Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2, april 2014

Full fart och vårenergi råder i hembygdsrörelsen!
Läs om nya projekt, kurser och debattsidor.
Bli inspirerad av "Det goda exemplet" eller
möjligheten att påverka det nya landsbygdsprogrammet -
äntligen är det vår!

Minnen, möten och mazariner!

Var fanns och var finns caféer, i vilka åldrar är det viktigt att gå på fik och hur har det förändrats över tid? Vilka var de som gick på café? Varför fikade man och vad åt och drack man?

Hur såg inredningen ut? Vilken musik spelade man på fiken - och vilken musik spelar man idag?

Foto: Sara Lind

Inom Skånes hembygdsförbund finns sedan några år tillbaka ett nätverk av medlemsföreningar som är intresserade av samtidsdokumentation. Nätverket kommer under perioden mars 2014 till september 2015 att arbeta med det gemensamma temat caféer. Inom projektet kommer frågor om musik, inredning, klädsel och mycket annat som rör caféer att behandlas.

Alla som vill är välkomna att delta. Det finns flera olika sätt att dela med sig av sina egna eller dokumentera andras caféminnen. På Skånes hembygdsförbunds hemsida finns t.ex. en frågelista att besvara, samt material som kan vara ett stöd för den som vill göra en egen samtidsdokumentation. www.hembygd.se/skane/projekt/minnen-moten-och-mazariner/

Man kan också dela med sig av sina minnen direkt via www.platsr.se, Riksantikvarieämbetets hemsida för berättelser och minnen. Här hittar du Skånes hembygdsförbunds samling av caféberättelser på www.platsr.se/platsr/visa/samling/id/16. Alla bidrag är varmt välkomna!

För mer information om projektet, kontakta Maria Casagrande tel. 046 – 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Ny debattsida på Bygd och natur...

Hur skall hembygdsrörelsen få inflytande i kulturpolitiken? Medbestämmande i plan- och byggfrågor? Bättre ekonomi? Fler att engagera sig? Vilken valfråga är viktigast? Tyck till på Bygd och naturs nya debattsida på nätet! Först ut är Skånes hembygdsförbunds ordförande Sven Jensén med debattartikeln Vad ska vi göra med alla våra gamla hus?

Läs debattinlägget på hemsidan www.hembygd.se/bndebatt och skicka egna inlägg till debatt@hembygdsforbundet.se

... och nya sätt att ange prenumeranternas adress!

Varje år utkommer tidsskriften Bygd och natur med fyra nummer. Alla medlemsföreningar får fem exemplar av tidningen och kan nu själva ändra adressuppgifterna till vem som skall få den genom en inloggning på hemsidan medlem.hembygd.se

Inloggningsuppgifterna har skickats ut från Sveriges hembygdsförbund. Vid frågor, kontakta medlemsregister@
hembygdsforbundet.se


Var med och påverka hur det nya landsbygdsprogrammet skall se ut

Inom ramen för ett Leader-projekt genomförde Skånes hembygdsförbund en förstudie om Biskopskällaren på Ivön, som förbundet förvaltar sedan 1935.

Under perioden 2007 till 2013 genomfördes en rad olika projekt inom landsbygdsprogrammet. Programmet finansierades av Sverige och EU tillsammans och hade som syfte att med hjälp av stöd och ersättningar utveckla landsbygden. På lokalt plan tog det sig framför allt uttryck i de s.k. Leader-projekten.

2014 börjar ett nytt landsbygdsprogram, som liksom det tidigare programmet löper under sju år. Jordbruksverket är förvaltningsmyndighet, och då man arbetar efter modellen Lokalt ledd utveckling kommer liksom tidigare de lokala Leader-grupperna att vara viktiga. Här finns en möjlighet att vara med och påverka hur det kommande landsbygdsprogrammet skall se ut då dessa arbetsgrupper ännu inte är fastslagna.

Läs mer om det nya landsbygdsprogrammet på Jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdsutveckling eller på Landsbygdsnätverkets hemsida www.landsbygdsnatverket.se.

Skånes hembygdsförbund avvecklar plusgirokontot!

Under året 2014 kommer Skånes hembygdsförbund att avveckla plusgirokontot. Vid inbetalningar ber vi därför alla att från och med nu använda vårt bankgironummer: 765-9485.

Ny medarbetare och nytt projekt undersöker problemen med det kontantlösa samhället

Tillsammans med Hela Sverige ska Leva Skåne driver förbundet sedan slutet av februari en förstudie som syftar till att undersöka och belysa de olika svårigheter som kan uppstå när t.ex. bankerna inte vill ta emot kontanter.

Foto: Maria Casagrande. Handmodell: Sara Lind

Frågan lyftes redan under 2013 då Lennart Olsson, Kulturgruppen Anderslöv och bygden samt Lars-Erik Olsson, Gärdslövs byalag, skrev en motion till föreningsrådet om problematiken. De ingår nu båda i projektets referensgrupp och tar gärna emot konkreta exempel på hur frågan påverkar föreningarna. Kontaktuppgifter kan fås från Skånes hembygdsförbund.

Förstudien har Östra Göinge och Lundaland som fokusområden och genomförs av Jenny Sjöblom. Hon arbetar 25 % på Skånes hembygdsförbund under 2014. Man får även gärna lämna konkreta exempel direkt till henne. Tel. 046 – 15 80 70 eller e-post jenny.sjoblom@skaneshembygdsforbund.se

Kostnadsfria kurser för de som bor på landsbygden

Foto: Carina Johansson

Under våren arrangerar Regionmuseet Kristianstad fler kurser inom landsbygds-programmet, vilket innebär att de erbjuds kostnadsfritt till landsbygdsbor. T.ex. ges kurser i hur man reparerar stengärdsgårdar, fruktträdsvård, kalkbruk och murning samt fönsterrenovering. Läs mer om kursutbudet på Regionmuseets hemsida
www.regionmuseet.se/kulturlandskap-kurser-och-utbildningar.ht

Invigning av lincentrum i Kågeröd 17 maj

I en renoverad lada på Knutstorps gods i Kågeröd har föreningen Skånelin byggt upp ett lincentrum där besökare kan läsa sig om linets historia och användning. Utställningen är baserad på linexperten Henryk Zienkiewicz efterlämnade material som skänkts till föreningen av växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull SB och den 17 maj, kl 14.00 är det dags för invigning.

Lincentrums öppettider sommaren 2014: Lördagen den 7 juni, lördagen den 5 juli och lördagen den 2 augusti. Samtliga lördagar kl. 11 – 16. För mer information, se Skånelins hemsida www.skanelin.se.

Inspirationsträff i Kristianstad med tema finansiering av lokala initiativ, idéer och verksamheter

Tisdagen den 20 maj, kl. 18.30 bjuder Kristianstad kommun tillsammans med samverkansparter in till en föredragskväll på temat finansiering. Alla som är intresserade av och engagerade i lokalsamhället och dess utveckling är välkomna. Den som vill kan även få individuell coaching för sina idéer av Centrum för Publikt Entreprenörskap på plats, i anslutning till träffen.

Anmälan görs till Fredrik Lager, Kristianstad kommun. Tel. 0733 - 13 64 00 eller e-post fredrik.lager@kristianstad.se

Det goda exemplet: Frosta Härads hembygdsförening har tillgängliggjort alla sina årsböcker i Bygdeband

”Att göra ett register över årsböckerna var först en tanke som handlade om att vi i föreningen ville få det lättare att hitta bland våra artiklar” berättar Dagny Åkesson i Frosta Härads hembygdsförening ”Tillgängligheten var inte anledningen till att vi satte igång. Men nu när alla artiklarna är inskannade tycker vi bara att det är positivt om folk hittar dem och läser.”

Samtliga årsböcker, från 1954 fram till 2013, finns att läsa i form av pdf-filer på Bygdeband. Själva inscanningen har en arbetssökande i fas 3 hjälpt till med, via arbetsförmedlingen, och Ingrid Bergquist som sitter i föreningens styrelse har sedan lagt in dem i Bygdeband. Att man valde just Bygdeband berodde bl.a. på det långtidsperspektiv som finns i lagringen på sidan.

Även annonserna har skannats in, då de är riktigt bra tidsdokument. Här från Frostabygden 1955.

Att tillgängligheten skulle minska försäljningen av årsböcker tror inte Dagny på. ”Vår förening har inte heller som självändamål att sälja årsböcker. Medlemmarna får ju årsboken per automatik, och det kanske snarare är så att vi genom artiklarna lockar fler till att bli medlemmar hos oss”.

Frosta härads hembygdsförenings årsböcker finner man på Bygdeband, www.bygdeband.se, om man söker på ”Frostabygden”. Vill man veta mer om projektet att skanna in artiklarna kan man få kontaktuppgifter till föreningen genom att kontakta Skånes hembygdsförbund.

Skånes hembygdsförbunds kurser och arrangemang

Introduktion till SOFIE 8


Fredagen den 25 april kl. 9.30 - 12.30

Eslöv, lokal meddelas med bekräftelsen.
Fika till självkostnadspris.

Introduktionen hålls av Skånes hembygdsförbund och Eslöfs museiförening gemensamt.

Anmälan omgående till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@
skaneshembygdsforbund.se

Kurs Tidsmaskinen


Onsdagen den 7 maj kl. 9 - 12

Stora salen, Suellska villan
Barkgatan 15, Malmö

Såväl våra medlemsföreningar som andra intressenter är välkomna!
För utbildningen står Skånes hembygdsförbund och Do-Fi gemensamt.

Anmälan senast 30 april till Maria Casagrande tel. 046 - 15 80 71 eller e-post maria.casagrande@
skaneshembygdsforbund.se

Temadag: Självhushållning på Ballingstorp

Söndagen den 15 juni kl. 12- 16
Entré 20 kr, barn upp till 19 år gratis.
Ingen föranmälan.

"Man tager vad man haver..." Vad innebär egentligen det? Och vad kan man göra av det man har? Kom och smaka, lukta, känn och lär dig om hur självhushållningen såg ut - långt före snabbköpens tid!

Läs mer om Ballingstorp på hemsidan www.hembygd.se/skane/forvaltade-
byggnader/ballingstorp/

Prova på! Hur aktiverar man besökaren?

Onsdagen den 18 juni kl. 9 - 16
Regionmuseet, Stora torg Kristianstad

Kostnad: 200 kr inkl. lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika. Priset gäller för medlem i förening ansluten till Skånes hembygdsförbund. Övriga betalar 500 kr. Kursavgiften faktureras.

Anmälan senast den 28 maj till Sara Lind, tel. 046-15 80 72 eller
e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Söndagen den 15 juni är det temadag självhushållning på Ballingstorp. Foto: Carina Johansson

Påminnelse: statistiken 2013!

Varje år frågar Skånes hembygdsförbund efter föreningarnas statistik över antal besökare, ideella timmar och medlemmar. Uppgifterna är mycket viktiga i arbetet med att visa på vikten av hembygdsrörelsen. Under 2012 hade föreningarna i Skåne
t.ex. 900 000 besökare!

Om ni ännu inte skickat in blanketten finner ni den under förebundets medlemssidor www.hembygd.se/skane/medlemsservice
Där finner ni även blanketten för kontaktuppgifter till föreningens funktionärer.  

Tack för att ni tar er tid och fyller i och skickar in dessa!

Rättelse: Socknarna försvann ur folkbokföringen redan 1952…

I det förra nyhetsbrevet hade en förvirring kring frågan om socknarnas varande eller icke-varande i folkbokföringen slunkit igenom. Eftersom sockenbegreppet enligt en uppmärksam läsare försvann ur folkbokföringen redan 1952 är det alltså inte det som den förändrade lagen handlar om, utan församlingarna. Den som är intresserad av frågan, och vill läsa mer, kan finna flera artiklar på ämnet på nätet. T.ex. på Sveriges Hembygdsförbund hemsida www.hembygd.se/blog/sockenindelning-lever-kvar-i-ny-folkbokforing och på regeringens hemsida www.regeringen.se/sb/d/16886/a/213309

Glad Påsk!

/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Skulle du vilja börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!