Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev 7

December 2012

Redaktör:
Anna Momcilovic

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se

Missa inte

Januari
Analysboken, som den här gången beskriver cancervården för olika åldersgrupper, är försenad men kommer i januari.

 

12 februari
SKL och Socialdepartementet arrangerar en gemensam nationell inspirationskonferens för att presentera vad vi lärt oss och vad vi gör för att förverkliga cancerstrategin. Läs mer och anmäl dig här.

 

Se vad mer som är på gång för att utveckla cancervården i kalendern

 

Tips!

Vill du ha stöd att informera patienter om medverkan i kvalitetsregister, hittar du underlag på webben

 

"Patientlöftena ska vara infriade till 2015"

Regionens löften till invånarna rörande cancervården ska vara infriade till 2015. Det lovade regionsjukvårdsnämndens ordförande vid regionens andra heldagskonferens om utvecklingen av cancervården - Utvecklingskraft Cancer - som gick av stapeln den 22 november.
Läs artikel, se bildspel, presentationer och sammanfattningar av dagens workshops 

Fortsatt statligt stöd till nationell samverkan

SKL och staten har träffat en ny överenskommelse inför 2013 om insatser för utveckling av hälso- och sjukvården. Särskilda insatser inom cancerområdet ingår, framförallt avseende fortsatt stöd till regionala cancercentrums nationella samverkan.
Läs mer på cancercentrum.se

Rapporter från försöksverksamheterna

Elva försöksverksamheter har under tre år arbetat för en mer patientfokuserad och sammanhållen cancervård. Försöken ska nu slutredovisas och på skl.se/cancervard finns projektens rapporter, bland annat för de två försöksverksamheterna i sydöstra sjukvårdsregionen:

Koloncancerpatienters väg genom vården - se film från slutseminariet 4 oktober!

Information om hudtumörer riktat till äldre män

Till alla slutrapporter

140 kontaktsjuksköterskor i regionen - men fler behövs

Den grupp som arbetar med att bygga upp ett nätverk för regionens kontaktsjuksköterskor inom cancervården har nu besökt samtliga regionens nio sjukhus. Cirka 140 kontaktsjuksköterskor är idag med i nätverket.
– Det har varit väldigt givande att möta personalen på hemmaplan. Vi har presenterat oss och uppdraget, knutit kontakter och fått med oss goda exempel, säger Kerstin Törnquist, projektledare på Regionalt cancercentrum sydöst.
Läs hela artikeln

Nya topplistor och registerrapporter

Nu finns nya registerrapporter och topplistor publicerade. 

Topplistorna visar hur inrapporteringen till Cancerregistret och nationella kvalitetsregister inom cancervården samt till Svenska palliativregistret utvecklas.

Registerrapporterna för åtta utvalda cancersjukdomar (avser maj-augusti 2012) följer utvecklingen av exempelvis väntetider, multidisciplinära konferenser, förekomsten av postoperativa komplikationer liksom täckningsgrad.

Film från rådslag om cancervården

Rådslag för en bättre cancervård arrangerades i Stockholm 7 november. Se filmen på 13 minuter som sammanfattar dagen om läget för den nationella cancerstrategin.

Öppna jämförelser 2012

Den årliga jämförelsen av den svenska  hälso- och sjukvården som kom för några veckor sedan - Öppna jämförelser 2012 - visar att det finns stor förbättringspotential inom cancervården i regionen, till exempel vad gäller väntetider. Till rapporten

Fler läs- och lyssningstips

Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ oss på webben så länge: www.rccsydost.se. Och gör oss gärna till favorit. God Jul och Gott Nytt År!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!