Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 



Så här når du oss:

VD, utbildnings- och konsultfrågor 
Patrik Woss 0702-17 22 60


Innesäljare, order och ekonomi
Niclas Hahne 08-645 10 75

Innesäljare, order och logistik
VD för Lajapro AB, ergonomiprod.
Christofer Hahne 08-645 10 75 

Utbildning, Konsultfrågor och produkter. Finland och norra Sverige
Kim Lindedahl  +358-408442501




Kommande öppna utbildningar:

Ons 23/9 Koordinator, Malmö

Tors 24/9 Grund, Malmö

Tors 24/9 Repetition, Malmö

Ons 7/10 Koordinator, Stockholm

Tors 8/10 Grund, Stockholm

Ons 8/10 Repetition, Stockholm

Exempel på bra ESD-skydd!

Dessa företag har valt att utveckla sitt ESD-skydd i långsiktig förbättring med hjälp av Armeka. Det innebär att mätvagnskonceptet frekvent används och/eller andra ständigt förbättrande åtgärder genomförs i ett seriöst kvalitetsarbete.

Listan på företag fylls på med fler goda exempel allt eftersom och presenteras i kommande nyhetsbrev.

Olsbergs Electronics

Saab Dynamics

Flir Systems

Consilium Marine & Safety

Dectron

Cabinova




 

 

Hej alla ESD-skyddare därute!

September redan? Visst har sommaren sprungit ovanligt fort iår. Faktiskt så fort att vi på Armeka - mest jag själv kanske - inte hunnit med hälften av vad vi trodde vi skulle hinna. Det är en både bra och dålig situation. Bra att vi har att göra med naturligtvis dålig för dig som får vänta på oss. 

Vi lovar inget annat än att göra vårt bästa. Men det är också det bästa vi kan. 

Välkommen Kim Lindedahl!

Armeka har en ny kvalificerad medarbetare med koppling till medicinteknik. Det är Kim Lindedahl. Kim har 25 års erfarenhet i ledande medicintekniska befattningar varav de senaste 15 åren hos Philips. I Norden främst, men även globalt. Med detta kan vi erbjuda vården en kombination riktigt djupa ESD-kunskaper (och produkter) samt insatta dessutom i sitt rätta sammanhang.

ESD och vården.

Snart går vi mot kyligare tider igen med torrare inomhusklimat. Därmed ökande risker att apparater ¨går ned¨ när personalen hanterar utrustningen. Det finns historiskt många belagda incidenter. Vi tycker oss möjligen se lite färre rapporteringar mot tidigare. Kan våra utbildningar ha bidragit eller är det annat som ligger bakom? Tåligare apparater, ändringar i rapporteringsrutiner? Det kan vi naturligtvis inte ha någon säker uppfattning om. Vi fortsätter dock att följa Reidar-rapporteringen samt intervjuar vårdens personal i samband med de kontakter vi frekvent har.

Jag har själv varit i kontakt med avdelningar och mottagningar där man hanterar tekniska hjälpmedel och upplever stora problem. Det kan yttra sig i form av att patienternas hjälpmedel slutar fungera, kanske nollställs eller ger felaktig information. Det är naturligtvis allvarligt och framförallt om man betänker att vi bara upptäcker de akuta felen, alla latenta skador som orsakas bara ligger där och kan skapa en bristande funktion när som helst i framtiden. 

Typiskt är att man på dessa avdelningar - och antagligen många andra - har komfortproblem med statisk elektricitet. Man får stötar av varandra, av utrustning och av möbler samt i vissa fall beskriver man hur man till och med har ändrat sitt sätt att bemöta patienter. Man undviker tex att ta i dem för att inte ge eller få stötar. Personal beskriver även hur teknik som telefoner och vanliga datorer slås ut eller startar om. Antalet samtal vi får i dessa ärenden ökar hela tiden. Vi återkommer i detalj längre fram men pekar redan här på att utbildning och allmän kunskap om ESD behövs i allt fler yrkesgrupper.

Följande är kanske inte direkt ESD, men ändå riktigt intressant. De skor som Armeka och Lajapro levererar från vår leverantör i Finland har alla ledande sulor av olika grad, oavsett om skorna är i ESD-utförande eller ej. Många sjukhus (främst i Stockholm hittills) använder en patientsandal Laja Poto 925. Den är främst framtagen för fallprevention. Men här har ni som MTA-experter möjligheter att ge bidrag till både det goda fallskyddsarbetet såväl som att minska risken för obehagliga uppladdningar. Äldre patienter, som kanske ¨hasar¨ fram, slipper att skapa samma laddningar som med många andra typer av fotbeklädnader.

Armeka i internationell standardisering

Standardarbete är otroligt viktigt. Den nya "Grundstandarden IEC 61340-5-1" innehåller som vi ser det från Svensk horisont en hel del tokigheter som försämrar skyddet. Enda chansen man har att påverka sådant är att deltaga i arbetet med standarden. Förmodligen utkommer den nya 5-1 under 2016.

Jag är sedan en tid tillbaka Svensk representant i TC 101 “Electrostatic Control in Health Care Facilities”. Detta är en nybildad grupp med första möte inplanerad till 18-19 november I Helsingfors. Rapportering kommer framåt att ske, främst till svenska TK101 men även till viss del som information till er.

Kunskap, kunskap och kunskap.

80% av ditt företags ESD-skydd sitter mellan öronen på din personal. Det är en sanning som ska upprepas. Armeka - som Sveriges största ESD-utbildare - bygger vidare och uppgraderar både kursinnehållet som organisationen. Vi färdigställer i dagarna våra egna utbildningslokaler i Västberga för att effektivare och oftare kunna serva våra kunder i "Mellansverige" på ett smidigt sätt. Premiär blir den öppna koordinatordagen den 7/10 och då blir det förmodligen lite invigning också.

I vänsterspalten hittar du datum för höstens första öppna utbildningar. Följ länken så kommer du till vår shop där du kan se alla datum, boka plats och läsa mer om kursinnehållet. Vill du hellre boka en utbildning inhouse, dvs hos dig,  så hör av dig så kommer vi.

Jonisering och luftfuktighet är framtiden

Vi tror inte på att sänka garden inför framtida elektronik, tvärtom så gäller det nog att redan nu rusta för kommande generation. Därför satsar vi hårt på två faktorer som hjälper dig i svåra situationer. Vi fördjupar vårt samarbete med processbefuktning som säljer, installerar och underhåller luftbefukningsanläggningar. 

Vi är dessutom glädjande nog väl rustade när det gäller jonisering i och med att vi är utsedda till representanter för Vessel som har ett fullt sortiment av joniseringsutrustning, från handhållna tryckluftspistoler till färdiga joniseringsbänkar för extremt känsligt arbete.

Det var mycket på en gång och ändå har jag sparat en hel del. I nästa utgåva kommer vi att ta upp vad som hände med vår egen ESD-handbok, eller vårt eget system för lönsamt ESD-skydd, vi kommer att titta på praktikfall från sjukhus, LED-belysningsindustrin och se framåt genom att fundera på ESD-skydd i kommande system, tex USB 3.0. 

På återhörande i oktober.

Tack för att du läser våra rader, har du synpunkter så hör du av dig!

Patrik Woss, VD Armeka, 0702-17 22 60, patrik@armeka.se

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!