Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 2, mars 2012

Nu får nyhetsbrevet ett ansiktslyft!
Vi hälsar våren välkommen med att lägga in bilder
och passar på att önska
GLAD PÅSK!

1. Digitala kulturmiljöer – sista chansen att anmäla sig!

Skånes hembygdsförbund arrangerar idéseminariet Digitala kulturmiljöer i Hässleholm den 11 april. Där finns chansen att lära mer om hur man med hjälp av ny teknik kan lyfta fram kulturhistoriskt spännande berättelser om platser, byggnader och föremål och i samma slag öka sin turistiska potential. Det blir mat, mingel, utställare samt anföranden av olika längd och med varierat innehåll. Seminariet arrangeras inom ramen för projektet Visualisering inom kulturarvsområdet, finaniserat av Region Skånes kulturnämnd. Sista anmälningsdag är den 1 april, så skynda! Anmälan görs till Maria Casagrande, för kontaktuppgifter se nedan.

För att kunna planera hur vi ska arbeta vidare efter seminariet kommer förbundet att följa upp det intresse föreningar och kommuner visat för satsningar inom området digital gestaltning. Så om ni inte kan komma på seminariet men ändå är intresserade av frågan kontakta Maria Casagrande, e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se eller tel. 046-15 80 71

2. Kulturarvslyftet

Det är nu möjligt att söka arbetsförmedlingens hjälp för att anställa med lönebidrag inom regeringens satsning Kulturarvslyftet, också för ideella föreningar. Satsningen ska generera 4 400 lönebidragsanställningar samt tjänster för professionell handledning av dessa anställda under åren 2012 – 2014. Behöver ni hjälp med arbetsuppgifter som berör digitalisering, inventering och vård? Kontakta arbetsförmedlingen och förhör er om lämpliga personer och vad det skulle kosta er att anställa.

Kulturarvslyftet presenteras på regeringens hemsida; http://www.regeringen.se/sb/d/15296/a/175508

3. Vårmöte: att våga samla - det svåra.

Polisfoto av Hilda Nilsson från Helsingborg, änglamakerska

Klostret i Ystad, 10 maj kl 13-17
Det vi samlar idag avgör vilken och vilkas historia vi kan berätta i morgon. Det är viktigt att vi samlar föremål som bär på berättelser av olika slag. Utifrån Klostrets utställning Så skall du leva fokuserar vi på insamling av symbolladdade och ”svåra” föremål. Vi diskuterar också hur man kan se och problematisera sin föremålsskatt på nya sätt.
Deltagarna kommer att uppmanas att ta med sig ett ”svårt” eller symbolladdat föremål, bild eller dokument inför eftermiddagens gruppdiskussion.

Medverkar gör Håkan Nilsson, museichef, Klostret i Ystad, Karin Hindfelt intendent samlingar, Kulturen, samt Maria Casagrande och Angelica Bondesson, Skånes hembygdsförbund.
Anmälan och eventuella frågor: E-post angelica.bondesson@skaneshembygdsforbund.se, tel. 046-15 80 72, 0709-16 24 63, senast den 27 april.

4. Många föreningar har nu byggt hemsida i nya hembygdsportalen

I skrivande stund har 20 av våra föreningar skrivit på avtal för den nya hembygdsportalen och börjat bygga sina hemsidor. Flera av sidorna är så gott som redo för invigningsdagen, den 1 maj, då adressen kommer att ändras från nya.hembygd.se/foreningensnamn till www.hembygd.se/foreningensnamn. I och med detta kommer den gamla hembygdsportalen att flyttas till en ny adress, old.hembygd.se, som kommer att finnas kvar till årsskiftet så att man kan hämta information från sin gamla hemsida och lägga upp på sin nya. Den nya hembygdsportalen är mycket enkel att använda, och innehåller tydliga manualer. Avtal, som skrivs på och skickas till Sveriges Hembygdsförbund eller Skånes hembygdsförbund, finns på adressen http://www.hembygd.se/index.asp?DocID=19185. Dessutom har Skånes hembygdsförbund hållit en kort utbildning i hur man bygger sin hemsida, och ytterligare en är planerad den 24 april på Ljungbyheds bibliotek. Är er förening intresserad av att deltaga, kontakta Maria Casagrande, e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se, tel. 046 – 15 80 71.

5. Fond för skånsk byggnadskultur

År 1940 donerade Skånska föreningen för byggnadskultur denna fond till Skånes hembygdsförbund. Sedan dess har fonden förvaltats av Skånes hembygdsförbund som har delat ut mindre summor till ändamål som främjar skånsk byggnadskultur. Under 2012 utdelas från fonden 7 500 kr.
I enlighet med statuterna skall medlen användas för ”höjandet av den skånska byggnadskulturen på landsbygden och i småsamhällena”.  I första hand prioriteras ansökningar för arrangerande av kurser om skånsk byggnadskultur och byggnadsvård och som vänder sig till medlemsföreningar och allmänhet.
Ansökan ska innehålla en projektplan om max 2 A4 sidor med följande uppgifter: mål, uppläggning, tidplan, kalkyl och samarbete. Den som erhåller stipendiet förväntas hålla ett föredrag eller motsvarande i samband med något av Skånes hembygdsförbunds arrangemang under 2012-2013.
Ansökan skickas senast 1 maj 2012 till: Skånes hembygdsförbund, Box 153, 221 00 Lund
Information: Pia Sander, 046-15 80 73, pia.sander@skaneshembygdsforbund.se
Stipendiet delas ut i samband med Skånes hembygdsförbunds årsmöte den 10 juni 2012 på Teknikens och sjöfartens hus i Malmö.

6. Efterlysning: tips på kultur- och naturstigar

Foto: Carina Johansson

På Skånes hembygdsförbunds nya hemsida kommer det att finnas en sida med samlade tips på stigar och vandringsleder. Se adressen http://nya.hembygd.se/skane/kulturturism-2/natur-och-kulturslingor. Har er förening någon slinga eller stig som ni vill tipsa besökare om? Skriv en kort beskrivning och skicka den till Sara Lind, e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se eller med vanlig post till Skånes hembygdsförbund, box 153, 221 00 Lund. Glöm inte skriva föreningsnamn, var stigen/vandringsleden börjar, ungefärlig längd, tillgänglighet (är stigen lagd med flis, rekommenderas gummistövlar, är det mycket backar o.s.v.?) och bifoga även gärna en internetlänk om det finns mer information på t.ex. er egen hemsida.

7. Byggnadsvård i fokus på Kulturen i Lund

Under våren inleder Kulturen en långsiktig satsning på byggnadskultur och byggnadsvård. Återuppförandet av den mytomspunna Dackestugan kommer att ske inför publik med visningar och aktiviteter och en utställning, ByggnadsKulturen, som handlar om byggnadsvård, restaureringar och olika tiders byggnadskultur kommer att invigas den 10 juni.  Här ska man kunna titta och känna på olika material och byggnadstekniker och se exempel på utföranden i hus från olika tider. Utställningen kommer även att omfatta yngre byggnader av den typ som de flesta svenskar bor i idag. Kulturen efterlyser nu föremål till utställningen, de söker både specifika material och föremål, bl. a verktyg från senare delen av 1900-talet.

Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Om ni har föremål eller annat som kan passa, kontakta Karin Hindfelt, e-post karin.hindfelt@kulturen.com tel. 046-35 04 12 (föremål, verktyg, redskap etc) eller Henrik Borg, e-post henrik.borg@kulturen.com tel. 046-35 04 51 (material, ritningar, dokumentation etc) senast den 16 april! Läs mer på adressen http://www.kulturen.com/utstallningar/kommande-utstallningar/byggnadskulturen/vi-soker-byggmaterial-och-berattelser-om-byggande-fran-1900-talet/

8. Medlemsbok 2011

Som medlem i Skånes hembygdsförbund får man varje år en medlemsbok. 2011 års medlemsbok blir Christina Lindvall-Nordins bok Skånsk allmogekeramik. Lergods under tre sekler. Författaren tilldelades Lengertz kulturpris 2008. Medlemsbok 2012 blir Liv i skånsk industri, som utkommer före sommaren och presenteras i nästa nyhetsbrev.

9. Hembygdsförsäkringen

Glöm inte söka bidrag för föreningens skadeförebyggande arbete
Föreningen kan få 50 % av investeringskostnaden för valfri skadeförebyggande åtgärd, dock maximalt 2 000 kr, och väljer själv vilken skadeförebyggande insats man har mest behov av. Ansök genom att skicka in kopia på kvitto eller faktura till försäkringskansliet. Glöm inte ange vart bidraget skall utbetalas. Adress: Hembygdsförsäkringen, Östra långgatan 30 A, 432 41 Varberg. Tel. 0200-22 00 55.

10. Internettipset

På hemsidan http://www.kringla.nu kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Söktjänsten drivs av Riksantikvarieämbetet och kostar ingenting att använda.

11. Det goda exemplet


Nästan 600 besökare när Västra Göinge Hembygdsförening arrangerade sportlovsaktiviteter!
Tillsammans med de övriga fyra föreningarna som finns på Hässleholms museum - Garnisonmuseet Hässleholm Vänner, Hässleholms Militärhistoriska Förening, Hässleholms Modelljärnvägsförening och Hässleholms Frivilliga Brandkårsmuséeförening – arrangerade Västra Göinge Hembygdsförening två gånger under sportlovsveckan Natt på museet. Besökarna fick kvällstid gå med på rundtur i ett nästan nedsläckt museum, och mötte där olika figurer ur samlingarna som ”kommit till liv”. Man fick t.ex. höra hennes nåd Eva Ehrenborg på Hovdala berätta om den försvunna skatten på Hovdala och se brandmän jämföra sin utrustning förr och nu. Promenaden genom museet genomfördes med ett 40-tal medarbetare i olika roller, där de olika föreningarna på museet samarbetade och berättade om sina områden. Om ni vill veta mer om arrangemanget, kontakta Olavi Olson e-post olavi.olson@telia.com, tel. 0451-838 37, 0704-30 88 14.



12. Handmålade släktträd

Just nu får alla som prenumererar på Skånes hembygdsförbunds nyhetsbrev 15% rabatt på färdigtryckta handmålade släktträd från Genea Murgia. Rabatten gäller "Anträd 6 generationer", "Anträd 4 generationer", samt "Barnträd" som finns under fliken Beställ på http://www.geneamurgia.se. Uppge "Skånes hembygdsförbund", när du beställer på e-post anna@geneamurgia.se eller telefon 040-551 221. Erbjudandet gäller tom 2012-04-30.

13. Vagnhjulsproduktion?

Företaget Elkington Communication AB  ska under sommaren spela in filmer om jordbrukssamhällets hantverk. De söker nu med ljus och lykta efter någon som sysslar med vagnshjulsproduktion som man gjorde på 17- och 1800-talen och skulle tycka det var roligt att förevisa detta hantverk. Hör av er till Stefan Elkington, e-post  sundtv@sundtv.se eller tel. 0737-865680  snarast.

Om nyhetsbrevet

Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Nyhetsbrevet sammanställs av Maria Casagrande och Sara Lind. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Maria på tel. 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker?
Välkommen in på: http://www.skaneshembygdsforbund.se

Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!