Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Postkodlotteriets kulturstiftelse stödjer Bergslagsspelen

Nu är det full fart i Bergslagsdansen. Repetitionerna till sommarens föreställning i Södra hyttan pågår fortlöpande och varje vecka tillkommer nya deltagare som tillsammans med koreograf och regissörer förbereder sig inför premiären i augusti. PostkodLotteriets Kulturstiftelse ser projektets unika satsning på möten mellan amatörer och proffs som en framgångsfaktor och går in och stöttar projektet med 800 000 kronor.

-  Vi är inne i en mycket spännande process där vi kontinuerligt välkomna nya medverkande. Under helgens övning med vår koreograf Ivve Martinez som vi hade i samband med Hällefors kulturdagar fick vi ytterligare två nya deltagare i gruppen, berättar Katarzyna Jankowska som är Bergslagsdansens producent.

Varje torsdag övar gruppen i kulturskolans lokaler i Hällefors inför sommarens tio föreställningar. Dansare och skådespelare övar tillsammans med regissörer och koreograf och fler deltagare är fortfarande välkomna.

– Vi tar in nya deltagare under maj och hela juni månad. Därefter kan vi inte ta in fler för att medverka på scen, däremot kan vi fortfarande ta in deltagare som vill arbeta bakom och kring scen, säger Katarzyna Jankowska.

Största enskilda finansiär för Bergslagsspelen 2014 är PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Mötet mellan amatörer och professionella utvecklar både individerna och områdets kulturliv som helhet. Därtill bidrar det till att stärka Bergslagen. Vi ser styrkan i projektets upplägg med dess uthålliga och breda satsning för att stärka kulturen i alla fyra bergslagskommuner i länet, säger Nisha Besara, General Manager på Kulturstiftelsen.

Under våren har ytterligare finansiärer tillkommit, däribland Nora kommun, Ljusnarsbergs kommun och Adolf Lindgrens Stiftelse. Tio ungdomar som alla bor i norra länsdelen har fått feriearbete som dansare i Bergslagsdansen. Örebro läns landsting står för finansieringen.

I samarbete med Örebro läns landsting har Bergslagsspelen även ett pilotprojekt med folkfinansiering, även kallat crowdfunding, som syftar till att fånga upp privatpersoner, föreningar och småföretag som vill bidra till projektet. Inom idrottsrörelsen är man van att arbete på liknande sätt, men för kulturen är det ett ganska nytt sätt att tänka. Konkret innebära det att för varje bidrag som skänks till projektet, går Örebro läns landsting in med motsvarande belopp. Bidraget dubbleras på så sätt. För att lyckas med pilotprojektet planerar man att arbeta på flera sätt.

Ett av de främsta målen med Bergslagsspelen är att få igång barn och vuxna som aldrig tidigare ägnat sig åt teater eller dans. För att skapa intresse och tillfällen att prova på vad som finns att göra inom teaterns verksamhetsområde, anordnar Bergslagsspelen workshops med olika prova-på-aktiviteter.

Workshop med Rytm & Stomp

Hela helgen 30 maj till 1 juni pågår workshop i Södra hyttan med skådespelaren och musikern Niclas Ekholm från Örebro länsteater.

Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs!

Kostnad: 100 kr/dag. Kostnadsfritt för alla som medverkar i Bergslagsdansen samt medlemmar i Amatörteatersamverkan i Örebro län.

Fredag: 19:00-22:00

Fredagsmys: Vi träffas, äter popcorn, pratar om och tittar på`Stomp`på stationen i Bredsjö

Lördag: 10:00-16:00
Rytm och Stomp Workshop i Södrahyttan

Söndag: 10:00-16:00
Rytm och Stomp Workshop i Södrahyttan

VAR? Bredsjö och Södra Hyttan

Vill du sova över?
Enkelt övernattning (madrass på golv och en kudde, egen sovsäck krävs) - 50 kr

Enkelt lunch och frukost - 50 kr

För mer info och anmälan: www.bergslagsspelen.se

Vill du vara med och prova-på en stund?

Har du inte möjlighet att delta hela helgen kan du komma med och prova på i Södra hyttan, Hjulsjö, ett par timmar när som helst under helgen. OBS! Niclas Ekholm kommer inte att berätta allt från början när nya deltagare tillkommer, men det går bra att komma med och anpassa sig till processen med Niclas hjälp.

Ingen föranmälan krävs.

Kostnad: 50 kr för 2 timmar.

Sommarläger för barn och unga - det finns fortfarande platser kvar!

Bergslagsspelens sommarläger 15-18 juni med tema Teater - Dans -Sång bjuder in barn i åk 1-9 i Ljusnarsberg, Hällefors, Nora och Lindesberg.

Det är ett dagläger som anordnas i Järnboås. De äldsta barnen får övernatta mellan måndag och tisdag. Inbjudningar har gått ut till alla elever via skolorna.

Tack vare våra kommunala bostadsbolag och kommunerna kan vi hjälpa till med skjuts. Vi har även morgonfritids för föräldrar som själva vill köra men behöver lämna tidigare/hämta senare. Är man intresserad av något av detta kryssar man i det på anmälan.

Förutom teater, dans och sång satsar Bergslagsspelen på roliga fritidsaktiviteter och en gemensam kväll där föräldrarna bjuds in för att få vara med och umgås och prova på olika aktiviteter. De äldsta barnen sover sedan över en natt. Ett brett samarbete med lokala föreningar och företag gör att Bergslagsspelen både kan erbjuda prova på-aktiviteter, lite extra god förtäring samt hjälpa till med transporter till lägret. I samarbete med kommunala bostadsbolag och kommuner ordnas transport för barn från Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

Lägret syftar till att tidigt skapa ett intresse hos barn och ungdomar och hjälpa dem att hitta ett kreativt uttryck som stärker dem och som de kan utvecklas inom under flera år. Förhoppningen är att många av deltagarna, och även deras föräldrar, efter lägret ska anmäla sig till fler aktiviteter inom teater, dans och sång. Lägret avslutas med en gemensam föreställning i Järnboås kyrka.

Mer information om lägrets innehåll, ledare, tider etc. finns på Bergslagsspelens hemsida. Anmälningsformuläret finns på hemsidan och den fylls i av målsman: www.bergslagsspelen.se  

Tillsammans utvecklar vi kulturen i Bergslagen

Projektet Bergslagsspelen är ett fyraårigt brett samarbetsprojekt med syfte att stärka amatörkulturen i norra länsdelen.

Projektägare är Studiefrämjandet, ABF, Amatörteatersamverkan Örebro län samt Örebro läns bildningsförbund. Lokal projektägare 2014 är Bredsjö Kulturkooperativ.  

Bergslagsdansen är projektets första sommarspel som sätts upp med tio föreställningar i Södra hyttan, Hjulsjö, i augusti 2014.

www.bergslagsspelen.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en samarbetsparnter till oss, har deltagit i våra aktiviteter eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!