NYHETSBREV – DECEMBER 2014


Kick-off och informationsträff

om regeringens satsning på kortare väntetider

Den 5 februari 2015 informerar Regionalt cancercentrum syd om läget i satsningen på kortare väntetider inom cancervården och om vad vi gör och planerar i regionen i relation till detta. Den förra regeringen aviserade i vårpropositionen en satsning på 2 miljarder under 4 år för att korta väntetider och minska skillnader i cancervården. Den nuvarande regeringen har meddelat att man fullföljer satsningen och avsatt samma summa i höstens budgetproposition. Satsningen är ämnad att genom ekonomiska incitament premiera landstingens arbete med att skapa snabba vårdförlopp mellan remiss och behandlingsstart enligt dansk och norsk förebild.

Satsningen går ut på att:

  • eliminera omotiverade väntetider
  • skapa mer likvärdig cancervård
  • göra cancerpatienterna mer nöjda

Detta ska göras genom att:

  • optimera ledtiderna i cancervårdsprocesserna
  • tydlig information om innehållet i det standardiserade vårdförloppet (SVF)
  • kontinuerligt följa upp och kommunicera i vilken mån SVF tillämpas och ledtiderna hålls
  • mäta patienternas grad av nöjdhet med cancervården

Läs mer och anmäl dig här:

Liknande informationsträff kommer att ske i Växjö den 23/2 läs mer, samt i Blekinge (datum ännu ej fastställt).


Målgrupperna för denna dag är personal inom cancervården och primärvården såsom processledare, kontaktsjuksköterskor, förvaltningschefer, verksamhetschefer, klinikchefer, cancersamordnare samt patientföreningar.

Ta del av programmet och anmäl dig till tina.eriksson@ltkronoberg.se senast 15/1-15.

Läs mer om satsningen samt FAQ här. Här kan du även ställa egna frågor!


Nytt nyhetsbrev

från kvalitetsregistret för lymfom

I dagarna publicerades det andra nyhetsbrevet från kvalitetsregistret för lymfom. Registret introducerades år 2000 på uppdrag av Svenska Lymfomgruppen. Sedan år 2007 sker registreringen inom INCA-plattformen. I nyhetsbrevet lyfts särskilt fram den nationella årsrapporten över registerdata som publicerades i maj.

Årsrapporten ger bland annat en översikt över täckningsgrad, diagnossättning, primärbehandling och överlevnad per region och nationellt. Bli gärna prenumerant genom att anmäla dig här.


En välbesökt dag för kontaktsjuksköterskan

RCC Syd bjöd in till heldag den 28 november för kontaktsjuksköterskor, patientföreträdare och patientprocessledare i södra sjukvårdsregionen.  Under dagen diskuterades hur man bäst bedömer och därefter möter patientens och dess närståendes behov, vad som händer när vården fallerar och hur cancervården kan göras bättre.  Stor del av fokus låg på cancerrehabilitering och det nya nationella vårdprogrammet som laserades i maj 2014 och som precis börjat implementeras.

Maria Hellbom, områdeschef på Skånes onkologiska klinik på Skånes universitetssjukhus och regional patientprocessledare för cancerrehabilitering på RCC Syd, berättade om läget i Södra sjukvårdsregionen:

– Vi har kommit ganska långt, men det finns fortfarande en hel del kvar att göra. Om fem år kanske vi är något sånär på plats. Det gäller att ha perspektiv och tänka långsiktigt i arbetet med cancerrehabilitering.

Dagen var fullspäckad av föreläsare. Projektet DISA presenterades och Patientnämnden berättade om sin verksamhet. Under eftermiddagen var det fokus på kortare väntetider, vårdprogram, nivåstrukturering och statistik. Ta del av hela artikeln här samt viktiga länkar till information som presenterades under dagen. 


Nytt nationellt vårdprogram för bröstcancer

Det nationella vårdprogrammet för bröstcancer har ett starkt fokus på behandling av primär bröstcancer, behandling av återfall samt omvårdnadsåtgärder relaterade till dessa medicinska åtgärder. Vårdprogrammet inkluderar även preventionsstrategier, men så kallade ”senpalliativa” åtgärder och strategier beskrivs inte.

Vårdprogrammet är baserat på Svenska Bröstcancergruppens (SweBCG:s) tidigare nationella riktlinjer/vårdprogram. Vissa kapitel är dock helt omskrivna och andra kapitel helt nya. 


En dag för RC och RCC

Den 28 november träffades medarbetare från Registercentrum Syd och RCC Syd en halvdag som ett första steg i ett långsiktigt strategiskt samarbete kring gemensamma frågor och mål.

Diskussionerna cirkulerade kring följande ämnen:

  • ökat användande av registerdata i forskning och förbättringsarbete i vården 
  • metoder/modeller för återkoppling av data - statistiska problem/metoder 
  • juridiska aspekter på register- och datahantering 
  • valideringsmetoder 

Maria Rejmyr Davis är enhetschef på RCC Syd och ansvarig för registerarbetet: Vi är väldigt glada över att ha genomfört denna halvdag där RC- och RCC-personalen fick träffas och lära mer om respektive verksamhet. I och med att vi inom RC och RCC arbetar med likartade frågor och ställs inför liknande problem är det värdefullt att ha ett gott samarbete och en kontinuerlig dialog mellan verksamheterna. Dagen resulterade i många intressanta diskussioner och bildandet av verksamhetsövergripande grupperingar som kommer att stärka det fortsatta samarbetet.


Nationella cancerstrategin börjar visa resultat

Årets Öppna jämförelser pekar på en positiv utveckling för nästan alla områden inom cancervården. Fler patienter bedöms i multidisciplinära konferenser och fler behandlas enligt rekommendationerna i nationella vårdprogram. Men väntetiderna är fortsatt långa och de regionala skillnaderna stora. Det konstaterar regionala cancercentrum i en kommentar till den nya Öppna jämförelserapporten.

Öppna jämförelser av cancervårdens kvalitet och effektivitet omfattar ett åttiotal olika kvalitetsaspekter inom tio olika cancersjukdomar. Rapporten redovisar jämförande statistik för sådant som medicinska resultat, patienterfarenheter, väntetider och i viss mån kostnader. 

Resultaten bygger i huvudsak på uppgifter från de nationella kvalitetsregistren registrerade fram till och med 2013.

Läs mer


Populär kvalitetsregisterutbildning

för patientföreträdare

Den 3 december höll RCC Syd en utbildnings och dialogdag om kvalitetsregister som verktyg för att förbättra cancervården. Utbildningen vände sig till regionala patientföreträdare samt medlemmar i patientföreningar i södra sjukvårdsregionen. Syftet var att öka kunskapen om innehåll och användning av kvalitetsregister inom cancerområdet.

Några av följande moment ingick i utbildningen:

  • Kvalitetsregistrens historik och syfte
  • Metod för inhämtande av data
  • Regelverk
  • Arbetssätt på RCC och i registergrupper
  • Presentation av resultat
  • Användning av data i förbättringsarbete och forskningssyfte

Dagen syftade också till att diskutera frågor om hur registerdata kan användas för vårdutveckling ur patientens perspektiv samt hur resultaten på bästa sätt bör presenteras och spridas till patienter, närstående och allmänhet.

RCC Syd fick mycket positiv respons från deltagarna. Ett av svaren från utvärderingsenkäten löd: ”En mycket bra dag som fick mig att bättre förstå det värdefulla med kvalitetsregistrens syfte. Jag kommer säkert att använda kvalitetsregistret i min funktion som patientföreträdare.”


Handlingsplan för klinisk forskning

RCC Syd har tidigare kartlagt hinder och möjligheter för klinisk cancerforskning i Södra Sjukvårdsregionen. Nu finns även en handlingsplan för att främja klinisk cancerforskning framtagen. De fem stöttepelarna i handlingsplanen är: att stärka möjligheter till kliniska studier, tydliggöra regionens forskningsinfrastruktur, främja den regionala biobanksstrukturen och registerbaserad forskning samt att föra ut forskningen i populärvetenskapliga kanaler. Hela handlingsplanen finns att läsa här


Fler njurcancerpatienter operereras

med senaste tekniken

Fler patienter med njurcancer opereras idag vid färre kliniker. Fler patienter får därmed tillgång till den senaste operationstekniken och mer specialiserade kirurger. Det visar den senaste rapporten från det nationella kvalitetsregistret för njurcancer.

Modern kirurgi innebär att läkarna i ökande grad opererar med så kallad njursparande teknik. Det innebär att enbart den del av njuren där tumören sitter opereras bort.

Att spara en del av njuren, och därmed njurfunktion, har ett stort värde för patienterna. Nedsatt njurfunktion kan resultera i ökad risk för kärl- och hjärtsjuklighet och för tidig död.

Ökad patientsäkerhet
Det nationella kvalitetsregistret följer sedan starten 2005 utvecklingen gentemot ett antal mätbara kvalitetsmål. Uppföljningen av 2013 års verksamhet visar att kvaliteten har ökat och det skett en rad förbättringar inom den samlade vården av patienter med njurcancer.

– Det är tillfredsställande att vi kan se att patientsäkerheten ökar. Nästa fokus är att höja kraven och på att minska väntetiderna för patienterna, säger Börje Ljungberg, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och ordförande i kvalitetsregistret för njurcancer.


Beslutsstöd online
Nya värdeskapande moduler har införts i registret under 2014. Bland annat registrering av onkologisk behandling vid metastaserad sjukdom, som samtidigt medger ett beslutsstöd online.

Vidare införs från 1 januari 2015 en modul som registrerar kvalitetsdata för de kirurgiska behandlingarna. I den modulen kommer även eventuella komplikationer under de första 90 dagarna efter operationen att registreras.

Läs mer i den senaste kvaltietsregisterrapporten.


Antalet cancerfall fortsätter öka

I Sverige diagnostiserades år 2013, 61 297 cancerfall.

Risken att drabbas av cancer är fram till 75 års ålder 32 % för män och 28 % för kvinnor.

År 2013 fick 57 830 personer cancer. Den vanligaste formen är hudcancer, som står för 16 procent av alla fall. Det visar statistik som Socialstyrelsen publicerade den 9 december.

Sen 1990-talet har antalet cancertumörer ökat med i genomsnitt 2 procent per år. Ökningen förklaras till viss del av att vi blir äldre, utökad screening och bättre metoder för att diagnostisera cancer, men också ökad exponering för riskfaktorer, så som rökning.

Bröst- och prostatacancer vanligast bland kvinnor och män
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och utgör 31 procent av all kvinnlig cancer. Den vanligaste cancerformen bland män är prostatacancer som svarar för cirka 30 procent av fallen under 2013. Från slutet av 1990-talet har antalet fall för män ökat något mer än för kvinnor. En stor del av ökningen för män avser prostatacancer.


Hudcancer dominerar överlag
Malignt melanom och övrig hudcancer (utom basalcellscancer) utgör sammanlagt 16 procent av alla cancerfall och är den cancerform som ökar mest. Under 2013 fick 2 453 kvinnor och 3 254 män en hudcancerdiagnos. Den årliga procentuella ökningen av antalet rapporterade maligna hudcancertumörer var 6,5 procent för kvinnor och 4,9 procent för män.


Skillnader beroende på utbildningsnivå
Det finns stora skillnader mellan grupper med olika utbildningsnivå. I gruppen kvinnor med grundskola som högsta utbildningsnivå är lungcancerincidensen 71 fall per 100 000 kvinnor vilket är mer än dubbelt så högt som för gruppen med en eftergymnasial utbildning som har en incidens på 30 fall per 100 000 kvinnor. Incidensen för malignt melanom är 56 fall per 100 000 män i gruppen med en eftergymnasial utbildning medan den är 34 i gruppen med grundskola som högsta utbildning. Det finns även geografiska skillnader i cancerincidens. De norra länen har en lägre incidens av malignt melanom och övrig hudcancer än län i södra Sverige.


I nästa nyhetsbrev presenteras en analys med fokus på hur situationen ser ut inom södra sjukvårdsregionen.

Läs mer hos Socialstyrelsen. 


Min vårdplan – utvärderad av patienten

I nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:1) och i de patientcentrerade kriterierna som ska utmärka ett regionalt cancercentrum (Socialdepartementet, 2011) angavs att: En skriftlig individuell vårdplan ska tas fram för varje patient med cancer. En generisk modell för prövning togs fram 2012. Modellen benämns Min vårdplan för att den skrivs för och med patienten.

RCC Syd har samverkat med patientbesked.se om en applikation för testning men också som redskap för "tänket" om textinnehåll som patienten kan förstå. Patienter inom Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne har under 2014 fått Min vårdplan i sin hand, besvarat frågor och deltagit i telefonintervjuer. 

Patienterna som deltog genomgår utredning eller behandling för tjock- och ändtarmscancer och i enstaka fall bröstcancer. Kolorektalcancerprocessen inom RCC Syd och onkologens behandlingsenhet, vid Hallandsjukhuset i Halmstad har deltagit i testningen. Ta del av resultatet här.


Missa inte!


Regionalt patientprocessmöte RCC Syd

Den 27/1-15 kl. 14.00–17.30, RCC Syd, Lund

Våra lokala och regionala patientprocessledare välkomnas till en dag om läkemedel inom cancerområdet.

PROGRAM

14.00 – 16.00 Läkemedel inom cancerområdet.

Information om den nationella strategin för ordnat införande – ett läkemedels väg från EMA till TLV och NLT. RCCs och regionernas arbete – presentation av läkemedelsregistret på INCA och terapigruppen cancer inom Region Skåne.

Läkemedelskommittéernas ordf. i Skåne, Kronoberg, Blekinge, Halland

16.00–17.30 Buffé och uppdatering från RCC Syd.

Återkoppling och samlad rapport från arbetet med kvalitetsdatadialoger.

Den nationella väntetidssatsningen – var står vi?

Stefan Rydén, Mef Nilbert


PRAKTISK INFORMATION

Tid: Tisdagen den 27 januari kl. 14.00-17.30
Plats: RCC Syd, Medicon Village, Byggnad 404, Lund. Lokal: Cerebrum
Anmälan: Senast den 15/1-15.
Anmälan dig till: ingrid.vogel@skane.se

Palliativt forum

Palliativt Utvecklingscentrum bjuder in till
Palliativt Forum 19 mars på Medicon Village i Lund

Målgrupp: Alla yrkesgrupper

Innehåll: Fördjupningsdag kring hur vi samtalar med och möter patienter, närstående och oss själva. Hur vi svarar på svåra frågor och på frågor som inte har något svar. Hur vi kan fördjupa förståelsen för patienternas symptom och problem.

Dagen avslutas med en föreläsning av Erik Ståhl – Jag njuter så länge jag varar.

Preliminärt program hittar ni här

När: 19 mars, 2015
Var: Medicon Village, Lund
Pris: 500 kr + moms
Sista anmälningsdag: 4 februari, 2015

Anmäl dig här
Läs mer här 


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera, jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!