Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Att inte vara tillräckligt bra

Att spela i andralaget och veta att man är sämre, det känns. Att spelare från förstalaget kommer ”ner” och hjälper till i viktiga matcher, det känns också.

Sveriges radio har börjat 2015 med att sända en serie om elitsatsningen inom idrotten.

Varför slutar barn och ungdomar med idrotten? Är en av frågeställningar som behandlas. Vi vet att det på vissa platser i Sverige bedrivs dålig idrott. Där ledare är dåliga och förstör mer än de bygger upp. Vi vet också att det finns föräldrar som tyvärr ställer till det. Vi vet också att det finns mängder av underbara föreningar, tränare och idrottare. 

Viktigt för idrotten är att förstå att en liten del av alla idrottare blir elitidrottare. För det första vill inte alla dit och av dem som vill når endat ett fåtal fram.

Det är inte i första hand elitidrottsmaskiner som ska skapas inom idrotten, utan det är bra människor. Människor som vågar utmana sig själva, lär sig hantera sociala situationer och med- och motgångar.

Idrotten innehåller både med- och motgång, vissa tävlingar och träningar kommer du som idrottare prestera mindre bra. Det viktiga är inte att du blir bättre utan att du hanterar denna motgång på ett bra sätt och får det stöd du behöver, som människa av medmänniskor.

Idrotten ger fantastiska förutsättningar för att utveckla bra egenskaper som människa och dessa ska förstärkas!

Det är viktigt att ni som förstår detta vågar stå på er och säga ifrån när omgivningen svajar, att inte påverkas av föräldrar och en mentalitet som ni vet är dålig. Att ledarna ensamma ska bära det ansvaret är mycket begärt.

Ansvaret ligger inte enbart på de som är aktiva ledare i föreningar utan även föräldrar, övrig omgivning och idrottarna själva.

www.fotoakuten.se 

Föreställningstips

Välj ett område (t.ex., adminstrativt arbete) och fundera sedan på vilka dina styrkor är inom det området.

Det är viktigt att känna till sina styrkor och fortsätta foksuera på och arbeta med dem. Ett metod för att förstärka dem är mentala föreställningar. 

Föreställ dig att du agerar inom det området och att du använder dig av dina styrkor på ett bra sätt. 

Fundera på vad du vill få ut av föreställningen. I det här fallet handlar det ju del om att ytterligare förbättra dig och fokusera på dina styrkor. Vad innebär det specifikt och konkret för dig i det här fallet? 

Föreställ dig det så levande och verkligt om möjligt och att du befinner dig i det tillstånd du vill befinna dig i. Fokusera på det som du skulle vilja fokusera på i situationen och inkludera så många relevanta sinnen som möjligt. 

Arbeta fokuserat med föreställningen i cirka två minuter. Du kan under den tiden företälla dig situationen flera gånger eller kanske fortsätta föreställa dig situationen och hela tiden förbättra föreställningen. Förbättra innehållet, gör den verkligare och mer levande. Fokusera på det som känns relevant och meningsfullt i den. 

Imorgon kan du prova igen i två minuter

Nyheter

BRIO group workshop i Birmingham i juni

The BRIO group, som Fredrik är medlem i, följer upp förra årets slutsålda succé med en ny workshop. Det är en endagsworkshop i mentala föreställningar och den äger rum den 17 juni i Birmingham, England. Under workshopen får du lära dig hur man skriver mentala föreställningsövningar för idrotten och hur man förbättrar mental föreställningsförmåga genom Layered stimulus response training (LSRT).Läs mer om den här.

Frukostseminarium

Den 5 mars arrangerar vi ett öppet frukostseminarium i våra lokaler i Gamla stan.

Välkommen!

Läs mer!

Workshop med fokus på tillämpad idrottspsykologi

ENYSSP organiserar en FEPSAC pre-congress workshop (heldag) den 14 juli i Bern nästa år. Under dagen kommer Fredrik tillsammans med Dr Jennifer Cumming genomföra en workshop om hur man kan förbättra sin förmåga att använda mentala föreställningar. Ni kan läsa mer om workshopen och anmäla er till den här. 

 

Att våga utmana

Bloggen som vi driver heter www.idrottspsykologi.info.  I bloggen presenteras information om psykologi relaterat till personlig utveckling, träning, hälsa och prestationer inom idrott.

Senaste inlägget: Att våga utmana

 

Vill du komma gång med din träning?

Följ oss:)

Boka oss direkt

Är du intresserad av en föreläsning, workshop, individuell rådgivning eller individanpassat mentalt träningsprogram för dig, din idrottsförening eller ditt företag?

Maila mikael@imaginethat.se för mer information och offertförslag. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!