NYHETSBREV JUNI 2012

Det är med glädje och energi vi närmar oss en sommar fylld med spännande händelser och aktiviteter. Speciellt stolta är vi över att cancerpatienter i södra Sverige i ökad omfattning kommer att träffa kontaktsjuksköterskor. Att Diagnostiskt Centrum för tidig upptäckt av cancer öppnar på Centralsjukhuset Kristianstad. Lägg där till att vi sedan i våras erbjuder utbildning till RCC Syds patientföreträdare.

En viktig milstolpe för RCC Syd är också att vi nu lämnar projektfasen och övergår till en fast och av landsting/regioner solidariskt finansierad organisation. Parallellt med detta pågår det så viktiga arbetet med att rekrytera en chef, ett arbete som inte tar semester utan fortsätter under sommaren.
 
Vid en snabbtitt i spegeln konstaterar vi att tempot varit högt, RCC Syd har under våren arrangerat eller varit medarrangör i fem större seminarier ett antal utbildningar och workshops. Alla aktiviteter har haft tydligt fokus på dialog, samverkan, delaktighet, kunskapsutbyte och nätverksbyggande oavsett vad temat varit. Vi har sammanfört fler än 1000 patientföreträdare, vårdpersonal, forskare, tjänstemän och politiker från såväl södra sjukvårdsregionen som övriga Sverige. Vår förhoppning är att dessa personer hjälper oss att sprida kunskap om RCC Syd och vårt uppdrag.
 
I detta nyhetsbrev fokuserar vi på att sammanfatta vårens aktivteter och de konkreta förbättringar inom cancerområdet i södra Sverige vår verksamhet åstadkommit.

RCC Syd tackar och önskar samtidigt alla som är och har varit engagerade i arbetet för en bättre cancervård i södra Sverige en riktigt skön sommar!

Carsten Rose
Professor och projektledare RCC Syd


Patientprocessarbetet gör skillnad för patienterna!

Arbetet med att utveckla sammanhållna och effektiva patient-processer är en av våra största utmaningar. Ett förändringsarbete som berör samtliga delar i sjukvårdskedjan allt från primärvård, specialsistsjukvård till kommunal hälso- och sjukvård. Det är ett omfattande arbete som påbörjats, som måste få ta tid.
 
- Det viktiga är att vi hela tiden tänker framåt, arbetar tillsammans, utvärderar och följer upp säger, Stefan Rydén, biträdande projektledare RCC Syd.

RCC Syds arbete gör skillnad för patienterna, vi har i flera fall kunnat korta väntetiden mellan olika delar i processerna. Ett ökat antal patienter diskuteras vid diagnostik- och behandlingskonferenser. Fler patienter har nu en kontaktsjuksköterska och kunskapen om betydelsen av tidig rehabilitering ökar hos dem som möter cancerpatienter.

För att ytterligare stödja medarbetarna i deras arbete med att utveckla patientprocesserna har ett ettårigt utvecklingsprogram med åtta patientprocessteam påbörjats under våren 2012.
>> Läs mer om patientprocessarbetet i RCC Syd


Kontaktsjuksköterskan viktig kvalitetsfaktor för patienten!

Allt fler patienter i södra Sverige erbjuds nu möjlighet till en kontaktsjuk-sköterska vars uppgifter bygger på en gemensam uppdragsbeskrivning.
Att ge erfarna och kompetenta sjuksköterskor som redan finns i organisationen en tydlig roll som kontaktsjuksköterska, betyder att man med relativt små organisatoriska och ekonomiska insatser kan göra stora förbättringar vad gäller patienternas trygghet men också skapa en bättre effektivitet i processen.

- Det är märkligt att vi tyckt att vi klarat oss utan kontaktsjuksköterskor inom cancervården under så många år - må nu den tiden för evigt vara förbi, menar Björn Ohlsson, Regional patientprocessledare RCC Syd.

Läs mer om arbetet med att utveckla kontaktsjuksköterskans roll och funktion i cancervården.
Om samarbetet kring kompetensutveckling för kontaktsjuksköterskor mellan RCC Syd och Väst och kunskapsseminariet i Lund den 26 april.


Diagnostiskt Centrum – unik svensk satsning för snabbare upptäckt av cancer!

Patienter som misstänks ha cancer ska slippa vänta på utredning och diagnos. Det är målet när
Region Skåne och Regionalt cancercentrum syd bildar det första diagnostiska centrumet i Sverige för tidig upptäckt av cancer och andra alvarliga sjukdomstillstånd. Läs mer om Diagnostiskt Centrum.


Kartläggning av cancerrelaterat folkhälsoarbete i Södra Sverige

Varje år får över 50 000 personer cancer i Sverige. Samtidigt skulle omkring vart tredje fall av cancer kunna förebyggas då flera risker finns bland människors levnadsvanor. RCC Syd har nyligen presenterat den första samlade kartläggning en av folkhälsoarbete inriktat mot cancer inom södra sjukvårdsregionen. Kartläggningen som kommer att bli utgångspunkt för en regional handlingsplan visar på ett stort behov att utveckla det förebyggande arbetet i södra Sverige.
>> Läs mer om RCC Syd och folkhälsoarbetet. Foto: Apelöga


Fortsatt fokus på Cancerrehabilitering i RCC Syd

Arbetet med att väva in psykosocialt stöd och cancerrehabilitering i patientprocesserna fortsätter som planerat. Målet för RCC Syd är att alla cancerpatienter i Södra Sjukvårdsregionen ska ha tillgång till ett basutbud av rehabiliteringsåtgärder. Under hösten planerar vi för att publicera temasidor riktade till alla som möter patienter i det dagliga arbetet. Först ut blir barnfamiljens behov i cancervården och sexuella rehabiliteringsbehov vid cancer. 
>> Läs mer om cancerrehabilitering


Samarbete ger bättre sjukskrivning och rehabilitering för cancerpatienter

Cancerpatienter får rehabilitering tidigare, läkare har mer tid till patienter och skriver dessutom bättre läkarintyg. Det är några av resultaten från ett unikt samarbete mellan Region Skåne och Försäkringskassan. Syftet med projektet är att försöka hitta konstruktiva arbetssätt mellan Försäkringskassan och sjukvården för att underlätta sjukskrivningsprocessen och cancersjukas rehabilitering.

Vid ett seminarium på Medicon Village i Lund i slutet av maj träffade ett drygt hundratal för att delta vid dialogseminariet Skånsk samverkansmodell för patientfokuserad cancerrehabilitering.
>> Dokumentation från dialogseminariet  


Hallands sjukhus i framkant med cancerrehabilitering

Läs mer om vad som händer i det SKL-finansierade Hallandsprojektet på
>> Hallandsprojektets blogg


Patientföreträdar-utbildning i RCC Syd

RCC Syd har startat patientföreträdarutbildning, en utbildning som vänder sig till samtliga cancerprofilerade patientföreningar och nätverk, som arbetar med att förbättra cancervården för patienter och närstående inom Södra sjukvårdsregionen, RCC Syd. Läs mer       


Nya grepp för vård av unga vuxna med cancer

Vården för unga vuxna cancerpatienter måste ändra struktur och utformas för att bättre möta patienternas behov  – både patienter och vårdpersonal uttrycker detta. Vad väntar vi på? Läs mer 


RCC i Almedalen

Vår cancervård är i världsklass men mycket kan bli ännu bättre. Onödiga väntetider för utredning och behandling måste bort. Var med och lyssna, debattera och bidra till att göra svensk cancervård ännu bättre! Läs mer


Ny gemensam nationell webbplats om cancervård

Sveriges sex regionala cancercentra lanserar ny gemensam webbplats, med det viktigaste och senaste om utvecklingen i svensk cancervård och enkla vägar till regionala cancercentrum för lokal och detaljerad information. www.cancercentrum.se


Region Skåne Tidningen Hälsa och Vård med fokus på cancer

I det nya numret av Region Skånes tidning Hälsa & Vård fokuserar man på cancer - en sjukdom vi alla berörs av. Allt fler drabbas men behandlingsmetoderna blir bättre.

Idag är det inte ovanligt att leva med cancer i många, många år. Hur hanterar man vardagen som allvarligt sjuk? Och vad kan man egentligen själv göra för att förebygga cancer?

Nya numret som pdf


Tusentals kvinnor får möjlighet att undvika och överleva bröstcancer

RCC Syd har inlett samarbete med den största bröst-cancerstudien någonsin i Sverige, KARMA Studien.
En unik studie med målet att samla information vi aldrig tidigare haft tillgång till. Information som kan hjälpa oss att minska riskerna för bröstcancer och ge oss möjlighet att hitta effektivare behandlingar.

Nu kan kvinnor i samband med mammografiundersökningar vid lasarettet i Landskrona och Helsingborg samt vid Skånes universitetssjukhus Lund ansluta till studien. Detta kan ge tusentals kvinnor, som kanske bara är flickor idag, möjligheten att undvika och överleva bröstcancer. Läs mer på www.karmastudien.se



Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Marie Ljung, Kommunikationschef, RCC Syd.
Övriga bilder: Colorbox.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!