmark och Norge fick vi också ett intressant samtal om dagens politik. Historien ger perspektiv åt samtiden, och vi som förmedlar kulturarvet har en viktig uppgift där" säger Lotta Jonsson, projektledare på VikingaTider. Att delta i temadagar som Kulturarvsdagen tycker hon är viktigt och utvecklande. "Då får vi tillfälle att vara kreativa, och hittar oanade möjligheter inom verksamheten - alla teman går att jobba med! Det gäller bara att hitta rätt vinkel! Dessutom ger det möjlighet till helt nya samarbeten och kontakter."

Att Riksantikvarieämbetet eller någon annan organisation står bakom arrangemanget ger dessutom en tyngd enligt Lotta, "för oss är det viktigt att visa att vi är med i ett större, övergripande sammanhang också. Vi har ju alla ett gemensamt ansvar att sprida kunskap och skapa tillfällen för eftertänksamhet - genom historien kan vi få syn på oss själva."

"Ett steg till…" - gå kurs i föreningsutveckling

Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder hembygdsföreningarna sin processmetod för föreningsutveckling. Tillsammans med en utbildad processledare gör man en nulägesanalys, reflekterar kring föreningen roll idag och i framtiden, tittar på visioner samt tar fram en åtgärdslista och en handlingsplan. Ett tydligt och lättöverskådligt sätt att få syn på föreningens verksamhet och visioner.

Programmet kan genomföras på från ca 3 timmar upp till en dags utvecklingsarbete beroende på upplägg. Vid intresse, kontakta det lokala kontoret för Studieförbundet Vuxenskolan.

För mer information kan du kontakta Anne-Christine Frick på Studieförbundet Vuxenskolans Regionförbund i Skåne, e-post anne-christine.frick@sv.se

Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund fortsatt hotat av nedläggning

Vi har tidigare informerat om att Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund (DAL) hotas av nedläggning. Institutet för språk- och folkminnen (ISOF) i Uppsala, till vilket arkivet numera hör, har gått vidare med nedläggningsplanerna som också drabbar motsvarande arkiv i Umeå. Från förste januari 2015 är det tänkt att arbetsplatserna i Lund och Umeå ska stå tomma. Först ett år efter nedläggningsbeslutet har ISOF inlett en inventering av DAL, och i dagarna har det meddelats att arkivets mycket omfattande samlingar av uppteckningar, liksom DALs ämbetsarkiv, kommer att förvaras på ISOFs avdelning i Göteborg. Göteborgsarkivets personal betonar dock att det tyvärr varken finns tid eller kompetens att arbeta med DALs material. I riksdagen har ledamöter från i stort sett samtliga partier protesterat på olika sätt. Skånes hembygdsförbunds ordförande Sven Jensén protesterar, tillsammans med flera medundertecknare, kraftigt mot "förskingring av kunskap och kulturarv" i Ale nr 2, 2014.Texten finns att läsa på Skånes hembygdsförbund hemsida www.hembygd.se/skane/files/2013/03/Ale.pdf

Varför är du engagerad i en hembygdsförening?

Den frågan ställde vi deltagarna på vårens kretsmöten – och fick fantastiska svar! ”Möten mellan människor!”, ”Jag älskar att skriva och för mig är vår årsskrift oerhört viktig.”, ”Att vara aktiv i föreningar ger hela tiden mer allmänbildning och man får nya perspektiv på saker och ting”... Totalt fick vi ett samlat dokument på nio sidor, fyllt med argument till varför man skall engagera sig i en hembygdsförening! Sammanställningen kommer att skickas ut tillsammans med minnesanteckningarna för höstens kretsmöten, och citaten får användas fritt av medlemsföreningarna.

Många svarade att de engagerade sig för att det helt enkelt var så trevligt i föreningen! Här fikapaus på Bondrumsgården. Foto: Sara Lind

Dialogforum om offentligt och idéburet medskapande 4 december, Helsingborg

Överenskommelsen Skåne, Kommunförbundet Skåne, Region Skåne, NÄTVERKET – Idéburen sektor Skåne och det nationella projektet Kommunalt och Ideellt Medskapande (KIM) bjuder in till ett kostnadsfritt dialogmöte i Helsingborg, Marina Plaza, den 4 december kl. 15 – 19 om lokal samverkan mellan offentliga och idéburna aktörer.

Dialogmötet kommer bl.a. innehålla Storytelling; skånska berättelser om hur man lokalt kan samverka på nya sätt och Openspace; där du tillsammans med andra skånska samhällsaktörer får möjlighet att testa dina idéer, förslag och tankar kring samhällsutmaningar som engagerar dig.
Läs mer och anmäl er på hemsidan
www.kfsk.se/sidor/kurserochkonferenser/arkivochdoldasidor/kurserochkonferenser/2014host
/offentligtochideburetmedskapandetillsammanskanviforandrapariktigt.11339.html

Mer information, kontakta Helena Soomus på Kommunförbundet Skåne e-post helena.soomus@kfsk.se

1600-tals parken i Östra Sallerup firas genom familjedag den 5 oktober…

… och arrangörerna bjuder in föreningar som vill delta. Parken anlades av prästen Jens Henrichsen under 1600-talets senare del och innehåller bl.a. en gigantisk hyllning till den nya, svenska kungen Karl XI. Med hjälp av stenar har 8-9 m stora bokstäver lagts ut, som tillsammans bildar texten CAROLVS XI MONARCHA SVECIAE. Föreningen Jöns Henrikssons Minne, Skånes Caroliner, Svenska Kyrkan och Foreningen Svend Gønge vill nu i samarbete med projektet Hotspot Kölleröd 2.0 uppmärksamma platsens historia med en 1600-talsdag, Jöns Henrikssons familjedag, och man bjuder även in andra historiska föreningar som vill delta.

Läs mer på hemsidan hotspotkollerod.se/kalender/jons-henrikssons-familjedag/ eller kontakta projektledare Eva Grip för mer information. E-post eva.grip@evagrip.se tel. 0733-861966.

Nytt avtal för Bygdeband


Eftersom Sveriges Hembygdsförbund tagit över Bygdeband behöver de föreningar som använder sig av sidan skicka in nya avtal. Om ni inte redan gjort det kan ni läsa mer om hur ni gör på hemsidan www.hembygd.se/bygdeband

Hembygdsförsäkringen informerar om höststormar

Nu är snart höststormarna i antågande. Under senare år har vi dabbats av många stormskador. För att försäkringen skall komma ifråga skall vinden ha en hastighet av minst 21 meter per sekund.

För att förebygga skador genom storm bör föreningarna regelbundet se över sin tomt och ta bort de träd som är sjuka och murkna. Vid stormvarningar bör man se över att man inte har några lösa föremål på tomten så som trädgårdsmöbler och att säkrar dörrar, portar mm.

Efter att stormen dragit över är det också av stor vikt att se över hembygdsgården så att takbeklädnaden ligger kvar där den ska vara så att man inte får följdskador i byggnaden av regn och snö.

Det som ersätts då stormen dragit fram och fällt träd över en byggnad är skadorna på själva byggnaden. Däremot ersätts inte uppkapning, bortforsling och ersättning för själva trädet.

SE ÖVER FÖRSÄKRINGSBEHOVET!
- både avseende byggnader och lösegendom.

Ni har väl inte heller missat att ni kan få bidrag till larm och släckutrustning genom Hembygdsförsäkringen och att vissa säkerhetsåtgärder berättigar till rabatt på försäkringen.

Kurser och arrangemang

Valberedningens betydelse
Lär mer om styrelsearbete och om valberedningens stora betydelse!

Tid: lördagen 4 oktober kl. 13 – 15.30
Plats: Skånes hembygdsförbunds kansli
Kostnad: kostnadsfritt för medlemmar,
250 kr/person för icke medlemmar. Fika ingår
Arrangör: Studiefrämjandet och Skånes hembygdsförbund
Anmälan: senast 30 september till kursledare Olavi Olson, e-post  olavi.olson@studieframjandet.se

Slåtterseminarium
Varför är slåttern så viktig för våra ängar och för den biologiska mångfalden? Vilka olika metoder för slåtter finns det? Hur kan vi skapa en framgångsrik slåtter i våra miljöer?

Tid: lördagen den 4 oktober kl. 9.30 – 15.30
Plats: Samling i kaffestugan i Broby hembygdspark. Efter lunch Ballingstorp.
Kostnad: Lunchen bekostas av var och en (sallad, ca 50 kr), i övrigt kostnadsfritt.
Arrangör: Göinge slåttersällskap, Göinge hembygdsförening och Skånes hembygdsförbund med stöd av Länsstyrelsen Skåne.
Anmälan: senast 1 oktober till Pia Sander, e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se Tel. 046 -15 80 73

Höstträff samtidsdokumentation
Gemensam uppföljning inom projektet Minnen, möten och mazariner.
Vilka caféminnen har vi nosat rätt på hittills? Vilka är de goda erfarenheterna och vilka svårigheterna har vi stött på? Vilka metoder har visat sig användbara och hur kan vi lära av varandra? Hur kan vi se till att vi tillsammans når många människor och därigenom får en bred bild av senare tids cafékultur? Och vad gör vi av materialet?

Tid: tisdagen den 14 oktober kl. 9.30 - 12
Plats: Hörby museum, Vallgatan 5
Kostnad: kostnadsfritt. Skånes hembygdsförbund bjuder på förmiddagsfika. Hörby museum ställer upp med lokal
Anmälan: senast den 9 oktober till Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se tel. 046 -15 80 71

Livet på en pinne – temadag om trä på Ballingstorp
Vad kan man egentligen göra med en vanlig pinne? Vilka träslag är bra till vad? Och vilka spår av detta kan man se i en gammal byggnad? Välkomna till en träig dag på Ballingstorp, där snickaren Niklas Johansson hjälper oss att upptäcka detaljer som berättar något om hur man använt landskapets material. Ta med egna träföremål eller träslöjdsredskap som ni vill berätta om eller fråga om – på eftermiddagen beger vi oss till Klockaregården, Knislinge för lunch och samtal.

Tid: söndagen den 26 oktober kl. 10 - 15
Plats: Vi träffas på Ballingstorp, vid lunch åker vi vidare till Klockaregården, Knislinge
Kostnad: För medlemmar 100 kr, för icke-medlemmar 300 kr. Inkl. enklare lunch och förmiddagsfika
Anmälan: till Sara Lind senast den 19 oktober, e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se
tel. 046 - 15 80 72

Hur många "pinnar" kan man hitta i en kulturhistorisk miljö som Ballingstorp? Och varför har man valt just dem? Foto: Skånes hembygdsförbund

Bidragskurs
Torsten Nilsson, Arbetssam, presenterar vilka bidrag som finns att söka för hembygdsföreningar och arbetslivsmuseer. Vi går igenom vilka fonder som finns och ger tips om hur man skriver en ansökan.
Tid: onsdagen den 12 november kl. 16 - 20
Plats: Höörs församlingshem
Kostnad: Avgift och detaljprogram meddelas senare
Anmälan: till Pia Sander, e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se
tel. 046 – 15 80 72

Introduktion till Tidsmaskinen
Skapa historiska rundvandringar till mobiltelefoner med hjälp av ett enkelt webbverktyg! Skånes hembygdsförbund har tillsammans med företaget Do-Fi tagit fram verktyget, som bekostats av Region Skånes kulturnämnd. Är ni nyfikna på hur det går till? Välkomna på introduktion!
Tid: tisdagen den 18 november kl. 13 – 16
Plats: Vita salongen, Hässleholms kulturhus
Kostnad: kostnadsfritt
Anmälan: senast den 13 november till Maria Casagrande, e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se tel. 046 – 15 80 71

/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!