Detta är Tidskriftsrevyn. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.



Månadens skribent

Sanna Schiller

Innehåll #2

MÅNADENS ARTIKEL
- Tolfvan – Ett manligt nöje

Hon köpte blöjor för pengarna

Det felande landet

Vissa kvinnor kan

Varför jobba?

Varför går det så segt?

HEDERSOMNÄMNANDE
- ”Det enda de pratar om är rädslan för polisen”



 

Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Nästa nummer

I slutet av april kommer Tidskriftsrevyn #3 att anlända i er inbox. Skribent för detta nummer är Bodil Malmsten. 


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  

Kontakt Nätverkstan: info@kulturchock.nu

 

TIDSKRIFTSREVYN #2, 2013





Urvalet i Tidskriftsrevyn # 2 visar på vad det är som gör kulturtidskrifterna till något speciellt, och allt mer nödvändigt. De erbjuder berättelsen bakom debattens utspel och snabba puckar. Fördjupning och nya vinklar. Blandat med analys och gediget skrivarbete. För det krävs det engagerade tidskriftsmakare, passionerade skribenter och krävande redaktörer. Då blir resultatet bra. Och det är därför Tidskriftsrevyn finns: För att hjälpa er läsare att hitta de texter och tidskrifter som ni missat.

 

 

MÅNADENS ARTIKEL

Tolfvan – Ett manligt nöje

Vi Läser

2013/1

Alexander Skantze


Läs hela artikeln som PDF här eller till Vi Läser.

I Karlskrona, staden med litterära anor, samlas tolv män var tolfte månad för att diskutera tolv böcker från året som gått. De utgör, förmodligen Sveriges äldsta, bokcirkel Tolfvan. Bokcirkelmedlemmarna lyssnar till titlar som Storkommendör, Väpnare och Högst Upplyste Kansler. Klädda i frack samlas de runt ett bord för att diskutera böcker och skåla, självfallet är inga kvinnor välkomna. Dramaturgen och författaren Alexander Skantze närvarar under Tolfvans 117:e möte och beskriver en fnittrig stämning, mittemellan styrelsemöte och hemlig herrklubb, där riter och traditioner styr umgänget. Fascinerande. 

___________________

Hon köpte blöjor för pengarna!

Astra Nova

2012/2-3

Johanna Dikert

 

Mediers bevakning av politikers privatliv är aldrig skonsam. Är du politiker och dessutom kvinna innebär det att du är illa ute när snedsteget tas. Medieforskarna Gunilla Jarlbro och Mia-Marie Hammarlin har gjort en djupdykning i mediebilden av Mona Sahlin och visar i sin publikation Scandalous! att av alla artiklar (cirka 900) som skevs om Mona Sahlin under hennes tid som politiker handlade fyra procent om den politik hon förde. Resterande fokuserade på henne som person (slarvig, inkompetent och till råga på allt var hon en dålig mamma). Sahlin konstruerades effektivt till en icke-politiker, något som till exempel Håkan Juholt slapp uppleva. Johanna Dikerts vetenskapliga artikel är en påminnelse om att det politiska livet alltid styrs av könsmaktsordningen. 

Det felande landet

Filter

2013/FEBRUARI MARS

Madelene Engstrand Andersson och Lisa-Monica Sjöström

 

Claes Westergren minns bara fragment från sina första år i livet. Han kommer ihåg sista gången han såg sin mamma, hon bars ut på en bår för att aldrig återvända. 1954 blev nioåriga Claes ett barnhemsbarn på Vidkärrs barnhem i Göteborg. Han är ett Sveriges tusentals vanvårdade barnhemsbarn som efter en statlig utredning, ceremoni i Stockholms stadshus och till slut löfte om ekonomisk ersättning, har svikits av samhället två gånger om. Skribenterna Madelene Engstrand Andersson och Lisa-Monica Sjöström berättar om ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Filter är restriktiva med att lägga ut sina texter digitalt. De rekommenderar att man köper numret via Qiozk. Köp här!

 

 

Vissa kvinnor kan

Arena

2013/1

Mona Masri


Läs hela artikeln här.

Männens storhetstid är över. I alla fall om man ska tro amerikanska författare som Hanna Rosin (The End of Men) och Liza Mundy (The Richer Sex). Enligt dem håller kvinnorna på att ta över världen. Mundy och Rosin baserar sina teorier på att lönegapet mellan kvinnor och män minskar och frågar sig vad en ekonomiskt oberoende kvinna egentligen ska med en man till? Med sin artikel påpekar kulturjournalisten Mona Masri brister i deras resonemang, som att både Mundy och Rosin saknar klass- och etnicitetperspektivet i sina analyser. Och har slutet verkligen drabbat männen när en kvinna, trots minskade löneskillnader, tjänar drygt 80 procent av sin manlig kollegas lön? 

 

Varför jobba?

Modern psykologi

2013/2

Ana Udovic
 

Läs hela artikeln här

I sin bok Arbetssamhället: Hur arbetet överlevde teknologin visar sociologen Roland Paulsen att 4-5 timmars arbete per dag skulle räcka för att producera det som krävs för att behålla dagens välstånd. I Sverige skulle vi alltså kunna jobba halvtid och klara oss fint. Men det gör vi som bekant inte. Om man bortser från industrialismens hårdaste år har vi aldrig arbetat så många timmar per dag som vi gör nu. I Ana Udovics artikel konstaterar Robert Paulsen krasst att ingen tar upp det faktum att vi förr om åren arbetade för att skapa tillväx, idag används tillväxten för att skapa arbete. 

 

Varför går det så segt?

Lira

2013/1

Karin Jacobson


Läs som PDF

I årets första nummer av musiktidningen Lira skrivs enbart om kvinnliga musiker. Varför? 2012 sökte sex kvinnor på instrumentet elgitarr in till jazz- och improvisationsutbildningarna på musikhögskolorna i Sveriges tre största städer. Antal manliga sökande var 124. Journalisten Karin Jacobson söker svaren på varför och finner några förklaringar. Musikpedagogen Cecilia Björcks forskning visar till exempel att det inte ingår i den ”traditionella” kvinnobilden att ta plats med ljud. Året är 2013, men efter att ha läst Jacobsons text känns det mer som 1950-tal. 

 

HEDERSOMNÄMNANDE

”Det enda de pratar om är rädslan för polisen”

Tidningen Re:public

2012/26

Linda Stark

 

Läs hela artikeln här.

Mina sociala flöden uppdateras löpande med varningar: ”Id-kontroll Hornstull, se upp och SPRID!” Polisen söker efter papperslösa och Stockholms tunnelbana har förvandlats till Sveriges inre gränskontroll, vilka som kontrolleras baseras på hudfärg. Allt är en del av Reva – ett nytt nationellt projekt vars syfte är att utvisa fler papperslösa. Linda Stark skildrar hur Reva bryter ner unga papperslösas liv i Malmö. Det är smärtsam läsning. 

Vill du inte längre har Tidskriftsrevyn?  Avsluta din prenumeration genom att klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!