Nyhetsbrevet DDR - Den Digitala Revolutionen

Robotar:

Snart på en plats nära dig!

Varför har Google köpt åtta företag som utvecklar robotar? Det vet ingen utanför Google, men företagets shoppingrunda har satt fokus på de stora framsteg som gjorts inom robotteknik. 1950-talets vision om vandrande plåtmänniskor kanske inte är så långt ifrån ett förverkligande.

Olika robotprojekt har nått fantastiska resultat på olika områden, och nu väntar jag bara på att resultaten kombineras i en dream team-robot. Då kommer det att slå gnistor. Här fokuserar jag inte på industrirobotar, utan på mobila robotar i andra miljöer än industrier. Många av dem går på ben, två eller fyra, eftersom det ger överlägsen framkomlighet. Mest spännande är så kallade humanoider (robotar med en ”kropp” som liknar människor).

Mekaniska monster får militära pengar

Jag tänker börja min odyssé genom plåtmonstrens globala arkipelag hos Boston Dynamics, ett av de företag som Google nu äger. De har genomfört stora projekt åt Darpa, den amerikanska militärens forskningsorganisation, och nått anmärkningsvärda resultat. Robar som ska hjälpa soldater i krig, och kanske till och med robotsoldater, är ett fokusområde, men Darpa intresserar sig också för robotar som kan göra farliga insatser i samband med katastrofer.  

En av de fantastiska robotar som Boston Dynamics har utvecklat är Atlas, som offentliggjordes i juli 2013. Den är avsedd för insats i sök- och räddningsuppdrag.

Atlas är en 180 cm lång och 150 kg tung humanoid, och går alltså som en människa. Armar och ben styrs hydrauliskt. Fingrarna har vad som kallas finmotorisk förmåga. Roboten har bland annat avståndsmätare och stereokameror.

Den har en häpnadsväckande balansförmåga, vilket framgår i bilden ovan och i denna (http://bit.ly/1jwpHm8) video. I filmen ser man bland annat Atlas balansera på ett ben medan en stor tyngd träffar den från sidan, vilket roboten parerar, fortfarande stående på ett ben. När man ser det ska man ha i åtanke att det inte var så länge sedan som robotutvecklarna kämpade i åratal för att en robot ens skulle kunna ta ett par försiktiga steg framåt på ett slätt laboratoriegolv.

Robotar tävlar i bilkörning

Atlas kom på andra plats i robottävlingen ”Darpa robotic challenge”, som anordnades i februari 2014. Bara listan på tävlingsmoment säger något om hur långt robottekniken har kommit. Robotarna i tävlingen skulle göra detta:

  • Köra en öppen bil längs en bana med hinder
  • Klättra uppför en 2,4 meter lång stege
  • Ta bort bråte som blockerar en dörr
  • Öppna en dörr som manövreras med ett handtag
  • Ta sig över en bana med ramper, trappsteg och lösa block
  • Göra ett trekantigt hål i en vägg med en borrmaskin
  • Stänga tre ventiler, som styrs av ratt eller handtag av olika storlek
  • Rulla ut en slang och sedan skruva fast slangkopplingen i en vägganslutning


Atlas kom tvåa i tävlingen, som vanns av den japanska roboten Shaft (även den i Googles ägo) med 27 av 32 möjliga poäng. Överst i detta nyhetsbrev kan du se en tredje robot, DRC-Hubo, stänga en ventil på Darpa Robotic Challenge. Just det hade behövts på den stora kärnkraftsolyckan i Japan.

Det bör understrykas att dessa robotar, avsedda för insats vid katastrofer, är prototyper under utveckling. De är långt ifrån mogna för skarp insats. Men att robotar rent principiellt klarar av de ovan nämnda tävlingsmomenten är fantastiskt bara det, och utvecklingen går snabbt framåt.

Nedan kan du se en annan robot från numera Google-ägda Boston Dynamics. Robothästen heter Legged Squad Support System, och är tänkt att bära tung utrustning åt soldater. Den klarar 180 kg.

 

Skådespelare ersätts av robotar?

Nästa nedslag i robotvärlden vill jag göra hos professor Hiroshi Ishiguro vid Osaka University i Japan. Han har gjort till sin livsgärning att skapa robotar som verkligen ser ut som människor, och han har kommit långt (bild nedan, se en fantastisk video här: http://bit.ly/1igOUAP). Professor Ishiguros robotar har placerats ut på sjukhus, och har då visat sig ha en påverkan på patienterna. Robotarna har varit på många mingelpartyn i olika kläder, och man har testat att använda en av Hiroshi Ishiguros robotar som skådespelare i en pjäs.

 
Robot-fångvaktare och mycket mer

Även på många andra områden har robotutvecklingen gjort stora framsteg. Några exempel:

  • Det finns robotar som kan klättra på släta, vertikala ytor såsom väggar genom att utnyttja samma molekylära krafter som ödlor gör (googla t.ex. ”RiSE” och ”StickyBot”).
  • Den galopperande fyrbenta robothunden Cheetah har satt hastighetsrekord för benrobotar med 45 km/h (i Googles ägo).
  • Den hjulförsedda lilla roboten Sand Flea kan ta sig upp på ett hustak genom att hoppa – den hoppar åtta meter rakt uppåt (i Googles ägo).
  • På fängelset i Pohang i Sydkorea vaktas fångarna av den hjulförsedda fångvaktarroboten RoboGuard.
  • Vid Sidney University har en robotcowboy vid namn Rover utvecklats. Den samlar in kor och föser dem in i sin inhägnad, med hjälp av bland annat GPS och laserstrålar.
  • Robotar som skördar vindruvor, plockar jordgubbar eller planterar salladsplantor finns eller är under utveckling (googla ”robotic farming”).
  • På många håll utvecklar forskare teknik för att få robotar att samarbeta i grupp. Målet är att svärmar av robotar, som kommunicerar med varandra och självständigt löser uppgifter, ska kunna skickas in i exempelvis brinnande byggnader. Googla ”robot swarm” eller använd länken nedan.
  • Tro det eller ej, men ett tyskt företag har utvecklat en robotkänguru (”BionicKangaroo”). Naturligtvis finns det också robotfiskar och robotormar.
  • Om drönare ska räknas som robotar är vi också inne i en snabb utveckling av alltmer avancerade flygande robotar.


Rullande giraffer för hemtjänsten

I förra numret av DDR skrev jag om telenärvaro i form av robotar på hjul (i princip rullande Skype-kommunikation). Sedan dess har jag besökt det mycket intressanta svenska företaget Giraff, baserat i Västerås, som utvecklar ”tele presence”-robotar avsedda för hemtjänsten. Jag fick bland annat låtsas vara en anhörig och styra en Giraff-robot via dator och internet, vilket var en fascinerande upplevelse.

Smarta styralgoritmter gör att man inte bara styr med höger/vänster-knappar, vilket skulle skapa stora problem med överkompensering. Istället använder man musen och visar på den bild roboten skickar av sin närmiljö vart man vill, och sedan tolkar roboten det och tar sig dit. Musens placering skapar det gröna streck, som visar vart roboten är på väg (se bild nedan).

Enligt Giraff reagerar de äldre oftast mycket positivt på hemtjänstens användning av denna form av robotar, och företagets grundare Stephen von Rump hänvisar till kalkyler som säger att hemtjänsten snabbt kan spara in en investering i Giraffer.

 
Den tredje industriella revolutionen?


Den första industriella revolutionen var mekaniseringen, den andra var datorer och annan IT. Det råder lite konkurrens kring vad den tredje industriella revolutionen består av. Robotar eller 3D-skrivare? Hur som helst är risken stor för ännu ett slag mot sysselsättningen.

Robotar kommer att ta många jobb, så allt fler av oss kommer nog att behöva vara programmerare eller andra ingenjörer om vi inte ska leva på bidrag. Forskning utförd i ett samarbete mellan Oxford Martin School och Lunds universitet hävdar att 47 procent av jobben i USA riskerar att automatiseras. Främst drabbas jobb inom transport, logistik, service och försäljning. Dock avses här inte bara maskiner som vi spontant skulle kalla robotar, utan även mera jordnära maskiner.

Några länkar:
http://www.bbc.com/news/technology-25493584
http://www.theroboticschallenge.org/
http://www.bbc.com/news/technology-25429242
http://www.houseofjapan.com/electronics/actroid-f-robot-gets-a-brother
http://en.wikipedia.org/wiki/Swarm_robotics
http://www.giraff.org/
http://www.svd.se/naringsliv/robotar-kan-ta-over-halften-av-usas-jobb_8996160.svd

  


Mina nya inspirationsföreläsningar

För en vitamininjektion på ditt event

  • 3d-skrivare, things on demand
  • De nya gränssnitten
  • Robotar – snart på en plats nära dig
  • Morgondagens kommunikation
  • Kroppsnära datorer (wearable computers)
  • Augmented reality (förstärkt verklighet)

Föreläsningarna passar för sådant som kundträffar, kick-offer, årsmöten och ledningsgruppsmöten. Tag kontakt för mera information!


Dela detta i sociala medier

  

Skicka gärna detta mejl vidare till andra!


Ladda ned min nya bok om övervakning

Här kan du köpa eller ladda ned (gratis) min nya bok om övervakningssamhället, "Vadå privatliv?". Finns även i internetbokhandeln.


Pär Ström
Föreläsare, författare och debattör
Egen företagare på Atomer och bitar
Integritetsombudsman på Den Nya Välfärden
par@atomer.se
0709-699 411
Följ mig på Twitter: ParStrom
Jag på LinkedIn
Jag på Facebook
Detta nummer av DDR är utskickat den 2 juni 2014.

Du får detta utskick eftersom du abonnerar på mitt nyhetsbrev DDR (Den Digitala Revolutionen). Om du vill bli raderad ur registret, klicka här. Vill du läsa utskicket i webbläsaren istället, klicka här. Om du inte är abonnent på DDR kan du bli det här (klicka i rätt ruta).

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!