Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Senaste nytt från Strandbaden och Strandbadens Byaförening!

Tisdag 12 augusti 2014

 Strand-Bulletinen i tryckt form delas ut i alla brevlådor i Strandbaden fyra gånger per år.
Den finns också att läsa på www.strandbaden.info.
E-postutskicket med Strand-Bulletinen kan komma flera gånger under ett år
och har inte alltid samma innehåll som den tryckta versionen.


www.strandbaden.info • info@strandbaden.info


Mer om flyktingförläggningen

Igår (måndag kväll) gjorde vi ett utskick om en planerad flyktinganläggning i Strandbaden. Vi valde att göra ett omedelbart utskick med den information vi då hade tilllgänglig.

Idag (tisdag eftermiddag) har vi erhållit kompletterandee information från Höganäs kommun enligt nedan:


Tillfälliga bostäder för asylsökande kan bli aktuella i Höganäs

I en upphandling genomförd av Migrationsverket har ägarna till Margretebergs vandrarhem och Brunnby gård ansökt om att inrätta tillfälliga bostäder för asylsökande. Migrationsverket har idag, 12 augusti, informerat representanter från samtliga partier och tjänstemän i Höganäs att tilldelningsbeslut lämnats till fastighetsägarna innebärande att tillfälliga boenden kan bli aktuella på dessa platser. Under de kommande veckorna besiktigar Migrationsverket Margretebergs vandrarhem och Brunnby gård. Det är Migrationsverkets uppgift att kontakta och informera kommunen och andra berörda.

På Margretebergs vandrarhem kan det komma att handla om upp till 150 platser, på Brunnby gård upp till 70 platser. Om avtal skrivs kan asylsökande komma att placeras på Margretebergs vandrarhem från den 1 september och på Brunnby gård från mitten/slutet av oktober.

KOMMUNENS ANSVAR
Om avtal sluts mellan Migrationsverket och fastighetsägarna är samtliga politiska partier överens om att kommunen ska hjälpa till i den mån kommunen kan. Kommunen kan inte påverka Migrationsverkets upphandling eller fastighetsägarnas inlämnade anbud och inte heller beslutet om vilka som tilldelas platser eller omfattning av platser.

De 220 som placeras på det tillfälliga boendet är asylsökande som söker uppehållstillstånd. Om permanent uppehållstillstånd beviljas kommer Migrationsverket att placera dessa personer runt om i landet. Höganäs kommun har ett avtal att ta emot 20 personer om året samt 10 ensamkommande flyktingbarn.

I ett första skede berörs utbildningsförvaltningen då det kan finnas barn och ungdomar bland de asylsökande. Kommunen får ett schablonbidrag från Migrationsverket per barn. 

Att erbjuda flyktingar tillfälligt boende på Margretebergs vandrarhem och Brunnby gård är att räkna som boende och kräver inte lov för ändrad verksamhet.

Bygglovsavdelningen har fått in en ansökan om permanent bygglov för nybyggnad med 229 kvm för hotell/restaurang på fastigheten Margreteberg 6. Bygglovsavdelningens förslag är att avslå ansökan som kommer att behandlas politiskt på nästa byggnadsnämnd den 28 augusti. Förslaget innebär att ett tidsbegränsat bygglov för uppställning av tre moduler som mest kan tillåtas.


På Migrationsverkets hemsida står följande:

Migrationsverket vill i första hand erbjuda asylsökande boende i lägenheter, men hyr även tillfälliga boendeplatser på vandrarhem, stugbyar och andra anläggningar. I nuläget räcker inte dessa och därför ökar antalet tillfälliga boenden.

På grund av sekretessregler i Lagen om offentlig upphandling får Migrationsverket inte ta en förhandskontakt med kommunen om vilka anbud som har kommit in i just den kommunen. Migrationsverket har i de senaste upphandlingarna begärt att leverantörer som lämnar in anbud själva tar kontakt med kommunen i samband med att anbudet lämnas in, detta för att kommunerna ska få information så tidigt som möjligt. Dokumentation för att kommunen har kontaktats ska bifogas med anbudet. Migrationsverket tar även alltid egen kontakt med kommunen så fort lagen tillåter, det vill säga när tilldelningsbeslut/underrättelse om beslut skickats till anbudsgivarna.

Fler vanliga frågor och svar finns samlade på Migrationsverkets hemsida. http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Fastighetsagare-och-uthyrare/Fragor-och-svar.html

 
 
Charlotte Vahtera
Kommunikationschef
HÖGANÄS KOMMUN

Kommunledningskontoret


Gynna föreningens sponsorer! Alla banners är klickbara.

Bara Trivsamt och Jordnära
Örestrand
IBC Elinstallation
Glasmästarn i Höganäs Simon Rembring
Ingrids Sjukgymnastik
Löhr Montage AB

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Du får detta nyhetsbrev för att du har anknytning till Strandbaden eller Strandbadens Byaförening.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!