Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 1 januari 2015

Nytt projekt om traumatisk hjärnskada

Personskadeförbundet RTP och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har blivit beviljade medel för ett treårigt projekt som syftar till att personer med traumatisk hjärnskada ska få tillgång till långsiktig, individanpassad rehabilitering, stöd och service som förbättrar möjligheterna till god livskvalitet, arbete/sysselsättning, delta i samhällslivet och att kunna leva som andra medborgare.

Bakgrunden till projektet är de två kartläggningar som genomfördes av Socialstyrelsen respektive Personskadeförbundet RTP och Hjärnkraft 2012/13 som visade på allvarliga brister inom hjärnskaderehabiliteringen. Målet med projektet är att ta fram modeller för livslång, individanpassad rehabilitering, stöd och service för personer med traumatisk hjärnskada inom åtta olika samhällsområden samt uppnå konsensus kring modellerna.

Projektet kommer att starta under våren 2015.

 


SOU 2014:11 Utveckling av den
högspecialiserade vården

Den statliga utredningen av den högspecialiserade vården har kommit halvvägs och i veckan träffade Personskadeförbundet RTP utredarna tillsammans med tio andra patient- och brukarorganisationer för att delge utredning våra kunskaper och åsikter. Just nu lutar utredningen åt att mynna ut i ett förslag som innebär både nationell och regional högspecialiserad vård.

Den nationella högspecialiserade vården bedrivs på högst 1–6 platser i Sverige medan den regionala högspecialiserade vården ska bedrivas på högst 2–3 platser i varje sjukvårdsregion. De kriterier som styr är volym, komplexitet, behov av tvärprofessionell kompetens och stora investeringar/kostnader.

För Personskadeförbundet RTPs medlemmar skulle det betyda att några av skadegrupperna skulle komma i fråga för en nationell centralisering och några skulle komma i fråga för en regional centralisering.

Det här är något som vi inom förbundet har kämpat för länge. Det slutgiltiga förslaget ska vara klart i november 2015.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Personskadeförbundet RTP söker två nya medarbetare

Personskadeförbundet RTP går idag ut med två platsannonser där vi söker nya medarbetare till förbundskansliet i Sundbyberg.

Den första tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Vi söker en omvärldsbevakare som kan bevaka och samla in kunskap inom områdena rehabilitering, tillgänglighet, hjälpmedel, socialförsäkring samt annat inom funktionshinderområdet och på lämpligt sätt förmedla detta till medlemmar och inom organisationen för påverkans- och opinionsbildande arbete.

Vi söker också en Projektledare/föreningskonsulent med varaktighet i ett år som ska arbeta med utveckling av organisationen med inriktning på att stärka det lokala arbetet inom förbundet. Personen ska stärka förbundets lokalföreningar och distrikt i deras samhällspåverkande och medlemsaktiva arbete.

Läs mer om tjänsterna här:

omvärldsbevakare (pdf 119.3 kb)

projektledare/föreningskonsulent (pdf 118.5 kb)

-------------------------------------------------------------------------

Odlad ryggmärg

För första gången någonsin har forskare lyckats odla ryggmärg. Det väcker drömmen om att kunna hjälpa personer med ryggmärgsskada. Tyska forskare har lyckats odla en bit ryggmärg ur embryonala stamceller från möss. De tyska forskarna lyckades härma den naturliga processen och fick embryonala stamceller från möss att växa till sig och börja dela sig i en speciell vätska. Cellerna formade sig i ett ryggmärgsliknande rör och fick stamceller att specialisera till att bli nervceller.

Läs mer här:

---------------------------------------------------------------------------------------------

Förlamade råttor lärde sig att gå med flexibelt implantat

Råttor som på grund av en ryggmärgskada inte längre kunde använda sina ben kunde få tillbaka denna förmåga med hjälp av en ny följsam protes som förmedlar nervimpulser. Upp till två månader efter operationen hade djuren klarat sig undan både skador på ryggmärgen och bortstötning av protesen.

Läs mer här:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Nominera nya ledamöter till
förbundsstyrelsen 2015

Valberedningen är i full gång med sitt arbete med att samla in nomineringar till kongressen 2015. Skicka in ditt förslag på en person som du vill ska representera dig i förbundsstyrelsen under nästa period 2016–2018. Ambitionen är att få in så många nominerade som möjligt! Sista datum för att nominera någon är den 18 mars 2015.

Har du frågor till valberedningen? Mejla valberedningen@rtp.se eller ring RTPs växel 08-629 27 80.

Blanketter för nominering samt de kriterier som valberedningen eftersträvar finns på hemsidan www.rtp.se.

Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten går det bra att skicka ett brev till förbundskansliet med namn, adress samt motivering till varför du vill nominera personen till förbundsstyrelsen. Märk kuvertet "Valberedning”.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

"Vi vill ta bort sjukförsäkringens bortre tidsgräns"

"Det är tydligt att den bortre tidsgränsen inte haft någon positiv effekt. Försäkringskassan har funnit att den inte gett de förväntade effekterna för att avsluta sjukfall", skriver Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister i en debattartikel i Svd.

Läs artikeln här:

-----------------------------------------------------------------------------

Nordisk tävling söker framtidens hjälpmedel
och lösningar

Saknar du ett hjälpmedel eller en innovativ lösning för att du eller någon du känner ska kunna leva ett självständigt liv? Har du en smart lösning? Då kanske du bör söka till den stora nordiska innovationstävlingen ”The Nordic independent living challenge”, som drar igång den 5 februari.

Läs artikel i tidningen Föräldrakraft här:

--------------------------------------------------------------------------

Regeringen och SKL sluter överenskommelse om kunskapsstöd inom hälso- och sjukvården

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har slutit en överenskommelse om kunskapsstöd och uppföljning inom hälso- och sjukvården 2015. Målet är att bidra till en jämlik, tillgänglig och säker vård av god kvalitet.

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet här:

------------------------------------------------------------------------

Vården ur patienternas perspektiv – jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder

Den 7 januari presenterade Vårdanalys resultaten från den internationella studien International Health Policy Survey, som jämför hur patienter upplever kontakten med vården i 11 olika länder. Resultaten visar att Sverige har fortsatt mycket att lära av andra länder när det handlar om att skapa vårdsystem som utgår från patientens unika behov och förutsättningar.

Rapporten Vården ur patienternas perspektiv – jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder finns att ladda ner och beställa på: www.vardanalys.se/.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Otillgänglighet är nu diskriminering i lagen

Från den 1 januari kan trappor som stänger ute rullstolsanvändare eller information som inte görs tillgänglig för syn- och hörselskadade vara grund för stämning. Men företagen förbereder inga drastiska åtgärder inför den nya diskrimineringslagen, som redan har fått kritik för att vara tandlös.

I en artikel som publicerades i SvD den 2 januari uttalar sig Personskadeförbundet RTPs ordförande Pelle Kölhed om diskrimineringslagen.

Läs artikeln här:

----------------------------------------------------------------------------

Ny studie visar: Centralisering ger bättre och billigare rehabilitering av personer med ryggmärgsskador

Sverige bör följa efter Norge, Danmark och Finland och centralisera vården av personer med ryggmärgsskada. Utöver människors möjligheter till ökad livskvalitet kan en centraliserad vård bli samhällsekonomiskt lönsam. Det visar en ny studie som Personskadeförbundet RTP genomfört. Studien presenterades den 23 december. I samband med detta publiceras också en debattartikel i Aftonbladet.

Läs pressmeddelandet här:

Läs debattartikel i Aftonbladet här: 

Läs studien här:

Läs sammanfattning av studien här:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Påminnelse årsavisering 2015

En påminnelse på medlemsavgiften för 2015 kommer att skickas ut i slutet av februari till de medlemmar som ännu inte betalt.

------------------------------------------------------------------------------------------

Personskadeförbundet RTPs nya hemsida

Arbetet pågår nu med att göra om vår hemsida. På grund av byte av teknisk plattform för hemsidan samt att en medarbetare slutat så kommer vi inte att kunna lansera den nya sidan 1 februari 2015 som vi tidigare utlovat. Vi återkommer i nästa Nyhetsbrev med ett nytt datum för lansering.

 -----------------------------------------------------------------------

Ny patientlag 1 januari 2015

Syftet med den nya lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning och främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Lagen börjar gälla 1 januari 2015.

De viktigaste nyheterna gäller: Patientens rätt att för specialistvård i öppenvård välja vårdgivare i andra landsting. Ett förtydligat krav på landstingen om information till patienterna. Intentionen med Patientlagen är att sjukvårdshuvudmännen tillsammans med patienter ska utveckla vården så att den blir säkrare.

Mer information finns på 1177 via deras hemsida: http://www.1177.se eller per telefon 1177.

I det här numret.

Nytt projekt om traumatisk hjärnskada

SOU 2014:11 Utveckling av den högspecialiserade vården

Personskadeförbundet RTP söker två nya medarbetare

Odlad ryggmärg

Förlamade råttor lärde sig att gå med flexibelt implantat

Nominera nya ledamöter till förbundsstyrelsen 2015

"Vi vill ta bort sjukförsäkringens bortre tidsgräns"

Nordisk tävling söker framtidens hjälpmedel och lösningar

Regeringen och SKL sluter överenskommelse om kunskapsstöd inom hälso- och sjukvården

Vården ur patienternas perspektiv – jämförelser mellan Sverige och 10 andra länder

Otillgänglighet är nu diskriminering i lagen

Ny studie visar: Centralisering ger bättre och billigare rehabilitering av personer med ryggmärgsskador

Påminnelse årsavisering 2015

Personskadeförbundet RTPs nya hemsida

Ny patientlag 1 januari 2015

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!