När nu julen står för dörren och året snart är slut,

vill vi en sista gång påminna om att den gamla hembygdsportalen släcks vid årsskiftet.

Har man då information kvar på old.hembygd.se kommer det att försvinna.

Kom därför ihåg att spara era texter och bilder någon annanstans!

Unga vuxna i hembygdsrörelsen

Under sommaren och hösten har Elin Hägg, student på programmet Master i Tillämpad Kulturanalys vid Etnologiska institutionen, Lunds Universitet, haft praktikplats på Skånes hembygdsförbund.

Under perioden ledde hon projektet Sylta och saft i bloggandets tid, som nu är avslutat och som bland annat har resulterat i broschyren Unga vuxna och hembygdsrörelsen. Läs hela broschyren här, www.hembygd.se/skane/projekt/sylta-och-safta-i-bloggandets-tid/

Julklappstips x 2

Liv i skånsk industri, temabok från Skånes hembygdsförbund

Boken är en antologi om människorna som arbetade i skånsk industri från 1940-talet till idag. Den är också tänkt att vara till inspiration för dem som vill dokumentera efterkrigstidens industrihistoria i Skåne eller dokumentera egna erfarenheter av liv i skånsk industri. Ett tjugotal författare medverkar i denna rikt illustrerade bok formgiven av Sofie Bogaeus.

Inte alla vet att man på Ven har tillverkat bilkarosser i plast, att företagsrepresentanter åkte ut i Europa på 60-talet för att rekrytera folk till industrin, hur det var att jobba på sockerbetsfälten eller att en Urban Explorer undersöker övergivna och förfallna byggnader.

I ett tjugotal artiklar berättas här om detta, men också om mycket annat som rör skånsk industri från 1940-talet och framåt. Vi får en uppfattning om arbetsvillkoren genom människors berättelser och tips på hur man gör en teknikhistorisk safari. Många foton bidrar till doften och känslan av en tid som inte ligger så långt bort… ännu.

Från bokens baksida

Medlemspris: 150 kr + porto. Icke medlemmar: 200 kr + porto.
Beställning: gunnel.pernryd@skaneshembygdsforbund.se, 046-15 80 70

Avhandling om alléer

Den som färdas genom det Skåne kan knappast undgå ett av de mest karaktäristiska landskapselementen: allén.
Med början på 1700-talet kom det skånska landskapet att genomgå en stor omvandling där alléerna kom att fylla både praktiska funktioner och utgöra estetiska ideal. Alléerna hade till uppgift att pryda omgivningen, strukturera landskapet och markera den sociala betydelsen. Därför blev en allé en markör för stora delar av Skåne där det tillrättalagda, ordnade landskap blev symbolen för det sköna.

Ömse sidor om vägen. Allén och landskapet i Skåne 1700 - 1900 är kulturgeografen Patrik Olssons doktorsavhandling. I boken har han samlat ett omfattande historiskt material kring de skånska godsens, städernas och byarnas landskap. Boken finns att beställa i de flesta bokhandlar, t.ex. www.adlibris.se

Välkomna Helén och Lutfi!

Vid mitten av november fick Skånes hembygdsförbund två nya medarbetare, Helén Christensson och Lutfi Candemir. Helén började den 15 november en arbetspraktik som löper fram till den 14 maj 2013, och Lutfi arbetstränar på kansliet mellan den 19 november och den 19 december.

Hur väcker man arkeologiska fynd till liv?

Helén Christensson, arkeolog och kulturpedagog, gör arbetspraktik på Skånes hembygdsförbund mellan 15 november - 14 maj 2013. Under denna period kommer hon att hålla i ett projekt som sätter de arkeologiska fynden i föreningarnas samlingar i fokus - hur kan man väcka liv i föremålen? På vilket sätt kan de användas i en utställning för att belysa den förhistoriska vardagen, och bli ett naturligt inslag i förmedlingen?

Då Helén dessutom är ordförande i Västra Göinge hembygdsförening, och där har arbetat mycket med föreningens arkeologiska samling, så har hon goda kunskaper om de förutsättningar och möjligheter som finns för föremålen.

Projektet kommer att formuleras efter föreningarnas önskemål och behov - i form av studiebesök, en kortare eller längre kurs, studiecirkel eller kanske något helt annat? Om ni är intresserade och vill veta mer om projektet, kontakta Helén. Tel. 046-15 80 70
E-post helen.christensson@skaneshembygdsforbund.se

En tråkig stenhög - eller stenkul? Foto: Therese Hedlund

Nu finns vi på Facebook!

Hembygdsförsäkringen

Nu finns Skånes hembygdsförbund på Facebook. På sidan kommer vi att löpande lägga upp nyheter, länkar till spännande projekt och annat smått och gott. Gilla vår sida för att ta del av uppdateringarna.

Ett konto på Facebook kostar inget, och skaffas enkelt på deras hemsida www.facebook.com

Än finns det möjlighet att söka bidrag för skadeförebyggande åtgärder från hembygdsförsäkringen. Bidraget kan täcka 20 % av kostnaden, upp till maxbelopppet
5 000 kr. Det kan t.ex. handla om inskaffande av brand-, vatten- och inbrottslarm.

Kontakta Hembygdsförsäkringen för mer information Tel. 0200 - 22 00 55 E-post hembygdsforsakringen@hembygd.se

Broschyr över naturguidningar 2013

Länsstyrelsen i Skåne kommer under 2013 att ge ut en samlad broschyr över naturguidningar som sker under perioden 1 april - 31 oktober 2013.

I broschyren kommer man att presentera aktiviteter som sker i skyddade naturområden samt i strövområden, tätortsnära natrur eller som rör hotade arter och man välkomnar därför föreningar, organisationer, kommuner och företag som sysslar med aktiviteter i naturen att komma in med programpunkter.

Underlag till broschyren skall innehålla datum och  tidpunkt, samlingsplats, arrangör, kontaktperson samt ev. föranmälan och avgift. Gärna också lite information om aktiviteten. Senast den 20 januari 2013 skall det ha inkommit till Maria Sandell
Tel. 040 - 25 22 31 E-post maria.sandell@lansstyrelsen.se

Broschyren för vår/sommar 2012

Länsstyrelsen vill gärna komma i kontakt med föreningar i Skåne. Vill ni få information rörande naturguidningar och andra frågor som rör friluftsliv i skyddade områden, kontakta Maria Sandell, naturinformatör på Miljöavdelningen. Se kontaktuppgifter ovan.

Internettipset - medlemssidor

Diskussionsunderlag från Sveriges Hembygdsförbund

På Skånes hembygdsförbunds hemsida finns ett "Medlemstorg" där man fritt kan göra upprop, efterlysningar eller söka kontakter.

Inget är för stort eller för smått - det kan handla om allt mellan att eftersöka musiker till ett evenemang till att fråga andra föreningar om de är intresserade av föremål som man har dubletter av.

Välkomna att skriva!

www.hembygd.se/skane/medlemsservice
/medlemstorget/

Skogslandskapet utgör en betydande del av Sveriges yta och kulturarv. Det är av stor betydelse för boendemiljö, rekreation, turism och landskapsbild. Sveriges Hembygdsförbund deltar i Skogsstyrelsens nationella sekotrsråd för skogliga frågor och sektorns pågående dialog om miljöhänsynen i skogsbruket. Förbundet har nu tagit fram ett diskussionsunderlag för intresserade medlemmar om hembygdsrörelsens roll för skogens kulturvärden.

www.hembygd.se/wp-content/uploads/2012/04/Skogen-ett-diskussionsunderlag2.pdf

Vårens arrangemang

Programmet för vårens kurser och evemang börjar ta form - under januari och februari kommer det att hållas fler utbildningstillfällen i den nya hembygdsportalen. Ett användarmöte kommer även att arrangeras under perioden.

Som en fortsättning på berättarresan till Sagomuseet i Ljungby kommer de föreningar som deltog att arrangera berättaraftnar, och i april eller maj kommer en nätverksträff i smidesnätverket att hållas.

En utbildning för valberedningarna hålls den 6 mars, se mer information nedan.

Den 26 maj är det dags för Hemlighuset - en skitbra dag på Ballingstorp, vilket blir startskottet för säsongen 2013 på gården.

För information om kretsmöten, föreningsråd och vårmöte, se nedan.

Kretsmöten, föreningsråd och vårmöte

Föreningsrådet har sammanträde den 18 april, kl. 18.00, i Höörs församlingshem.


Kretsmötena kommer under våren att ligga i perioden 18 mars - 17 april.

Krets     Värdförening

1          Föreningen Hyllstofta ryggåsstuga

2          Sösdala hembygds- och fornminnesförening

3          Loshults hembygdsförening

4          Sankta Annas gille i Åhus

5          Othinslunda hembygdsförening

6          Osbyholms byförening

7-8       Staffanstorps hembygdsförening

9          Wällufsbygdens hembygdsförening


Vårmöte

Vårmötet kommer att handla om gallring, och hålls i april eller maj i samarbete med Kulturen i Lund.

Valberedningen - det viktigaste i en förening!

Valberedningen i en förening är ofta en lite underskattad funktion. Ibland kan det dessutom vara ett ensamsarbete. En och annan medlem kanske drar sig för att gå på årsmötet – man riskerar att bli vald. Så behöver det inte vara.

Hur kan en valberedning arbeta under verksamhetsåret? Hur rekryterar man den kompetens som behövs i föreningen? Skånes hembygdsförbund erbjuder i samarbete med Studiefrämjandet en kurs för ledamöter i valberedningar den 6 mars 2013. Kursen utgår från förhållanden och stadgar inom hembygdsrörelsen. Det kommer också att finnas utrymme för diskussion och reflektion kring deltagarnas egna erfarenheter.


Plats: Sörby gamla prästgård, hembygdsparken i Hässleholm. Fri parkering på Kvarnbacken i hembygdsparken.
Tid
: onsdag 6 mars 2013 kl 16.00-19.00
Kostnad
: gratis för medlemsföreningar, 250 kr/person för icke-medlemmar. Fika ingår.

Anmälan: till kursledare, Olavi Olson E-post olavi.olson@studieframjandet.se


God Jul och Gott Nytt år!

Önskar vi på Skånes hembygdsförbund

Under julhelgerna har kansliet stängt mellan 22 december - 6 januari. Välkomna att höra av er igen den 7 januari!

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker?
Välkommen in på: www.hembygd.se/skane


Sara Lind

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!