NYHETSBREV – MARS 2014


Kontaktsjuksköterskan

– den trygga punkten i kaoset!

En dag om kontaktsjuksköterskan i cancervården

Torsdagen den 23 januari samlades medarbetare inom cancervården, politiker, tjänstemän och patientföreträdare från södra sjukvårdsregionen på Medicon Village i Lund. En fullbokad dialog- och inspirationsdag där de förbättringsarbeten som kontaktsjuksköterskor tagit fram i den uppdragsutbildning som RCC Syd och Väst genomfört under 2013 diskuterades.

Utbildningen är speciellt framtagen för att möta patienternas behov och har formats i ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum väst och syd, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet. Den riktade sig både till dem som i dag arbetar som kontaktsjuksköterskor och dem som är påtänkta i den rollen med 16 deltagare från Västra sjukvårdsregionen och 16 från den södra.

Under dagen fick vi bland annat lyssna på patienters erfarenheter av kontaktsjuksköterskor. Dessutom fick alla kontaktsjuksköterskor redovisa sina arbeten med förbättringskunskapen och åhörarna fick ta del av rapporter från alla deltagare i utbildningen. Alla var överens om att det är svårt att förändra en verksamhet inom sjukvården men att man åtminstone måste komma överens om ett gemensamt lösningsförslag och vid presentationerna visade det sig att många redan börjat genomföra förslagen. Patientens röst är här otroligt viktig och alla kontaktsjuksköterskor har involverat sina patienter i sina arbeten vilket har gett otroligt bra material att utgå ifrån i förbättringsprocesserna.

Läs en full rapport från dagen här


Landstinget Blekinge utvecklar cancervården

– Svensk cancervård är bra men den kan bli bättre. Det säger överläkaren Thomas Troëng när han på Världscancerdagen presenterade Landstinget Blekinges medverkan i Regionalt cancercentrum syd. När landstinget nu arbetar med att utveckla cancervården är det patientens perspektiv som står i fokus.

Det handlar om allt från att patienten får klara besked om vad som händer och när det händer i den egna vårdprocessen, till att hela vårdkedjan arbetar utifrån samma kunskaper och besked.
 
– Vi behöver bli bättre, framförallt i överlämningarna mellan olika vårdare, säger Thomas Troëng som är Blekinges representant i styrgruppen för Regionalt cancercentrum syd.

Läs hela nyheten här


Ny neuroonkologisk mottagning

med kontaktsjuksköterskor för patienter med maligna hjärntumörer

Både Sara Malmström och Anna Brynell har arbetat med patienter med gliom och deras närstående i mer än 15 år. Deras erfarenhet tillsammans med det behov som patienter och närstående uttrycker drev dem att starta en gemensam Neuroonkologisk mottagning.

"Redan 1998 pratade jag och Anna om att det vore fantastisk att få starta denna typ av verksamhet, nu är vi där och det känns fantastiskt. Som Anna brukar säga – det känns som en utopi." säger Sara.

Som en del av den Neuroonkologiska mottagningen driver Sara tillsammans med Anna funktionen som regionala konsultsjuksköterskor för patienter med hjärntumör och deras närstående. Denna funktion koordinerar, stöder och i samverkan driver utveckling av patientprocessarbetet avseende innehåll, aktiviteter och insatser mot en verksamhet som bättre möter patienter med hjärntumör och deras närståendes behov på Neurologiska kliniken samt Skånes Onkologiska Klinik i Lund.

Läs mer här


Kontaktsjuksköterskor på onkologen

kortar ledtider och är trygghet för patienten

I bröstcancerprocessen har man på VO onkologi och strålfysik (tidigare Skånes Onkologiska Klinik) haft kontaktsjuksköterskor sedan 2010.

Åsa Gruvberger och Kala Hatti Önnerfält finns på klinikens bröstmottagning men kopplas som regel in för sina patienter redan på kirurgiska kliniken.

De är patienternas fasta punkt från det att de kommer till onkologen för att starta sin behandling, patienterna kan ringa dem och de försöker i möjligaste mån vara med vid alla uppföljningsbesök.

Läs mer här


RCC Syd och patientnämnderna samverkar

En anhörig till dotter som varit cancersjuk under flera års tid
vill klaga på tillgängligheten….

En patient berättar att hon väntat på en kallelse till ….

En patient med cancer ringer…

Så börjar ofta patientnämndernas dokumentation. Till patientnämnderna kan patienten och närstående vända sig när de har synpunkter, frågor eller klagomål som gäller den offentligt finansierade vården. Det går både att ringa, maila och skriva vanliga brev. Förra året registrerade patientnämnderna i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne 166 ärenden som berörde cancerpatienters och närståendes synpunkter, visar en sammanställning som RCC Syd gjort utifrån identifierade ärenden och åtgärder.

Ärendena återfinns främst inom vård och behandling, tillgänglighet och väntetid, kommunikation och organisation. Patienter och närstående som oroas över den långa väntetiden att få komma till operation och vänta på provsvar är ett klagomål som hos patienten skapar både oro och otrygghet. Ibland kan det dock räcka att skriva eller få tala med någon. RCC Syd och patientnämnderna möttes en dag i januari för diskussion och gemensam reflektion. Dagen generade i en handlingsplan om kunskapshöjande aktiviteter, kommunikation och information och utvecklad cancerrelaterad registrering och analys. Handlingsplanen stäms av i höst då vi återkommer med mer information.

Länkar till patientnämnden i:
Blekinge  • Halland • Kronoberg • Skåne


Unik studie ska minska dödligheten i tarmcancer

I februari startade en stor nationell vetenskaplig studie, med 200 000 deltagande svenskar, som ska visa vilken screeningmetod som bäst förebygger och tidigt hittar tarmcancer.

Screeningen omfattar kvinnor och män i åldersgruppen 58-61 år och de metoder som kommer att utvärderas är undersökning med koloskopi och undersökning av blod i avföringen. I mitten av februari gick de första inbjudningarna ut till aktuella 60-åringar i Skåne och Värmland och i mars börjar invånarna i Västra Götaland och Halland bjudas in. Därefter följer i rask takt de resterande delarna av landet.


– Vi är inom Regionalt cancercentrum syd glada att studien nu sjösätts. Vi hoppas att kunna rädda liv genom att inbjudna som har förstadier till cancer blir friska och ser fram emot den viktiga information som studien kommer att ge avseende bästa undersökningsmetod, säger Mef Nilbert chef RCC Syd.

Läs mer om studien här


Regional cancerplan – en första version klar

En första version av den regionala cancerplanen för Södra sjukvårdsregionen är nu klar. RCCs regionala processledare och verksamhetsutvecklare/ansvariga inom olika områden har lett arbetet med att ta fram underlag till ett tiotal tematiska kapitel – som framtidens cancerscenario, kompetensförsörjning, väntetider, processarbete och patientens ställning – och ett tjugotal diagnosspecifika kapitel. I skrivande stund pågår dialogmöten kring cancerplanen i de olika förvaltningarna och landstingen/regionerna.

Har du frågor och tankar kring cancerplanen går det bra att maila till cancerplan.rccsyd@skane.se eller kontakta jenny.patera@skane.se)

Följ vårt cancerplansarbete här


Ny bok ska göra ”cancerresan” uthärdligare

På Världscancerdagen den 4 februari lanserades boken ”Den ofrivillige resenären”. Boken är tänkt som ett stöd och hjälpmedel för den som tvingats ut på den oväntade och oönskade resan genom sjukdomen.

Boken Den ofrivillige resenären, som arbetats fram med stöd av SKL och Region Halland, har tillkommit som en förlängning av cancerstrategins försöksverksamhet med cancerrehabilitering.

Ladda ner boken

Beställ boken hos Region Halland


Nya riktlinjer för gynekologisk cellprovtagning

Nu har det kommit nya reviderade riktlinjer för gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne.

Följ denna länk för att komma till Vårdgivarwebben.


Socialstyrelsen: 

Regionala cancercentrum på rätt väg

Etableringen av regionala cancercentrum är väl igång i samtliga sjukvårdsregioner. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin första uppföljning av de regionala cancercentrumens verksamhet.

– Samtliga regioner är på god väg att etablera sina RCC-verksamheter, och arbetet med att stärka patientens ställning är framgångsrikt. Det säger Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen, i samband med att myndigheten i fredags 14 februari släppte rapporten från den första uppföljningen av de sex regionala cancercentrumen.

Läs mer här


Så här vill RCC samverka med patientorganisationerna

RCC i samverkan har fastställt ett antal policydokument som ska göra formerna för patientsamverkan tydliga och mer likvärdiga över landet.

Att regionala cancercentrums former för patientsamverkan bör se lika ut i de olika regionerna har under en tid varit ett uttalat önskemål från såväl patientorganisationerna som RCC.

Läs mer här


Nya nationella riktlinjer för bröst- prostata- och tjocktarmscancer

Socialstyrelsen publicerade förra veckan tre nya rekommendationer om nationell screening inom cancervården. Samtidigt presenterades en modell för att bedöma, införa och följa upp nationella screeningprogram.

Socialstyrelsen rekommenderar nationell screening för bröstcancer och tjock- och ändtarmscancer men inte för prostatacancer.

Läs mer här


Ordnat införande av nya läkemedel

En kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av nya läkemedel, för alla patienter, i hela landet. Med den målsättningen pågår en satsning på att ta fram en samordnad nationell process mellan myndigheter, landsting och industri för ett ordnat införande av nya läkemedel och vissa medicintekniska produkter. Ordnat införande i samverkan är ett projekt som genomförs av Sveriges Kommuner och landsting i samverkan med representanter från alla landsting och regioner. Projektet är en del av den nationella läkemedelsstrategin.

Se filmen om ordnat införande, som ger en snabb överblick av bakgrunden och förslaget på en gemensam process för införande av nya läkemedel.


Konferenstips!

Konferens om de danska ”kræftpakker”

Datum: Onsdag den 19. mars 2014 Kl. 09.00 – 15.00
Plats: Hörsalen, Medicon Village, Scheelevägen 2 Lund 

Anmäl här senast 140311


TV-tips!

”Helt sjukt”

”Helt sjukt” är ett TV-program på TV4, som leds av programledaren David Hellenius. Den 19 mars kommer programmet att handla om cancer och då medverkar Maria Hellbom, regional patientprocessledare för rehabilitering på RCC Syd. Programmet är delvis inspelat på SUS.


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera, jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!