Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 Nyhetsbrev mars – 2013      Första Entreprenörsfonden  


 

 

www.fefonden.se

Nyhetsbrevet ges ut halvårsvis och behandlar de senaste händelserna i Första Entreprenörsfonden och  portföljbolagen samt trender.

 

Första Entreprenörsfonden 2013 är öppen för teckning till ett begränsat antal utvalda investerare

Första Entreprenörsfonden erbjuder en unik möjlighet att investera i en portfölj av framgångsrika tillväxtföretag med starka entreprenörsteam via årsvisa fonder.

Värdeutveckling  på våra senaste årsfonder per 2012-12-31 (utveckling av Stockholmsbörsen, OMXS30, under samma period inom parentes) :

FE 2010: +10,6% (OMXS30: +14,7%)

FE 2011: +43,5% (OMXS30: -4,4%)

FE 2012: +27,2% (OMXS30: +11,8%)

Läs mer om oss på vår hemsida www.fefonden.se 

                                                    

 

.

 

    www.sprintbioscience.se                                              

Nyskapande affärsmodell inom lifescience minskar kostnaderna för läkemedelsutveckling

Den traditionella affärsmodellen hos mindre bolag som utvecklar läkemedel är att med extern finansiering bedriva projekten till klinisk fas där de utlicensieras till större läkemedelsbolag. Hur lång tid detta tar och vilket kapital som krävs för att nå dit är svåruppskattat. Vid stadiet för ut-licensiering har ett stort kapital förbrukats samtidigt som risken i projektet är relativt hög. Risken byggs upp av att projektet utvecklats till ett avancerat stadie utan inflytande från kunden. Kundbehovet har inte varit drivande. Följden med denna affärsmodell blir höga finansiella ersättningskrav samtidigt som risken fortfarande är hög.

Sprint Bioscience startar läkemedelsprojekt som utlicensieras redan i pre-klinisk fas. Bolaget söker med sin affärsmodell nya vägar där de tillsammans med kunden kan skapa läkemedelskandidater till en lägre kostnad. Deras affärsupplägg bygger på tidigt samarbetsavtal med en gemensam vidareutvecklingsfas fram till att projektet skall gå in i klinisk fas. Genom det tidiga samarbetet sker en successiv överföring av kunskapen om projektet samtidigt som kunden styr riktningen för att bäst passa deras behov när de sedan skall ta det in i klinik. Denna affärsmodell gör det lättare för de stora läkemedelsbolagen att ta beslut om in-licensiering samtidigt som riskerna minskas för båda parter. Due Diligence-processen blir avsevärt kortare, smidigare och mindre kostsam. Avtalet innehåller finansiell ersättning till Sprint Bioscience i form av engångsbetalning vid ingåendet, finansiering av F&U, kliniska milestones samt royalty på försäljning av läkemedlet.

Sprint Bioscience har hittills ut-licensierat två läkemedelsprojekt och har ett tredje ute där de för långtgående samtal med flera läkemedelsbolag som har starka intressen av att få in nya projekt till sin pipeline inom cancer-behandling.

    www.speedment.com  

Högre databasprestanda och samtidigt sänkta kostnader

Var femte svensk, 19 procent, drabbas av IT- eller teknikproblem på jobbet varje dag. Det vanligaste problemet är att program och system är tröga eller går långsamt. Det visar en undersökningen publicerad i Computer Sweden, september 2012. Speedment lanserade förra året Speedment X som gör existerande databaser flerfaldigt snabbare. Tillsammans med Fujitsu marknadsför Speedment produkten som Fujitsu Database Appliance. Produkten fungerar till alla vanliga databaser och operativsystem. Speedment har nu genomfört ett tiotal Proof of Concept och börjat skeppa sina första system.

 "Vi sålde precis ett system till en kund som kunde gå från Oracle Enterprise till Oracle Standard edition, samtidigt som de fick 10 gånger snabbare databas", säger Carina Dreifeldt, VD på Speedment. "Bara genom sänkta licenskostnader fick de en ROI på ett år."

  www.bayn.se   

Steviabaserad ketchup i nytt erbjudande

Bayn Europe AB är innovativt svenskt hälsoföretag som erbjuder naturliga, kalorifria sötningsmedel med hög och jämn kvalitet. Sötningsmedlet Stevia har en särställning idag som det klart dominerande naturliga sötningsmedlet helt utan kalorier som nu är tillgängligt för Europas Food- and Beverage industri. Efterfrågan på naturliga sötningsprodukter utan kalorier drivs av de tydliga välfärdstrenderna med ökad vikt samt diabetes. Samtidigt är det alltfler som drar sig för att konsumera syntetiska sötningsmedel som finns i dagens lightprodukter.

Bayn har tillsammans med bolagets distributör, Barentz Group, www.barentz.com, tagit fram basrecept med Steviabaserade produkter tillgängliga för kunder inom olika områden. Ketchup är det första basreceptet som presenteras och testas av ett tiotal kunder. Ett flertal basrecept gällande andra produkter håller på att utvecklas. Syftet är att erbjuda mer förädlade produkter än att endast leverera Steviaextrakt för att ge mervärde till kunderna samt öka marginalerna.

 Med vänliga hälsningar 

Peter Werme och Rune Nordlander 
  
 
kontakta gärna
 

 

 


 Första Entreprenörsfonden, Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm

 

 

 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!