Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 4, juli 2014

Det sista nyhetsbrevet innan kansliet stänger
för sommaren är fullt av goda exempel -
läs och inspireras av vad andra föreningar gör.
Har ni själva något som ni vill dela med er av? Hör gärna av er!

Hjälp till att ta fram namnförslag för de nya distriken i folkbokföringen!

Som man kunnat läsa om tidigare i nyhetsbrevet kommer församlingarna i folkbokföringen att ersättas med distrikt från och med den 1 januari 2016. Nu ska distrikten få namn och hembygdsföreningarna kan här påverka namngivningen fram till 15 januari 2015. Många distriktsnamn upplevs kanske som givna men vissa distrikt kan ha flera alternativ. T.ex. Tyringe församling som en gång ingick i Finja socken. Vilket namn skall det distriktet få?

Skånes hembygdsförbund vill bjuda in till diskussioner och ytterligare information på 3 – 5 olika ställen i Skåne under september 2014. Tanken är att förlägga träffarna under ca 2 timmar, på platser där det finns goda allmänna kommunikationer. Start- och sluttider anpassas efter rådande kommunikationer. Val av plats kommer dessutom att väljas med tanke på billiga möteslokaler och geografisk spridning.

Detaljerad inbjudan kommer att skickas ut i början av augusti.
För mer information, kontakta Olavi Olson, e-post olavi.olson@telia.com eller Sven Jensén, e-post sven.jensen@goinge.net.

Hembygdsförsäkringens besiktningsman kommer snart till er!

Under sommaren kommer Torbjörn Ivarsson, besiktningsman på Hembygdsförsäkringen, att åka Skåne runt – alla medlemsföreningar skall nämligen få besök. Vid besöket tittar man gemensamt på t.ex. lås och larm, befintliga skador och vattenlås men Torbjörn svarar också gärna på frågor. Kanske undrar föreningen något om försäkringen eller vill ha skötselråd – passa på att fråga!

Vilka lås är egentligen bäst för att hålla tjuven borta? Foto: Sara Lind

Torbjörn kommer att kontakta föreningen för att boka mötet men har man några frågor får man gärna kontakta honom. Tel. 0707 – 70 61 71 eller e-post tobbe@cmaab.se

Industrihistoriska platser får informationsskyltar

Skylten som berättar om Hässleholms Filfabrik har kommit på plats. Foto: Olavi Olson

Som en del av projektet Teknikhistorisk safari har ett tiotal informationsskyltar tagits fram till olika industrihistoriska miljöer i nordöstra Skåne. Projektet, som har drivits av Regionmuseet och Skånes hembygdsförbund, har handlat om att hitta nya sätt att berätta om miljöerna. Bl.a. har man prövat hur man kan förmedla med hjälp av flera olika sinnen. Skyltarna fyller ett behov av att kunna berätta om platsen även när ingen från föreningen kan vara där, och har bekostats av Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet.

Unga som engagerar sig i hembygdsföreningar, visst finns de!

Sebastian Fredriksson, 26 år, och Anna-Lisa Osberg, 34 år, är två av den skånska hembygdsrörelsens medlemmar. Sebastian är sedan ungefär ett år tillbaka stugvärd i Hembygdsparken i Degeberga. Här håller han öppet Örmatofta smedja vid olika arrangemang och visar då även hur man smider med gamla tekniker.

– Jag har varit intresserad av att göra saker med händerna ända sedan jag var liten. När andra satt inne och spelade TV-spel var jag ute i skogen och byggde saker. Intresset ledde till en veckolång kurs i smide för några år sedan, och sedan en två årig utbildning till smed.

Förutom att vara stugvärd i smedjan och visa hantverket i Degeberga har han även ett eget företag, Höjaröds smedja. Men eftersom de föremål som han smider professionellt även måste vara lönsamma produceras de med hjälp av moderna maskiner.

– Jag tycker det är roligt att få gräva ner mig i den gamla kunskapen som finns om olika tekniker, något som jag kan göra när jag är i Örmatofta smedja. Där smider jag ju med de gamla teknikerna, och kan på riktigt testa olika saker jag läst om. Dessutom tycker jag att det är ett bra sätt att bevara den gamla kunskapen levande.

Att Sebastian idag är stugvärd och engagerad i Gärds härads hembygdsförening beror på att han visade intresse för smedjan när han var i Degeberga på ett hantverksarrangemang. Föreningen såg snabbt att här hade man en tom smedja och en smed som kunde föras samman.

– Även om vi yngre som håller på med hantverk kanske inte är så många så tror jag att det är jätteviktigt att tänka på de kontakter man kan knyta vid olika arrangemang. Det är ju här föreningen träffar allmänheten och de som inte ännu är engagerade…

Anna-Lisa Osberg och fåret Loka. Foto: Mikael Arlemon

Anna-Lisa Osberg är nyinvald i styrelsen i Östra Ljungby och Källna socknars hembygdsförening. Även hon har en hantverksutbildning med sig då hon studerat flera olika hantverk vid Bäckedals Folkhögskola i Sveg. Men redan som barn vistades hon mycket på Tingsgården i Stidsvig, eftersom föreningens dåvarande ordförande var Anna-Lisas mor.

– Det var alltid en viss känsla att komma in i den gamla ryggåsstugan. Där drömde jag mig bort till hur det var att leva på den tiden.

När hon nu återvänt tillbaks till föreningen hoppas hon kunna dela med sig av sina hantverkskunskaper och glädjen för att skapa något med händerna.

– Jag tycker om att upptäcka och utforska vår historia med mina händer. Att få tillverka och skapa saker på samma sätt som våra förfäder gjort i tusentals år före oss. I vår tid finns det massor med maskiner och hjälpmedel för att göra allting åt oss. Men det är fortfarande det som min fantasi och mina händer skapar som skänker mig mest glädje. Dessutom tror jag att man når barnfamiljerna genom att skapa en levande miljö.

För att få in fler unga i hembygdsrörelsen tror hon att det är viktigt att de unga verkligen känner sig välkomna.

– Jag tror det är jätteviktigt att föreningarna lyssnar på de unga och vad de har att tillföra. Man går ju med i en hembygdsförening för att man har ett intresse och då gäller det ju att ta vara på det intresset och se det som en tillgång.

Förutom att vara engagerad i hembygdsföreningen har Anna-Lisa även ett eget företag som heter Fingerfärdig där hon bl.a. ger olika hantverkskurser.

Nyanställda i Åstorps kommun får rundtur i hembygden

I samarbete med Åstorps kommun arrangerar Kvidinge sockens hembygdsförening två rundturer om året. Varje maj och i månadskiftet september – oktober får en full buss med nyanställda från alla avdelningar på kommunen en introduktion till bygdens historia. Föreningens ordförande Jan Nilsson berättar att det brukar vara mycket uppskattat och att många sedan gör egna utflykter till besöksmålen i trakten.

– Många arbetar ju i en annan kommun än den man bor i och då behöver man få en introduktion till platsen. Det blir en grundläggande samhällsinformation som de har nytta av i sitt arbete.

Rundturen bekostas av kommunen och hembygdsföreningen ställer upp med själva berättandet. Är man intresserad av hur man kan få med sig kommunen på ett dylikt samarbete får man gärna kontakta Jan Nilsson, tel. 0435 – 200 83 eller e-post jan.nilsson@astorp.se

Göinge hembygdsförening har digitaliserat över 13 000 fotografier!

Fotografi från Ballingstorp, 1925. Fotograf okänd.

Tack vare enträget arbete kan man idag söka bland 13 000 fotografier i föreningens databas. Här kan t.ex. släktforskare finna en bild på torpet där släkten bodde, eller kanske en bild på skolan där farmor gick. Med hjälp av olika sökord har fotografierna blivit tillgängliga på ett helt nytt sätt. Föreningen har lagt in bilderna i SOFIE, och vill man komma och söka bland dem är man välkommen till Broby hembygdspark på den första tisdagen i månaden, kl. 16 – 18, eller alla onsdagar mellan kl. 13 – 16.

– Det är många som kommer och vill söka i databasen och det går ju mycket lättare att leta fram bilderna nu, berättar Gun Larsson, vice ordförande i föreningen.

Till själva arbetet med att lägga in bilderna digitalt har man haft hjälp av en deltidsanställd, som även är den som bäst kan leta fram bilderna. Vill man veta mer om hur föreningen arbetar med SOFIE och bilddatabasen kan man kontakta Gun Larsson, tel. 0738 – 45 94 99 eller e-post gunlarsson14@gmail.com

Tips på sommarlyssning…

Två doktorander i historia vid Lunds universitet, Björn Lundberg och Kristoffer Ekberg, har startat podd-radioprogrammet ”Lite passé”. Varannan vecka lägger de upp ljudfiler på internet där de presenterar och diskuterar teman och problem som sysselsätter historiker idag – men även hur historiska infallsvinklar kan bidra till att ge perspektiv på dagsaktuella frågor.

Programmen kan man lyssna på kostnadsfritt på hemsidan
http://podda.se/poddar/lite-passe-en-podd-om-historia

Kansliet har sommarstängt v. 29 - 32...

... men vi ses i höst igen!

/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Skulle du vilja börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!