Klicka här för att visa nyhetsbrevet i webbläsaren.

Östersjöcentrum
 
 

Hej!

Här kommer nyheter från
Östersjöcentrum, vår fältstation Askölaboratoriet, Baltic Nest Institute, och från forskningsprogrammet BEAM,
Baltic Ecosystem Adaptive Management.


Sprid gärna nyhetsbrevet vidare till dina kollegor!

aktuellt

Ny styrelse för Östersjöcentrum

I början av mars tillsatte rektor Östersjöcentrums styrelse, efter förslag från Naturvetenskapliga områdesnämnden. Styrelsen består av en ordförande och sex ledamöter. Fyra av dessa sju personer är seniora forskare från Stockholms universitet medan övriga tre är externa representanter.

Läs mer om styrelsen här!

Läs mer om ordförande Anders Lindberg här!


Östersjöcentrum på Havs- och vattenforum 2013

16 och 17 april hölls Havs- och vattenmyndighetens allra första Havs- och vattenforum som samlade 360 forskare, myndighetspersoner, tjänstemän och andra havsmiljöexperter. Östersjöcentrum berättade om sin verksamhet på konferensens Infotorg.

Läs mer här och se en film från Östersjöcentrums presentation!

Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens websajt!


Ny rapport: Svealandskusten 2013

Svealandskusten 2013 sammanfattar miljötillståndet i de kustvatten som sträcker sig från Dalälvens mynning i norr till Bråviken i söder. Den ger en bra bild av hur vår närmaste kust mår just nu. Rapporten ges ut årligen av Svealands kustvattenvårdsförbund i samarbete med Stockholms universitet.

Läs mer här!

Ladda ner eller beställ rapporten här!


nyheter från askölaboratoriet

Öppet hus på Askölaboratoriet!

15 juni är alla intresserade välkomna att besöka Askölaboratoriet. Forskning och fältstationens laboratorier, fartyg och andra resurser kommer att visas upp. Transport tur och retur från Trosa till Askölaboratoriet sker med M/S Storsand.

Ta tillfället i akt att avnjuta en härlig försommardag i skärgårdsmiljö, och samtidigt ta del av vår spännande verksamhet.

Läs mer och boka här!


Vad tycker Askölaboratoriets användare?

Under 2012 hade Askölaboratoriet 2 972 gästdagar. Av dessa var 965 forskningsdagar, övriga var kurs- och mötesdagar. De 100 olika forskarna som var ute kom från 26 olika institutioner vid 18 lärosäten i 9 länder.

Varje år genomförs en enkät för att ta reda på vad användarna tycker om stationen. Enkäten för 2012 är nu klar, och visar på en mycket posistiv trend.

Läs mer här!


nyheter från baltic nest institute

BNI på dialogmöte

Miljödepartementet och Havs- och vattenmyndigheten anordnade den 18 mars ett dialogmöte på Briggen Tre Kronor. Där diskuterades övergödningsfrågor med anspråk på Helcoms åtgärdsplan för Östersjön, och hur Sverige kan ta sig an det nationella åtgärdsarbetet.
Bo Gustafsson, BNI Sverige, medverkade på mötet och presenterade det vetenskapliga underlaget för nationella kvoter för kväve och fosfor.

Läs mer här!


nyheter från beam

Lyckad modelleringskurs

I mars arrangerades en kurs i modellering på Askölaboratoriet i BEAM:s regi. 20 studenter från olika svenska och internationella lärosäten fick lyssna på föredrag av fler än tio experter från Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Se den sammanfattande filmen om kursveckan på Askö där arrangörerna, deltagare och inbjudna experter uttalar sig.

Se filmen här!


Öppet seminarium 22 maj

Forskningsprogrammet BEAM bjuder in alla forskare till tre seminarium om modellering av Östersjöns ekosystem. Det första tillfället äger rum på Stockholms universitets campus den 22 maj.
Målet är att presentera all modelleringsverksamhet som pågår vid Stockholms universitet idag, och stärka kopplingarna mellan modellerare och andra forskare som arbetar med experimentella studier och datainsamling.

Läs mer här!


Övriga nyheter

  • Vi har flyttat ihop! BNI har flyttat från Kräftriket till Frescati Backe. Hälften av BNI:s personal sitter nu i Östersjöcentrums lokaler på Svante Arrhenius väg 21 B, och den andra halvan sitter på plan 2 och 3, Svante Arrhenius väg 21 A.

  • Fick du det här nyhetsbrevet av en kollega? Vill du ha ett eget? Skicka ett mejl till: ostersjocentrum@su.se

 

Stockholms universitets Östersjöcentrum är en länk mellan forskningen och förvaltningen.
Vi syntetiserar och förmedlar forskningens resultat till rätt plats i samhället.

Tel: 08-16 37 18    |    E-post: ostersjocentrum@su.se    |    Webb: www.su.se/ostersjocentrum


Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!