Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev november 2014

Knäck koden och öka ditt barnperspektiv!

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården

Passa på att få inspiration till fortsatt utvecklingsarbete under Allmänna barnhusets konferens den 20 november! Den här dagen presenteras konkreta exempel på idéer och initiativ och processer som startats i de sju regioner som medverkat i ett utvecklingsarbete. Nya arbetssätt har utvecklats bl.a. kring;

  • utredningsarbetet
  • socialtjänstens tillgänglighet för barn
  • att ta tillvara barns synpunkter
  • att samla kunskap från barn för att utveckla socialtjänstens arbete

Läs mer


Dags att anmäla sig till grundkurs i föräldrautbildnings-programmet Parenting Young Children (PYC)

Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma som möter föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar där det finns behov av att stärka föräldrafärdigheter.

PYC är ett hembaserat utbildningsprogram för föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar (IF). Det riktar sig till föräldrar som har barn som är yngre än sju år. Programmet är framtaget för att stärka och utveckla föräldrarnas förmåga till samspel med och omvårdnad av barnet. Ett övergripande syfte med programmet är att barn till föräldrar med IF ska ges samma förutsättningar som andra barn till goda uppväxtförhållanden.
Utbildningsdatum: 3–5 mars 2015
Sista anmälningsdag: 5 december

Läs mer


Forskning och utveckling om ungdomar, tonårstiden och föräldrastöd

Välkommen till en regional konferens den 27 november. Ur programmet:

  • Global Youth 
    Thomas Fürth, Kairos Future
  • HBTQ-ungdomars utsatthet och hälsa 
    Jonah Nylund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
  • Funktion, fördomar och folkvett 
    Iki Gonzalez Magnusson, Utopia
  • Ungdomar, utseendekultur och kroppsuppfattning 
    Kristina Holmqvist Gattario, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
  • Vem är jag? Identitetsutveckling under tonårstiden.
    Maria Wängqvist, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
  • Våldets regler – ungdomars tal om våld 
    Sara Uhnoo, Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet

Läs mer


Vill du medverka på en större konferens om god palliativ vård och omsorg i hemmet, på särskilda boenden och på korttidsboenden?

FoU i Väst/GR vill med konferensen Från brytpunktssamtal till efterlevandestöd bidra till ökad kunskap och erfarenhetsutbyte, lyfta goda exempel samt inspirera till utveckling och förbättring av den palliativa vården.
Medverkande: Peter Strang, Daniel Brattgård, Elisabeth Bergdahl m fl.
Konferensdatum: 11 mars 2015
Sista dag att lämna in konferensbidrag: 14 november 2014

Läs mer


Bättre vårdcentraler för sköra äldre

FoU i Väst/GR ska studera hur primärvården arbetar med att minska den undvikbara slutenvården. Vad kan skillnaderna bero på? Vad kan vi lära av goda exempel? Syftet är att bidra till mer kunskap om primärvårdens roll samt framgångsfaktorer i vårdcentralernas arbete för att minska den undvikbara slutenvården av sköra äldre. Studien genomförs på uppdrag av Ledningsgruppen för samverkan i Västra Götalands län (LISA-gruppen) och är en del i länets gemensamma analysarbete kring kvalitetsindikatorerna undvikbar slutenvård och återinskrivning inom 30 dagar.

Läs mer


Nya regionala sammanställningar av Öppna jämförelser

Under november månad kommer två regionala sammanställningar av Öppna jämförelser 2014: Stöd till personer med funktionsnedsättning samt Missbruks- och beroendevård. Här återfinns samtliga resultat för GR:s kommuner och stadsdelar, möjliga att relatera till ett nationellt genomsnitt. I rapporterna, som är framtagna av FoU i Väst/GR, jämförs även Göteborgsregionens samlade resultat med resultaten för landets två övriga storstadsregioner. Våra regionala sammanställningar hittar du här.


Äldre migranter och betydelsen av formella respektive informella nätverk

Trots att vi kan iaktta en större rapporterad ohälsa bland äldre utrikesfödda är dessa både underrepresenterade inom offentlig sjukvård och äldreomsorg. Hanna Mac Innes studerar hur äldre personer med olika migrationsbakgrunder upplever formella och informella sociala nätverks betydelse. Syftet är att belysa åldrandet ur ett migrationsperspektiv kopplat till viktiga delar i livet som är förknippade med välbefinnande (individens upplevda tillhörighet i samhället och upplevda möjlighet att få tillgång till, och bidra med olika former av socialt stöd inom den formella och den informella sfären). Rapporten finns inom kort på www.grkom.se/valfard.


Kalender

MI-utbildning

28–29 januari & 11 februari 2015

Gilla FoU i Väst på Facebook så får du information från oss i ditt nyhetsflöde.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!