Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev 11

Januari 2014

Redaktör:
Jennie Widborg

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se

Missa inte!

6 mars

Utvecklingskraft cancer

En mötesplats och dag för alla som vill vara med och förbättra cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen.

Program och anmälan

 

Se vad mer som är på gång för att utveckla cancervården i kalendern

Håll utkik ...

... efter Årsboken

I slutet på februari publiceras Årsboken som redovisar utvecklingen av antalet cancerfall i sydöstra sjukvårdsregionen utifrån regionala cancerregisterdata med uppdelning på kön, ålder och diagnos.

Se tidigare Årsböcker

Stora variationer i klinikernas inrapportering till cancerregistret

I topplistan publicerar RCC sydöst canceranmälningar till cancerregistret och nationella kvalitetsregister.Tidigare topplistor har visat inrapportering per klinik men nu kan man även följa inrapporteringen inom fem olika cancerdiagnoser – ett  önskemål från klinikerna själva.   

Den nu publicerade topplistan, visar att inrapporteringshastigheten varierar kraftigt i regionen både inom och mellan de olika diagnoserna, med täckningsgrader från 10 till 100 %.

I och med ökade krav på lättåtkomliga underlag för utvecklingen av cancervården baserat på aktuell statistik behöver inrapporteringsrutinerna till cancerregistret skärpas. Det är av stor vikt att canceranmälningar görs kontinuerligt och inom rimlig tid och tanken med topplistan är att ge en översiktlig bild av utvecklingen över tid på respektive enhet .


Ny resultatredovisning

Varje kvartal publicerar RCC sydöst regionens aktuella resultat och måluppfyllelse i förhållande till de sex patientlöftena inom åtta diagnoser samt ett antal diagnosgemensamma områden. Den här gången publiceras även resultat per sjukhus inom tre diagnoser.

Syftet är att med hjälp av kvalitetsregisterdata informera om cancervårdens utveckling över tid och ge ett underlag för förbättringsarbete.

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning


Rapporterade cancerfall i sydöstra sjukvårdsregionen

Regionala cancercentrum skickar en gång årligen data till Socialstyrelsen för att ingå i det nationella cancerregistret. Registret används för att kartlägga cancersjukdomars förekomst och förändring över tid.

I den senaste leveransen från den 31 oktober 2013, rapporterades 10 117 nyregistrerade fall av cancer till och med år 2012 i sydöstra regionen. Mer statistik utifrån regionala cancerregisterdata publiceras i Årsboken på RCC sydösts hemsida i slutet av februari. Håll utkik!

Till dess finns möjlighet att ta del av Socialstyrelsens årliga rapport ”Cancerincidens i Sverige 2012” som innehåller statistik om nyupptäckta cancerfall från cancerregistret på nationell nivå.

Bilden visar utvecklingen av antalet nyregistrerade fall som rapporterades till cancerregistret från sydöstra regionen samt antal fall med saknad anmälan mellan 2008 och 2012.


Cancerregistret förs över till INCA

Under 2014 kommer canceranmälningarna att kunna inrapporteras via INCA-plattformen.

- Inrapportering till registret kommer att bli enklare och gå snabbare. Det gynnar både verksamheterna och oss på RCC sydöst, säger Gabrielle Gran, registeradministratör och RCC sydösts representant i den nationella projektgruppen.

Den nya webblösningen med INCA kommer också att förenkla efterforskningen av saknade canceranmälningar samt öppna upp möjligheten att överföra data direkt från andra system, vilket länge har efterfrågats av verksamheterna.

Målsättningen är att få den nya inrapporteringsrutinen i drift under 2014.


Pilotstudierapport om patientenkät

RCC sydöst har under 2013 genomfört en pilotstudie i syfte att pröva en process för insamling av s.k. PREM-data (Patient Reported Experience Measures) via en enkät.

Rapporten belyser bland annat enkätens utformning, viktiga överväganden om enkätens utlämnande till patienter samt insamling av svarsdata.

Läs rapporten i sin helhet


Fler lästips

Vägen till bra kvalitetsregister går via motiverad sjukvårdspersonal

(Dagens Medicin)

Dagens Medicins chefredaktör Mikael Nestius bloggar om betydelsen av en direkt och tydlig återkoppling mellan kvalitetsregistren och verksamheten.

Patientens väg genom vården 

(Socialstyrelsen)

Socialstyrelsen har publicerat en rapport som redovisar hur ett system kan utformas för att följa upp väntetider på nationell nivå med stöd av patientregistret.

Film och lathund om brytpunktssamtal

(Cancercentrum.se)

Nu finns en instruktionsfilm och en lathund där du som läkare och sjuksköterska får värdefulla tips kring vad man ska tänka på i svåra – och nödvändiga – samtal med patienter och anhöriga.

Filmen är finansierad av Svenska palliativregistret och Regionalt cancercentrum väst.


Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ oss på webben så länge: www.rccsydost.se. Och gör oss gärna till favorit.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!