NYHETSBREV – DECEMBER 2013


Dialogmöte mellan kolorektalcancerprocesserna

i RCC Väst och RCC Syd

Den 14-15 november möttes representanter för kolorektalcancerprocesserna inom RCC Syd och RCC Väst för ett lunch-till-lunchmöte. Det blev ett intensivt möte med givande föreläsningar och diskussioner där man fick tillfälle att dela erfarenheter och lära av varandra.

Läs mer om ämnen som diskuterades
här


Bättre stöd för patienter med matstrupscancer

Kan mer stöd och en bättre uppföljning göra livet bättre för patienter som opererats för cancer i matstrupen?
Det har varit en av huvudfrågorna i Marlene Malmströms kliniska forskning.

Cancer i matstrupen är en besvärlig cancerform där överlevnaden efter fem år är låg. Den huvudsakliga behandlingen är kirurgi, ofta omfattande, och många patienter har stora besvär lång tid efter ingreppet.
 
Marlene Malmström har arbetat på kirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus allt sedan hon blev färdig som sjuksköterska 2004. Tidigt började hon jobba med patienter med cancer i matstrupen. Intresset att forska har funnits med sedan starten.

– Jag visste redan när jag gick grundutbildningen att jag ville jobba med förbättringsarbete. Efter att ha varit en tid på kirurgiska kliniken såg jag att det fanns väldigt lite forskning kring hur vi tar hand om och hjälper patienterna att leva med effekterna av de behandlingar de genomgår.

Under drygt fyra år har hon nu forskat kring hur uppföljningen kan förbättras för patienter med matstrupscancer, och om vad en tätare kontakt med vården kan ge. Hennes avhandling baseras på fyra delstudier.

Ta del av resultatet i en intervju med Marlene här


DISA – ett projekt för bättre
cancerrehabilitering i Kristianstad

Den 4 november fick RCC Syd besök av medlemmar av DISA-projektet. DISA är ett samverkansprojekt som drivs av Försäkringskassan i Kristianstad, Centralsjukhuset i Kristianstad och Fenix (enheten för psykosocialt stöd och cancerrehabilitering).

Projektet, som har varit otroligt lyckat, initierades av Försäkringskassan i Kristianstad 2012 och syftar till att ge cancerpatienter bästa möjliga stöd i samband med sjukskrivningen och ge alla lika möjligheter till rehabilitering.

Läs mer
här


Stöd vid mötesarrangemang

I RCC:s uppdrag ligger att stödja regionalt arbete, t.ex. med vårdprogram, regionala behandlingsriktlinjer, kvalitetsregisterarbete, arbete för att stärka patientens ställning och klinisk forskning. Som ett led i detta arbete erbjuder RCC Syd stöd, ekonomiskt och/eller personellt, till arrangemang av möten med dessa syften. En grundläggande förutsättning för stöd är att mötet är regionalt, dvs. att representanter från Region Skåne, Region Halland, Landstinget Kronoberg och Landstinget Blekinge inbjuds och/eller att mötesinnehållet berör hela södra sjukvårdsregionens patienter. Stöd lämnas efter ansökan och prövning där regional samverkan och mötets syfte i förhållande till RCC:s uppdrag är viktiga kriterier.

Läs mer och ansök här


Stor satsning på cancervård i Skåne 2014

Femklövern satsar särskilt på cancervården i Region Skånes budget för 2014. Sammanlagt satsas 50 miljoner kronor extra på cancervård. Bakgrunden är att Femklövern vill att Region Skåne ska ligga i framkant med tanke på Socialstyrelsen kommande nya nationella riktlinjer för bröst-, tarm- och prostatacancer.

Satsningarna inkluderar bland annat:

  • Multidisciplinära teamkonferenser för att säkra multiprofessionell bedömning

  • Kontaktsjuksköterska för alla patienter

  • Nya behandlingsprinciper och nya läkemedel
    vid bröst-, tarm- och prostatacancer

Utöver de 50 miljonerna som satsas särskilt på cancervården görs dessutom satsningar med 40 miljoner kr till den avancerade sjukvården i hemmet, satsning på försöksverksamhet med vårdhundar och förebyggande insatser genom giftfria miljöer.

Läs mer här


Canceröverlevnad jämförs mellan länder

Sverige (RCC Uppsala-Örebro och RCC Syd) deltar tillsammans med fem andra länder (Australien, Danmark, Kanada, Norge och Storbritannien) i modul 4 av ICBP.
ICBP, International Cancer Benchmarking Partnership, syftar till att generera ökad kunskap om hur och varför canceröverlevnad skiljer sig åt mellan olika länder.

Modul 4 av ICBP syftar till att skaffa ökad kunskap om tid från första symptom till diagnos och behandling. Skillnader i dessa tider kan vara en av förklaringarna till de skillnader i överlevnad som påvisades i modul 1.

De diagnosgrupper som är relevanta för Sveriges del är bröst-, lung- och kolorektalcancer.
Patienter kommer att identifieras via de regionala tumörregistren och en enkät kommer att sändas ut.

Enkätutskick kommer att starta i februari 2014 och pågå tills 200 svar per diagnosgrupp har inkommit.


Foto: Roger Lundholm

Vårdar du cancerpatienter?
Vill du bli inspirerad och få ny kunskap?

Då kan nedanstående kurser 2014 vara något för dig eller dina medarbetare!
Flexibel utbildning, Skånes Onkologiska klinik, Skånes Universitetssjukhus erbjuder utbildning på distans.

  • Cytostatikakörkort för undersköterskor,
    barnsköterskor & sjuksköterskor


  • Grundläggande onkologi för medicinska sekreterare/undersköterskor/barnsköterskor

  • NY! Vård och omsorg vid cancersjukdom
    – för undersköterskor & barnsköterskor

Välkommen med din ansökan och läs mer här


Samarbete med Cancerkompisar

RCC Syd är samverkanspartner med Cancerkompisar i ett utvecklingsarbete som syftar till att utveckla, pröva, genomföra och utvärdera en samverkan kring barn och unga som är anhöriga till en cancersjuk.
 
Cancerkompisar är en ideell organisation som driver www.cancerkompisar.se – en förmedlingstjänst där anhöriga till cancerdrabbade får kontakt med andra i samma situation. Förmedlingstjänsten är öppen och gratis för alla från 13 år och uppåt.

Cancerkompisar hjälper anhöriga till cancerdrabbade att få stöd, tröst och hopp genom att förmedla kontakter med andra i samma situation men fungerar också som en kontaktyta mellan anhöriga till cancerdrabbade och sjukvården. Syftet är att genom information och kunskap föra debatt, driva opinion och att skapa kännedom för att förbättra situationen för anhöriga till cancerdrabbade.


Samarbete kring Diagnostisk centrum

Foto: Anders Norrsell, Jönssons Bilder AB

Diagnostiskt centrum drivs som ett pilotprojekt i samverkan mellan RCC Syd och Region Skåne. Verksamheten startade 1.10 2012 och hittills har Diagnostiskt Centrum tagit emot 161 patienter för utredning av oklara symptom. Från 2014 kommer samtliga primärvårdsenheter inom Skånevård Kryh att ges möjlighet att remittera patienter till Diagnostiskt Centrum. Röntgenavdelningen vid Lasarettet i Ystad kommer då också att anslutas till projektet. Projektet har mötts av ett stort intresse och Diagnostiskt Centrum har fått ta emot flera studiebesök från övriga delar av landet, fler är planerade. Förebilden för Diagnostiskt Centrum finns i Silkeborg i Danmark och Inga Svensson och Annika Bujukliev från Diagnostiskt Centrum samt Stefan Rydén från RCC Syd var nyligen i Silkeborg och tittade på verksamheten där. Samtidigt gavs tillfälle att presentera erfarenheter vid en internationell konferens om tidig diagnostik av cancer.

Läs mer om intrycken från Silkeborg här


En dag om kontaktsjuksköterskan i cancervården

Torsdagen den 23 januari 2014, kl. 10.00 – 15.00
Plats: Hörsalen, Medicon Village, Lund

Välkomna till en dialog- och inspirationsdag om utvecklingen inom RCC Syd och de förbättringsarbeten som kontaktsjuksköterskor tagit fram i den uppdragsutbildning som RCC Väst och Syd genomfört under 2013.

Programpunkter   

  • Vad vill vi med en dag om kontaktsjuksköterskan i cancervården?
  • Patientens erfarenhet av att ha en egen kontaktsjuksköterska
  • Kartläggning av kontaktsjuksköterskan inom RCC Syd. Vad vet vi och vad behöver vi veta mer om?
  • Min Vårdplan – Skrivs för och med patienten                                         
  • Exposé av satsningar på kontaktsjuksköterskor inom RCC Syd. Exempel från Blekinge, Halland, Skåne och Kronoberg                                    
  • Kommer vi att kunna säkerställa att alla cancerpatienter har en kontaktsjuksköterska inom en fem år?
  • Nio förbättringsprogram presenteras från kontaktsjuksköterskans utbildning

Välkommen!

Läs mer och anmäl er här


Regional cancerstrategi

ska bli regional cancerplan

Foto: Oskar Kullander

Under hösten har RCC:s regionala processledare och verksamhetsutvecklare/ ansvariga inom olika områden lett arbetet med att ta fram underlag till ett tiotal tematiska kapitel – som framtidens cancerscenario, kompetensförsörjning, väntetider, processarbete och patientens ställning – och ett tjugotal diagnosspecifika kapitel.

– Nu finns inte bara en ram som vi fyllt med innehåll. Det är väldigt inspirerande att ta del av alla förslag och idéer, säger Mef Nilbert, chef RCC Syd.
Under midvintern väntar sammanställning och revision. Här behöver vi säkerligen dialog med författarna för klargöranden och prioriteringar. Sedan väntar en rundtur med dialogmöten i de olika förvaltningarna och landstingen/regionerna.

– Förankringsprocessen blir viktig. Vi vill ju att det ska bli allas vår plan – ett dokument som efter diskussion och förhandling kan bli ett gemensamt inriktningsdokument.

Följ vårt arbete med cancerplanenhär



Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera,
jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!