Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Bergslagsdansen - succé och fullsatt på premiären!

"En färgsprakande och magisk föreställning i en av Bergslagens häftigaste miljöer"

Efter en mycket intensiv förberedelseperiod var det så dags för premiären för Bergslagsdansen den 2 augusti. Genrepet hade gått bra och till premiären var biljetterna slutsålda. När allt gick väl och publiken gav stormande applåder, var lyckan stor hos alla som på olika sätt medverkat till att förverkliga Bergslagsdansen.

"Vi har haft en rolig, spännande, stundtals hård och tuff resa och det är med värme och stolthet som vi kan presentera Bergslagsdansen. Ge oss lite av er tid, vi har ambitionen att ge er roliga, oroliga och sköna bilder", säger regissörerna Gunilla Josefsson och Alf Wikström i programbladet och förklarar tankarna vidare:

Vad är då Bergslagsdansen? Det är vad du gör det till, säger ”Liffson” i föreställningen.
Bergslagsdansen är en hyllning till vår plats, till kreativiteten och modet att gå sin egen väg. Att stanna kvar och se till att hjulen snurrar är också ett alternativ.
Urbaniseringen pågår runt omkring oss i en rasande fart och ”så faller vi till marken och då kanske vi förstår att vi sett mer av livet om vi valt att sakta gå”,

Delar av ensemblen i Bergslagsdansen. Foto: Mimmi Hero

Försäkra dig om en plats - boka biljetter nu!

Det är full fart på biljettförsäljningen och några föreställningar är redan fullbokade men det finns fortfarande flera möjligheter att se Bergslagsdansen i Södra hyttan under de närmaste veckorna!

Bergslagsdansen uppförs i den magiska miljön runt Södra Hyttan, Hjulsjö:

Återstående speldagar: 7 (fullbokat) 8, 9, 10 (fullbokat), 14, 15, 16, 17 augusti

Tid: kl 19.30-21.00 (ca)

Pris: 100 kr

Boka biljetter här eller köp på turistbyråerna i Kopparberg, Hällefors, Nora och Lindesberg.

Rekommenderad ålder 8 år. Ett par handikapp-anpassade platser finns, vill du boka en sådan, maila: anette@bergslagsspelen.se

Kom en stund innan förställningen och fynda böcker på Bergslagens största bokloppis. Beskåda installationerna och njut sedan av en läcker tallrik fylld med delikatesser från Bergslagen eller en fika. När du minst anar det överraskas du av levande musik, poesi eller andra spännande överraskningar i ett magiskt förspel till föreställningen.

Boka biljett och något gott att äta:

  • Hembakt bulle & ekologiskt kaffe/te får du för 30 kr.
  • Delikatesserna från Bergslagen får du för 120 kr. På tallriken kommer det att finnas smörgåsar med lokala produkter som Bredsjö Blå, rökt fisk, skinka och en liten dessert med blåbär. Till detta serverar vi vatten, det går även att köpa lokal dryck av ciderkaraktär. Delikatesstallriken måste förbokas en dag innan föreställningen och servereras kl 18.30.

Bokloppis öppnar kl 17.30. 

Ta gärna med sittunderlag och ev. regncape dock ej paraply!

Varmt välkommen!

Passa på att upptäcka Hjulsjösbygden!
Innan förställningen kan du bl.a. besöka Bredsjö med Bredsjö blå ostcafé, Finnstigens friluftsmuseum och Bredsjö Herrgårdar. I Hjulsjö finns Landleva med gårdsbutik, café och naturcamping, antikvariat och Bokloppiset i Södra hyttan. Vill du stanna längre finns förutom camping och Bredsjö Herrgårdar vandrarhemmet Mårtensbo. I Björksjön hittar du Ko-Lugns servering & butik och på vägen dit Gunnarshults gårds hantverksbod. I Hjulsjö finns motionsspår och hela 16 mil MTB-leder fördelat på 7 leder med olika svårighetsgrad.

I grannbyn Järnboås anordnas för 34:e året kvalitetsmarknaden Larsmäss 9-10 augusti med försäljare, artister, barnaktiviteter och mycket annat.

Klicka på länken för att ladda ner folder om Hjulsjöbygden med info, öppettider, kalendarium m.m.

Bergslagsdansen i Södra hyttan, Hjulsjö. Foto: Mimmi Hero

Ställberg kan bli spelplats för Bergslagsspelen 2015


Bergslagsspelens andra sommarspel kan komma att ges i Ljusnarsbergs kommun. Under det senaste året har Bergslagsspelen fört en dialog med konstgruppen The non existent Center och kommer nu gemensamt att söka medel för att möjliggöra projektet under kommande år.

Gruppen The non existent Center har ambitionen att göra Ställbergs Gruva till ett nytt internationellt nav i Örebro län för samtida produktion och presentation av gränsöverskridande kultur. Projektet arbetar med ny idégenerering och gestaltande forskning kring i huvudsak frågor som rör avfolkningsproblematik, transformation, plats och identitet.

Den 4000 kvm spektakulära gruvfastigheten i byn Ställberg genomgick sommaren 2013 en metamorfos där 60 artister och konstnärer, 30 funktionärer och medarbetare från 8 olika länder arbetade tillsammans och presenterade 15 live-konserter, 18 konstutställningar, 5 dans - och teaterföreställningar och workshops. Under sommaren 2014 arbetade ett tjugotal konstnärer vid Ställbergs Gruva. Den publika presentationen skedde under Hope Tourist Center den 17-20 juli. Där ställde man  frågor kring hoppet, döden och turismen; ett undersökande av drömmar, begär och destinationer i en senkapitalistisk värld.

Projektledningen består av 8 personer, varav initiativtagarna Carl-Oscar och Eric Sjögren ursprungligen kommer från Nora. Med en social och kulturell kompetens inom kurering, konstproduktion, musik, socialpsykologi, design, regi, koreografi, psykologi och ljusdesign ämnar projektgruppen att skapa en innovativ miljö där starka kulturupplevelser står i fokus såväl nationellt som internationellt.

Ställbergs gruva, Ljusnarsbergs kommun. Foto: Christian Pallin

"En fantastisk föreställning!"

Många positiva reaktioner från publiken hördes under Bergslagsdansens premiärhelg:

"Fantastisk föreställning! Jag är fortfarande glad och kommer på mig själv att sitta och le när jag tänker på den! Och så allt runt omkring också, delikatesstallrikarna, dukningen, förspelet, lokalerna, området. Det finns inte ord som räcker till. Ni har gjort ett otroligt jobb!"

Glädjande nog uppskattades förställningen även av barn:

"Mycket trevligt! Framförallt vår tioåring stortrivdes."

Fler röster:

"Fantastisk dans, häftiga kostymer och ett otroligt skådespel!"

"Kan ni ta er till Södra hyttan, gör det!"

Varmt välkomna önskar vi er alla!

"En ynnest att få skapa här"

Ivve Martinez

Bergslagsdansens koreograf Ivve Martinez som  tidigare har koreograferat teateruppsätt-ningar på bl. a. Stadsteatern i Stockholm, Riksteatern och Norrbottenteatern är lyrisk över miljön i Södra hyttan. "Det är en ynnest att få skapa här", säger hon bland annat i en radiointervju. Klicka på länken för att lyssna på radioreportage från Södra hyttandär även dansare och en av regissörerna intervjuas. Reportaget är ca 20 min långt och ligger 2 timmar in i klippet som sändes i P4 Sveriges Radio Örebro 16 juli 2014. Läs även reportage i NWT/Karlskoga-kuriren.


Reportage i NA och 24i inför premiären


Nerikes Allehanda deltog på Bergslagsdansens genrep i Södra hyttan. Läs NA:s reportage.

Läs även 24iBergslagens artikel inför premiären.



Hjälp oss att utmana Landstinget!

Bergslagsspelens första sommarspel - Bergslagsdansen - är nu i full gång.

Bergslagsspelen är ett fyraårigt projekt som ska leda till ökad delaktighet inom kulturen i den norra delen av Örebro län. Vi vill också att Bergslagsspelen ska stärka samhörigheten, stoltheten, engagemanget och kreativiteten i området.

Landstinget i Örebro län har lovat att skänka lika mycket pengar som våra vänner och sponsorer skänker, upp till
50 000 kronor.

Bergslagsspelen jobbar i dagsläget utifrån en minimibudget.
Hjälp oss att utmana landstinget!

Alla bidrag är varmt välkomna!

Bergslagsspelens bankgironummer: 413-9671


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en samarbetspartner till oss, har deltagit i någon av våra aktiviteter eller för att du har skrivit upp dig för att få vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!