Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev februari 2014


PPM – trycksår och fall i Senior alert vecka 11 – visa på att det gör skillnad!


Nu närmar sig vecka 11 då vi erbjuder samtliga kommuner att genomföra en punktprevalensmätning (PPM) avseende trycksår och fall. Vi gör mätningen i samarbete med Sveriges kommuner och landsting i satsningarna Nationell patientsäkerhet och Bättre liv för sjuka äldre. Punktprevalensmätningens främsta syfte är att ligga till grund för förbättringsarbete på varje äldreboende runt om i Sverige för att förebygga och minska förekomsten av trycksår och fall.

Dagen efter de första mätningarna kan resultatet börja följas i rapporten ”PPM trycksår och fall”.
Vilka enheter är med, hur många trycksår och fall finns under mätperioden? Vilka pågående åtgärder har de med risk som har trycksår eller fall och vilka är de åtgärder som finns insatta för de personer med risk men som inte har trycksår eller fall? Är det någon skillnad?

Punktprevalensmätningen i Senior alert har genomförts vid två tillfällen under 2013 och vi kan se att det skett en förskjutning av trycksåren. Kategori 1 och kategori 2 ökar, samtidigt som kategori 3 minskar. Vi tror att detta beror på att personalen tidigare upptäcker och agerar på rodnader.

För vem? Samtliga kommuner som är anslutna till Senior alert.

När? Mätningen ska göras vecka 11, måndag den 10 mars – söndag 16 mars. PPM-modulen i Senior alert kommer vara öppen för efterregistrering fram till den 30 mars.

Hur? Alla personer som vistas på boendet vecka 11 registreras i PPM-modulen i Senior alert. Som underlag används Senior alerts protokoll.

Vad? Förekomsten av trycksår och fall inom särskilda boenden, demensboenden och korttidsboenden. PPM består av hudobservation, antal fall under två veckor, riskbedömning, pågående åtgärder och strukturerad journalgranskning. Resultatet förs in på individnivå i Senior alert.

Personal som genomför mätningen bör ha genomgått den webbaserade utbildningen ”PUCLAS”.

Ingen föranmälan behövs – samtliga särskilda boende, korttidsboenden och demensboenden kommer automatiskt få PPM-modulen under registreringsperioden.

Länk protokoll
Länk information
Länk bildspel ppt
Länk pdf

Uppdaterad film om registrering kommer att publiceras på hemsidan under vecka 8.

Prestationsersättning 2014

För att kommunen ska få ta del av prestationsersättning för den del som handlar om täckningsgrad i Senior alert krävs att särskilda boenden, demensboenden och korttidsboenden, oavsett utförare, deltar i Senior alerts punktprevalensmätning (PPM) av trycksår och fall vid minst ett av de två tillfällen som ges under 2014, v.11 och v.37. Kommuner med fler än 300 platser i särskilt boende, demensboende och korttidsboende ska delta med minst 50 PPM-registreringar (personer). Kommuner med färre än 299 platser särskild boende, demensboende och korttidsboende ska delta med minst 25 PPM-registreringar (personer).

 

Har du frågor eller funderingar, hör av dig till:
Kristina Malmsten, utvecklingsledare, Senior alert
Telefon 0767-232004
kristina.malmsten@lj.se

Anna Trinks, registerhållare, Senior alert
Telefon 0705-105034
anna.trinks@lj.se

 

 

Kontakt

E-post: senioralert@lj.se

Telefon: 036-32 12 89, 036-32 12 11
måndag – fredag kl 09:00-15:00.

Läs mer på: www.senioralert.se

Tips från supporten

Använda kortkommandon!
Om du i din profil, i valet Presentationsläge för listrutor anger Endast text, kan du i Senior alert använda kortkommandotangenterna Tab,Pil upp och Pil ner för att förflytta dig mellan frågorna och valen i listrutorna. När något ska bockas i görs det med ett mellanslag.

Som regionkoordinator kan du låsa upp låsta SITHS-kort. Klicka på Sök och välj Sök efter låsta E-tjänstekort, klicka på knappen Sök. Det går att sortera genom att klicka på kolumnen Användarens namn alternativt Organisationsnamn. Klicka sedan på knappen lås upp.

E-postadress
Lägg in din e-postadress i registret under Administrera (min profil) så når vi dig vid behov. Detta är extra viktigt om du är regionkoordinator eller lokalkoordinator. Påminn gärna dina kollegor om att lägga in sin mailadress så får de också vårt nyhetsbrev.


Dela goda exempel – ett sätt att lära av varandra

Vill din enhet dela med er av hur ni har lyckats i ert arbete med Senior alert? Gå in på Goda exempel på www.senioralert.se och beskriv vad och hur ni har gjort.


Missa inte att anmäla dig till vårens utbildningar i Senior alert

Ett snabbt och enkelt sätt att lära sig om Senior alert är att delta i våra webbseminarier. Vårt nyaste webbseminarium heter ”Hur lyckas du med Senior alert” – här får du höra om hur andra har gjort för att lyckas med Senior alert.

 

Flera olika utbildningar hålls: Grundkurs för er som vill komma igång, Teamutbildning för er som kommit igång men vill arbeta med förändringar och förbättringar, Mäta med Senior alert handlar om rapporter och statistik och Regionkoordinatorsutbildning för dig som har den rollen. Information och anmälan på www.senioralert.se.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!