Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 5 - Skånes hembygdsförbund augusti 2013

Mycket sol har lyst över hembygdsföreningarnas aktiviteter i sommar, även bildligt. Stort tack till alla ideella krafter.

Nyhetsbrevet gör några tillbakablickar på den snart passerade sommaren men handlar främst om Skånes hembygdsförbunds kommande kurser och aktiviteter i höst.

Högloftsrundan 3 augusti

Foto: Olavi OlsonFoto: Olavi Olson

Med Högloftsrundan som gemensamt tema  genomfördes för andra året i rad det framgångsrika samarbetet mellan Glimåkra hembygdsförening, Göinge hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund och Östra Göinge kommun. Med tre stopp - Ballingstorp, Grimmatorpet och  Sporrakulla - fick ett gäng entusiaster lära mer om högloftsstugor, slåtter och byggnadshantverk.

Georadar i Ballingstorp

Under sommaren genomförde Roberto Grassi, som är geolog och fysiker, en markradarundersökning i och omkring byggnaderna i Ballingstorp. Markradar fångar upp strukturer ner till tre meter under markytan. Genom att jämföra strukturer med äldre kartmaterial kan kanske tidigare byggnadslämningar tydliggöras liksom hur gården förändrats över tid. Resultat från undersökningen kommer i en rapport till nästa sommar. Läs mer om gårdarna i Ballingstorp.

"Det goda exemplet"

Västra Göinge hembygdsförening har under sommarmånaderna haft vandringar i Hässleholms Hembygdspark. Husen har väckts till liv med iscensatta händelser och berättande guider.

Det lyckosamma projektet har genomförts i samarbete med ABF och Hässleholms teatersällskap, HeTS.

Litteratur och pedagogiskt material

Borgen i Åhus, för vilken byggnadsantikvarie Jimmy Juhlin Alftberg har tilldelats årets Lengertzpris, kommer att bli en klassiker för den historieintresserade. Texten kompletteras med härliga illustrationer och  virtuella framställningar som ger en uppfattning om borgen och dess användning. För medlemsföreningar som inte hämtat ut ett exemplar av boken finns denna på kansliet i Lund. Boken ges ut på förlaget Historiska Media , som erbjuder förmånliga priser på fler böcker med historiskt tema till medlemmar i Skånes hembygdsförbund.

Boken Liv i skånsk industri låg till grund för vårens cirkelledarutbildning på Studieförbundet Vuxenskolan. Nu är det pedagogiska materialet framtaget till de nya cirkelledarna som gick kursen. Kontakta Studieförbundet Vuxenskolan, Ingela Frid, för att rekvirera materialet 010-209 32 21.

 

Mer litteratur!

Skånes hembygdsförbund erbjuder medlemsföreningar att fritt hämta önskat antal exemplar av boken Skånska Kistebrev. Bildtrycken, som kallades kistebrev, var ett viktigt massmedium som förmedlade budskap, med förklarande och moraliserande rim. "Sömnens och lättjans skamlighet" är ett av bokens alla exempel på kistebrev.

Ring eller maila kansliet i Lund 046-15 80 70, gunnel.pernryd@skaneshembygdsforbund.se

Arkeologidagen - 25 augusti

En mängd olika aktiviteter låter oss upptäcka vår förhistoria och lära oss mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. Gå in på Riksantikvarieämbetets hemsida eller följ länken för att hitta arrangemang i Skåne. http://www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/arkeologidagen/till-arrangemangen/Skane/

Skymningsafton - 1 september

Glöm inte Skymningsafton på Ballingstorp den 1 september kl.18.30-21.30. Årets tema är rörelse. Det går fortfarande att anmäla sig till sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Kulturarvsdagen - 8 september

Många av hembygdsrörelsens föreningar har speciella arrangemang under kulturarvsdagen den 8 september. Årets tema är "Människors mötesplatser". Gå in på www.hembygd.se/skane och läs under aktiviteter, där bland annat Bara Härads Hembygdsförening, Föreningen Hyllstofta Ryggåsstuga, Göinge hembygdsförening, Klippans Hembygdsförening, Oppmanna-Vånga Hembygdsförening, Staffanstorps Hembygdsförening, Sösdala Hembygds- och Fornminnesförening, Västra Göinge hembygdsförening, Örkelljunga Hembygdsförening och Örkeneds Hembygdsförening.

Tips för dig som är intresserad av smide

Inom Skånes hembygdsförbund finns föreningar som har smedjor som ibland hålls öppna med arrangemang för allmänheten. Närmast i tid är:

Vinslövs hembygdsförening:
Smedjan är öppen lördagen den 31 augusti, kl.11-16
Staffanstorps hembygdsförening:
Smedjan i Nevishög är öppen söndagen den 8 september, kl. 12-16
Se mer om aktiviteterna på Skånes hembygdsförbunds hemsida under aktiviteter  www.hembygd.se/skane.

Du kan också gå med i smidesnätverket, genom att maila till kalle.forss@hemslojd.org. Nätverket kommer att ha en träff på Kulturen i Lund, lördagen den 5 oktober, se nedan under rubriken SH arrangemang och kurser hösten 2013.

911 390 personer

Så många besökte hembygdsrörelsens arrangemang 2012. Statistiken är nu sammanställd och beräknad på 80 av 103 föreningar och 3 stiftelser i Skåne.Tillsammans har dessa lagt ner 178 792 ideella timmar till ett värde av 32 361 352 kr, beräknat på  EU:s riktlinjer.

Något att vara stolta över!

Oktober 1943!

Över 7 000 danska judar räddade sig över till Sverige under några få veckor hösten 1943. Henrik Valentin, manusförfattare till Ljus i oktobermörker, efterlyser berättelser om/av alla dem som hjälpte till i hamnar och vid stränder längs Skånes västkust. En stor mottagningscentral fanns vid Ramlösa brunn. Finns det kanske personer inom hembygdsrörelsen som minns? Berättelserna ligger till grund för en musikalisk berättarteater, som sätts upp på Dunkers Kulturhus i Helsingborg i höst. Läs artikel.

Du som har en berättelse, skicka den till info@oktober43.se

Fyra spartips från hembygdsförsäkringen

1. Se över och uppdatera försäkringen. Att föreningen är korrekt försäkrad är viktigt om man drabbas av en skada.

2. Kontrollera att föreningen har anmält skadeförebyggande åtgärder som är berättigade till säkerhetsrabatt. Exempelvis larm, jordfelsbrytare, överspänningsskydd, skydd under diskmaskin och automatisk huvudvattenavstängare.


hembygdsforsakringen@hembygd.se 0200-22 00 55

3. Regelbunden översyn av byggnaderna enligt protokoll. Tidig upptäckt av underhållsbehov kan begränsa skadan. Skador orsakade av eftersatt underhåll omfattas inte av försäkringen och föreningen får stå för hela kostnaden. 

4. Investera i skadeförebyggande åtgärder och ansök om investeringsbidrag från Hembygdsförsäkringen. Många åtgärder kostar mindre i investering än vad självrisken vid en eventuell skada är.

 

Kretsmöten hösten 2013

Föreningsrådsmöte hösten 2013

Föreningsrådet har sammanträde den 23 oktober kl. 18.00 i Höörs församlingshem. Till föreningsrådet kallas kretsombuden. Förutom frågor från kretsarna handlar mötet om hur hembygdsrörelsen kan ingå i socialt arbete kring att välkomna nyanlända. Oppmanna-Vånga hembygdsförenings ordförande Solvig Oredsson delar med sig av goda erfarenheter.

SH kurser och arrangemang hösten 2013

Skånes hembygdsförbunds kurser är öppna för alla men vänder sig särskilt till föreningsmedlemmar, kommitteer, arbetsgrupper och styrelsen. Icke medlemmar är välkomna men till andra avgifter.

Handens pedagogik 

Prova på! Hur kan barn jobba med hantverk och slöjd?

Tid: 20 september kl 9-15
Plats: Kulturen i Lund
Värdar:  Skånes hembygdsförbund, Kulturens personal
Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar, 300 kr för icke medlemmar
Fika ingår, lunch ordnas av deltagarna själva.
Anmälan: senast 6 september till sara.lind@skaneshembygdsforbund.se


Smidesträff 2013

Vi träffas på Kulturen i Lund där vi diskuterar kring museets kunskap och samlingar samt kikar in i den aktiva smedjan. Se program.

Det skånska smidesnätverket är öppet för alla smidesintresserade. Anmäl ditt intresse och kom med i vår adresslista för framtida utskick.

Tid:
lördagen den 5 oktober kl 10- 13
Plats: Kulturen i Lund
Värdar: Skånes hembygdsförbund, Skånes hemslöjdsförbund, Fredriksdals museer och trädgårdar, Kulturens personal
Kostnad: Fika ingår. Lunch ordnar var och en på egen hand
Anmälan: Kalle Forss 070-544 48 12 eller kalle.forss@hemslojd.org (säkrast)

 

Valberedningens betydelse

Tid: torsdagen den 10 oktober kl. 16 - 19 
Plats:
Sörby gamla prästgård, hembygdsparken i Hässleholm
Värd: Skånes hembygdsförbund, Västra Göinge hembygdsförening, Studiefrämjandet
Kostnad: Gratis för medlemmar, 250 kr/person för icke medlemmar. Fika ingår.
Anmälan: senast 3 oktober till
  olavi.olson@studieframjandet.se

 

Samtidsdokumentation  - hur kan vi gemensamt dokumentera kring ett tema?

Tid: tisdagen den 15 oktober, halvdag fm. 
Plats: 
Ravlunda skola 
Värd
Albo härads hembygdsförbund, Skånes hembygdsförbund
Kostnad:
ingen kostnad
Anmälan: senast 7 oktober till
 maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

 

Tillsammans håller vi trycket på UB - temadag för redaktörer

Tid: lördagen den 19 0ktober kl. 10 - 13
Plats:Universitetsbiblioteket i Lund
Värd: UB personal, Skånes hembygdsförbund Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar, 200 kr för icke medlemmar.
Se program

Anmälan: senast 11 oktober till pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

 

Introduktion till Bygdeband

Tid: fredagen den 25 oktober kl.9-15.30
Plats: Knislinge, Klockaregården
Kursledare: Barbro Andrell Färingtofta-Riseberga hembygdsförening
Värd
: Knislinge hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund
Kostnad: Kostnadsfritt för medlemsföreningar, fika ingår
Anmälan: senast 18 oktober till carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

Finns intresse för Introduktion till Bygdeband bland föreningar inom andra områden i Skåne så hör gärna av er till carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se eller tel. 046-15 80 72

 

Grundkurs: digital närvaro, tre kurstillfällen
A.  Intro till IT - användning av Internet, Facebook mm. 

Tid: onsdagen den 30 oktober kl. 13-17
Plats: 
Tyringe, Studieförbundet Vuxenskolans datasal
Kursledare: Jackie Skagren
Värd:
Skånes hembygdsförbund, Studieförbundet Vuxenskolan
Kostnad: 250 kr/person, inkl. fika, vid min.antal 10 deltagare
Anmälan
: senast 18 oktober till carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se


Obs! kurserna B. och C. ges våren 2014: mer info kommer

B. Hembygdsrörelsens verktyg -
Att digitalisera och tillgängliggöra sina samlingar och berättelser -
Gratis för medlemsföreningar
C. Att markandsföra sin förening och dess verksamhet via internet
Gratis för medlemsföreningar

 

Temadag - arkiv

Tid: tisdagen den 19 november,  heldag
Plats: Arkivcentrum Syd i Lund
Värd:
Skånes hembygdsförbund, Skånes arkivförbund 
Kostnad: Avgift
Anmälan: senast 12 november till maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se


Inspelning och redigering av ljud

Tid: tisdagen den 3 december, kl 9.30-17
Plats: Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet 
Kursledare: ljudproducent Fredrik Emmerfors

Värd:
Skånes hembygdsförbund
Kostnad: Gratis för medlemmar i Skånes hembygdsförbund, 500 kr för icke medlemmar, Lunch och fika på egen bekostnad för samtliga.
Anmälan: senast 18 november till maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

/ Carin Strümpel-Alftrén

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!