Nyhetsbrev från Svenska Rovdjursföreningen. Problem att visa det? Klicka här.
Avsluta prenumeration? Klicka här.


Tack -
tillsammans stoppade vi licensjakten!


Ett stort tack till alla som skickat protesbrev till Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren om den genetiska rensningsjakten på varg.



Nästan 10 000 brev gick ut till Naturvårdsverket via vår hemsida. Det är ett överväldigande stöd för en livskfraftig vargstam i Sverige.

Jakten överklagades av Svenska Rovdjursföreningen, WWF och Naturskyddsföreningen och vi begärde att den skulle stoppas i väntan på den rättsliga processen.

Bara tre av de planerade 16 vargarna hann skjutas innan jakten avbröts.


Ovisst för vargtiken i Junse - besked om skyddsjakten väntas i dagarna

Tillvaron för den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele är fortfarande osäker. Tack vare Svenska Rovdjursföreningens överklagan är skyddsjakten tillfälligt stoppad i väntan på rättslig prövning. En dom i målet väntas vilken dag som helst.

Personal från samebyn och länsstyrelsen följer vargtiken i spåren dagligen. Hon äter inte av de renar hon slår, troligen för att hon är stressad. Innan hennes hane sköts, rev vargparet bara ett fåtal renar.


Onödig jakt på lodjur

Den första mars startar licensjakten på lodjur. Jakten pågår under brunstperioden och ungarna riskerar då att bli moderlösa.

I år får 40 lodjur skjutas i Mellansverige trots att ungarna är för få. Det ska finnas minst 137 föryngringar men finns bara 90. I Jämtland stoppas licensjakten för att det är så få föryngringar. Läs mer här

Lodjur skylls ofta för att ha minskat rådjurs-stammen, men rådjuren är betydligt fler i dag än på 1970-talet, då det knappt fanns några lodjur söder om renskötselområdet. Trafiken dödar också avsevärt fler rådjur idag.

Foto: Niils Olof Johansson


Hemligt bo i bok ska hjälpa kungsörnar

Svenska Rovdjursföreningen i Skåne har byggt ett kungsörnsbo på hemlig ort. Kungsörn behöver stora, kraftiga träd med grova grenar och boet är placerat högt upp i en stor bok. Det är brist på höga träd och tanken är att boet ska hjälpa kungsörnarna att hitta en bostad. Läs mer i Ystads Allehanda här


Vi gör Sverige vildare - med din hjälp. Bli medlem i Svenska Rovdjursföreningen här


Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!